Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Jak fotografować psa na śniegu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Fotografowałem ostatnio panią w czarnym płaszczu w całkowicie ośnieżonym lesie. Kompletnie biało. Użyłem punktowego pomiaru światła na płaszczu i -1/3EV. Śnieg bielutki, modelka ze szczegółami.

@EDIT: Albo można odwrotnie. Pomierzyć światło na śniegu i np. +2/3EV.
    Dziwnie małe wartości korekty podajesz. Pomiar punktowy na śniegu wymaga korekty koło +1,6-2,3 EV. Tu przykład: http://tomaszg.pl/foto/05Horni/snieg/img_8038.html (o ile pamiętam, jest to praktycznie nieobrabiany jpg, wtedy leniwy jeszcze byłem ;-) )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Dziwnie małe wartości korekty podajesz. Pomiar punktowy na śniegu wymaga korekty koło +1,6-2,3 EV. Tu przykład: http://tomaszg.pl/foto/05Horni/snieg/img_8038.html (o ile pamiętam, jest to praktycznie nieobrabiany jpg, wtedy leniwy jeszcze byłem ;-) )
    Tomaszu ale kolega napisał że robił pomiar punktowy na płaszczu i tem płaszcz był chyba czarny więc pewnie trochę wskazania od pomiaru ze śniegu będą się różniły . Ale faktycznie na śniegu trzeba robić pomiary ze śniegu bo co będzie jak model będzie w zielonym, albo jasnoniebieskim - a śnieg teoretycznie będzie zawsze biały - dla informacji żeby nie być tylko trolem to podam że te zdjęcia które wcześniej pokazałem robione były na trybie M ale światłomierz pokazywał prześwietlenie o 1 i 2/3 Ev więc to pokrywa się z tym co piszesz - nie było słonecznie więc światła za dużo się nie odbijało - w słoneczny dzień podejrzewam że trzeba by skorygować o jakieś 2 o 1/2 lub o 2 i 2/3 Ev.. kwestia różnicy jasności sceny - ale najlepiej w M i na histogram popatrzeć - najlepiej żeby był do prawej
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Artur - przecież napisał o obu sytuacjach właśnie. Zresztą - na czarny płaszcz -1/3EV to też sporo za mało. Dałbym co najmniej -1.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

A ja poprostu zmniejszam kontrast, rozjaśniam i wyostrzam, wychodzi coś takiego:

Zdjęcia robione w pełnym słońcu koło godz. 14, na śniegu, chyba jakoś 2 tygodnie temu. Da się ale z około 100 zdjęć wydzodzi 10-20 dobrych Przynajmniej mnie tak
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Emi
    Guest

Domyślnie

To jest właśnie to :-D super!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Zdjęcia robione w pełnym słońcu koło godz. 14, na śniegu.
    O właśnie! Słusznie wykorzystałeś fakt, że nawet całkiem czarny pies wcale nie jest czarny Jego sierść w słońcu lśni i miejscami odbija całkiem sporo światła, dzięki czemu można uwypuklić bryłę pupila.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 15-02-2009 o 13:09
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

zwiększony kontrast, przejrzystość i wyostrzone lekko
    i choć nie jest to dobre zdjęcie ponieważ ostrość nietrafiona lekko, czyli da sie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

w "O fotografowaniu" Mroczka - jest chyba nawet rozdział "o sposobach na kontrasty" czy coś takiego o ile pamiętam..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    O właśnie! Słusznie wykorzystałeś fakt, że nawet całkiem czarny pies wcale nie jest czarny Jego sierść w słońcu lśni i miejscami odbija całkiem sporo światła, dzięki czemu można uwypuklić bryłę pupila.
    No ona się tak świeci bo dostaje teraz bardzo dobrą karmę, wcześniej dostawała swego rodzaju dziadostwo i miała dosć matową sierść. Teraz juz wiemy że od jedzenia zależy 80% zdrowia psa, tak mi się przynajmniej wydaje

A tak gwoli ścisłości: kontrast obniżam jak się da i rozjasniam "na psa", śnieg może być miejscami przepalony, ale to nie śnieg jest głównym tematem zdjecia

@ Kacpeeeer

Masz to zdjęcie biegnącego psiaka w rawie ? Jeśli tak to podeślijmi na silesian_heretic(AT)op.pl Coś Ci pokażę
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

mam mam, podeśle
    Ostatnio edytowane przez Kacpeeeer ; 15-02-2009 o 18:19

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów