Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Jak fotografować psa na śniegu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Fotografowałem ostatnio panią w czarnym płaszczu w całkowicie ośnieżonym lesie. Kompletnie biało. Użyłem punktowego pomiaru światła na płaszczu i -1/3EV. Śnieg bielutki, modelka ze szczegółami.

@EDIT: Albo można odwrotnie. Pomierzyć światło na śniegu i np. +2/3EV.
    Dziwnie małe wartości korekty podajesz. Pomiar punktowy na śniegu wymaga korekty koło +1,6-2,3 EV. Tu przykład: http://tomaszg.pl/foto/05Horni/snieg/img_8038.html (o ile pamiętam, jest to praktycznie nieobrabiany jpg, wtedy leniwy jeszcze byłem ;-) )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Dziwnie małe wartości korekty podajesz. Pomiar punktowy na śniegu wymaga korekty koło +1,6-2,3 EV. Tu przykład: http://tomaszg.pl/foto/05Horni/snieg/img_8038.html (o ile pamiętam, jest to praktycznie nieobrabiany jpg, wtedy leniwy jeszcze byłem ;-) )
    Tomaszu ale kolega napisał że robił pomiar punktowy na płaszczu i tem płaszcz był chyba czarny więc pewnie trochę wskazania od pomiaru ze śniegu będą się różniły . Ale faktycznie na śniegu trzeba robić pomiary ze śniegu bo co będzie jak model będzie w zielonym, albo jasnoniebieskim - a śnieg teoretycznie będzie zawsze biały - dla informacji żeby nie być tylko trolem to podam że te zdjęcia które wcześniej pokazałem robione były na trybie M ale światłomierz pokazywał prześwietlenie o 1 i 2/3 Ev więc to pokrywa się z tym co piszesz - nie było słonecznie więc światła za dużo się nie odbijało - w słoneczny dzień podejrzewam że trzeba by skorygować o jakieś 2 o 1/2 lub o 2 i 2/3 Ev.. kwestia różnicy jasności sceny - ale najlepiej w M i na histogram popatrzeć - najlepiej żeby był do prawej
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów