Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Podczas 12 miesięcy można pracować na umowę zlecenie.
    na umowę zlecenie jako osoba fizyczn czy jako firma która zakładasz, bo to jest bardzo ważne.
    Ostatnio edytowane przez adi760303 ; 13-02-2009 o 00:25

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Ja wlasnie jestem w trakcie czekania na wyniki takowego podania o dotacje, chcieli mnie namowic jak co do poczekania bo od 1 marca GUS zmienia srednia krajowa:P i bedzie 18500zl(obecnie 17800zl). Jedno czego sie dowiedzialem analizujac to jak wydawac pieniadze decyduje kazdy PUP, mi powiedzieli, ze nie moge na pieniedzy na leasing wydac, a wiem, ze w innych miastach mozna. Co do sprzetu to tak jak juz bylo pisane w PUP'ie poradzili nie wypisywac np.: komputer+monitor+soft tylko zestaw komputerowy.
    Co do cen to u mnie mozliwe jest odchylenie 20% inaczej nie bedzie akceptowane, dodatkowo wymagane jest poreczenie: weksel, zastaw, osoba fizyczna o sredniej z 3 miesiecy min. 2000zl.
    Jeszcze zostaly dwa tygodnie i bede wiedzial co z tego wyjdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    na umowę zlecenie jako osoba fizyczn czy jako firma która zakładasz, bo to jest bardzo ważne.

Osoba bezrobotna ubiegająca się o przyznanie środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej składa do Powiatowego Urzędu Pracy wraz z oświadczeniem o:
    ...
    5. niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;

... To już jest kwestia interpretacji, ale wydaje się, że umowa-zlecenie nie jest "podejmowaniem zatrudnienia", aczkolwiek warto spytać w urzędzie. Na pewno można w ramach prowadzonej działalności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Początek września - złożenie wniosku. Informacja o pozytywnym rozpatrzeniu koniec października. Podpisanie umowy i wypłacenie kasy - koniec listopada. Zawsze jak się podpisuje umowę kasa powinna być już na koncie. Działalność - początek grudnia. Mogłem wszystko przyspieszyć o jakieś 2 tygodnie (przesunął się termin podpisania umowy).
    A w którym PUP? Łuków? Bo ja z okolic właściwie.
    Z tego co piszesz wynika, że przekroczyli termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku, do tego miesiąc czasu czekania na podpisanie umowy, trochę to zajmuje...a zlecenia umykają...
    Ostatnio edytowane przez ygd ; 13-02-2009 o 13:07 Powód: Automerged Doublepost
    Digital manipulation kills photography.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ygd Zobacz posta
    Osoba bezrobotna ubiegająca się o przyznanie środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej składa do Powiatowego Urzędu Pracy wraz z oświadczeniem o:
    ...
    5. niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;

... To już jest kwestia interpretacji, ale wydaje się, że umowa-zlecenie nie jest "podejmowaniem zatrudnienia", aczkolwiek warto spytać w urzędzie. Na pewno można w ramach prowadzonej działalności.
    Własnie. To ze mozna w ramach prowadzonej działalnosci mozna świadczyc usługi na umowe zlecenie - to ja już wiem.

Natomiast - najwazniejsze. jeżeli chcesz świadzyć umowe zlecenie jako osoba fizyczna (a tym samym pracodawca składki odprowadza) co wg. PUP jest niezgodne z punktem 5. Podobno. BO co PUP to inna wersja.

Dlatego chcialem sie dowiedziec.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów