Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1516

Wątek: Dofinansowanie na działalność z urzędu pracy

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie

tak mi się nasunęło po lekturze tego wątku parę rzeczy:

Obniżony ZUS mają tylko ci, którzy zakładają PIERWSZY RAZ działalność gospodarczą.

Podczas 12 miesięcy można pracować na umowę zlecenie.

Utrzymanie firmy w rozumieniu PUP polega na opłacaniu składek ZUS i rozliczaniu się z US.

Zysk czy strata są nieistotne dla PUP - są istotne dla was jeśli lubicie płacić podatki.

Sprzęt kupowany do firmy nie musi być nowy, może być używany. (Ale pamiętajcie, że przy zakupach powyżej 2000 zł trzeba od umów odprowadzić podatek)

Do kosztorysu biznes planu czy jak tam te nasze wypociny zwał nie wpisujcie kosztów reklamowy firmy bo na to PUP nie daje. (Może być za to np. kasa na remont lokalu)

Warto zrobić biznes plan na maksymalną możliwą do uzyskania kwotę a nawet na o kilka tysięcy większą ujmując te kilka tysięcy jako wkład własny - wówczas łatwiej dostać kasę. Tego co kupiliście za swoje PUP sparwdzac nie będzie więc piszta co chceta albo piszta to, co już mata.: )

Różne PUP-y dają różne kwoty, czasem w jednym jest 17 a w drugim 12 klocków. Wynika to z faktu że niektóre urzędy wolą wydać kasę na szkolenia (przetarg fikcja, kolega wygra, odpali działkę) niż nierobom bezrobotnym, którzy często na tydzień tylko zwalniają się z roboty żeby wyrwać dotację.

Czytajcie uważnie regulaminy, bo każdy jest inny a każdy urzędnik grafoman klepiąc to i rżnąc od kolegi z drugiego końca Polski dorzucił twórczo coś od siebie.

Sprawdźcie czy w regulaminie jest wymóg kursu ABC przedsiębiorczości dla osób z wykształceniem ekonomicznym - jeśli takie macie, to nie tracicie czasu na te bzdury. Kurs można też zrobić poza PUP odpłatnie w różnych firmach od kursów. Kilka stówek za to szybciej bez czekania na PUPowy. Popularna jest wersja kursu "bez uczęszczania"; )))))

Kontroli się nie bójcie bo PUP zwykle o nich uprzedza a osoby kontrolujące nie odróżnią canona od nikona a co dopiero 17-40 od 70-200. Numery sprzętu z faktur sprawdzą tylko wredoty wybitne.
    Piszę o tym nie nakłaniając do oszustwa z zakupów ale znając życie. No bo ktoś może myśleć że 400D mu do ślubów wystarczy i kupić sobie do takiej firmy. Po paru ślubach zobaczy że ma dość męczenia się i zechce czegoś innego. A sprzęt kupiony z kasy PUP trzeba mieć 5 lat (kto z nas ma jedno body nieanalogowe 5 lat? ).
    Więc sprzęt z PUP się pcha, kupuje się inny a na kontrolę trzeba pożyczyć 400D od kogoś znajomego. Jakby coś z numerami to nasz jest w serwisie, zepsuł się itp.
    Ze szkłami tak samo.

Jeśli myślicie na poważnie o otwieraniu biznesu foto za kasę z PUP to jest jedna rzecz o której warto pamiętać: TO ZA MAŁO KASY i warto mieć z czego dołożyć.

A jak już przy kasie jesteśmy:
    Program Operacyjny Kapitał Ludzki - duża kasa, choć nie tak łatwa do dostania
    szukajcie dofinansowań dla działalności otwieranych na terenach wiejskich i miejsko - wiejskich (gminy do 20 000 mieszkańców) tam jest jeszcze więcej do wyrwania. Czasem warto poczekać, przemeldować się albo odpalić piszącemu projekt unijny 5 - 10% bo są już takie firmy na rynku a papierologia jest zabójcza.
    Ale warto próbować, zwłaszcza jak się jest młodym, bezrobotnym albo i kobietą.
    Kasy z UE jest i tak więcej niż nasza administracja potrafi przejeść a ludzie wykorzystać, Więc bierzcie jak się da bo tak nie będzie w nieskończoność.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josif Zobacz posta
    Podczas 12 miesięcy można pracować na umowę zlecenie.
    na umowę zlecenie jako osoba fizyczn czy jako firma która zakładasz, bo to jest bardzo ważne.
    Ostatnio edytowane przez adi760303 ; 13-02-2009 o 00:25

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Ja wlasnie jestem w trakcie czekania na wyniki takowego podania o dotacje, chcieli mnie namowic jak co do poczekania bo od 1 marca GUS zmienia srednia krajowa:P i bedzie 18500zl(obecnie 17800zl). Jedno czego sie dowiedzialem analizujac to jak wydawac pieniadze decyduje kazdy PUP, mi powiedzieli, ze nie moge na pieniedzy na leasing wydac, a wiem, ze w innych miastach mozna. Co do sprzetu to tak jak juz bylo pisane w PUP'ie poradzili nie wypisywac np.: komputer+monitor+soft tylko zestaw komputerowy.
    Co do cen to u mnie mozliwe jest odchylenie 20% inaczej nie bedzie akceptowane, dodatkowo wymagane jest poreczenie: weksel, zastaw, osoba fizyczna o sredniej z 3 miesiecy min. 2000zl.
    Jeszcze zostaly dwa tygodnie i bede wiedzial co z tego wyjdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    na umowę zlecenie jako osoba fizyczn czy jako firma która zakładasz, bo to jest bardzo ważne.

Osoba bezrobotna ubiegająca się o przyznanie środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej składa do Powiatowego Urzędu Pracy wraz z oświadczeniem o:
    ...
    5. niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;

... To już jest kwestia interpretacji, ale wydaje się, że umowa-zlecenie nie jest "podejmowaniem zatrudnienia", aczkolwiek warto spytać w urzędzie. Na pewno można w ramach prowadzonej działalności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kinski Zobacz posta
    Początek września - złożenie wniosku. Informacja o pozytywnym rozpatrzeniu koniec października. Podpisanie umowy i wypłacenie kasy - koniec listopada. Zawsze jak się podpisuje umowę kasa powinna być już na koncie. Działalność - początek grudnia. Mogłem wszystko przyspieszyć o jakieś 2 tygodnie (przesunął się termin podpisania umowy).
    A w którym PUP? Łuków? Bo ja z okolic właściwie.
    Z tego co piszesz wynika, że przekroczyli termin 30 dni na rozpatrzenie wniosku, do tego miesiąc czasu czekania na podpisanie umowy, trochę to zajmuje...a zlecenia umykają...
    Ostatnio edytowane przez ygd ; 13-02-2009 o 13:07 Powód: Automerged Doublepost
    Digital manipulation kills photography.

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ygd Zobacz posta
    Osoba bezrobotna ubiegająca się o przyznanie środków z Funduszu Pracy na podjęcie działalności gospodarczej składa do Powiatowego Urzędu Pracy wraz z oświadczeniem o:
    ...
    5. niepodejmowaniu zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;

... To już jest kwestia interpretacji, ale wydaje się, że umowa-zlecenie nie jest "podejmowaniem zatrudnienia", aczkolwiek warto spytać w urzędzie. Na pewno można w ramach prowadzonej działalności.
    Własnie. To ze mozna w ramach prowadzonej działalnosci mozna świadczyc usługi na umowe zlecenie - to ja już wiem.

Natomiast - najwazniejsze. jeżeli chcesz świadzyć umowe zlecenie jako osoba fizyczna (a tym samym pracodawca składki odprowadza) co wg. PUP jest niezgodne z punktem 5. Podobno. BO co PUP to inna wersja.

Dlatego chcialem sie dowiedziec.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów