Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: jak uzyskać takie efekty w PS

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

a ja mam propozycje dla autora wątku, bo po przejrzeniu jego strony widzę że obróbka leży...
    Photoshop jest trudnym narzędziem i bez biegłości w posługiwaniu się warstwami i maskami jest bardzo trudno powiększyć zakres tonalny, podbić kolory kontrast bez szkody dla jakości zdjęcia...
    czy próbowałeś pracować w Lightroom 2? jak nie to ściągnij darmowego traila ze strony adobe.com,
    Ja długo zastanawiałem się nad zakupem LR2, gdyż workflow BR+CR+PS miałem opanowany do perfekcji.

Niestety konieczność obróbki setek a nawet tysięcy zdjęć w czasie kilkunastu, kilkudziesięciu godzin zmusiła mnie do poszerzenia swojego workflow właśnie o LR2...

Dlaczego ten program? Bardzo łatwo jest tam dokonywać lokalnej obróbki zdjęcia np: przyciemnić tylko niebo o -1EV podbić kontrast tam gdzie to potrzebne i zmniejszyć gdzie go za dużo, auto-mask działa rewelacyjnie
    generalnie jak poszukasz tutoriale na necie jest nawet taka fajna stronka o Lightroom:

www.lightroomkillertips.com -polecam biblia dosłownie!

Oczywiście PS daje dużo większe możliwości, ale LR2 umożliwia pracę na kilkudziesięciu kilkuset zdjęć naraz, ma auto save i wszystko mozna poprawiać w nieskończoność... bez znacznego pogorszenia jakości bo pracujemy na pliku RAW.
    interface jest bardzo intuicyjny wszystko, to bardzo przyspiesza prace nad setkami zdjęć co jest niesamowicie ważne w fotografii ślubnej itd. itp.

Bardzo ważne jest praca w RAW i w 16 bitach, możliwie najdokładniejsze trafienie z ekspozycja podczas robienia zdjęcia, analiza histogramu:
    Tu bardzo ważna uwaga : większość*fotografów nie zdaje sobie sprawy że patrząc na histogram na LCD puszki widzi histogram jpg'a a nie aktualnego RAW !!! co za tym idzie dużo fotek ma zapas w higlights (czasami 1 f stop) , zdecydowana większość fotografów produkuje zdjęcia niedoświetlone i podczas post-procesu podbijanie ekspozycji pieprzy nam kolory.

Kolego paczk, masz bardzo porządny sprzęt (masz nawet lepszą puszkę od mojej ) więc nie widzę powodu żebyś nie był w stanie wyprodukować takich zdjęć jak te prosto z aparatu:

http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=130

http://nforum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63486

Zauważyłem tez że podczas konwersji do BW tracisz masę detali zarówno w cieniach jak i bardzo oświetlonych częściach zdjęcia. Może spróbujesz techniki opisanej w wykładzie nr 11. - albo przestudiuj ja u źródła z książki Scotta Kelby str. 190 - której zakup bardzo polecam.

Wielu CB userów po zakupie tej rekomendowanej przeze mnie pozycji naprawdę podniosło poziom swoich prac.

pozdrawiam i jak masz jakieś konkretne zdjęci prześlij mi RAW a postaram się wyciągnąć go do poziomu takiego jakiego oczekujesz zrobię to za darmo i jeszcze wyśle ci dokładny opis jak to zrobiłem ...
    pomagam w edycji zdjęć kilku poważnym, fotografom przygotowuje dla nich zdjęcia do druku i do sieci, a ponadto lubię dzielić się wiedzą, lubię dzielić się wiedzą....
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 08-02-2009 o 03:38

Domyślnie

VanMurder - milo cie znow widziec na forum
    Mam nadzieje ze znow nie znikniesz no i dodasz jakies nowe fotki do swojego watku w galerii.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta

Kolego paczk, masz bardzo porządny sprzęt (masz nawet lepszą puszkę od mojej ) więc nie widzę powodu żebyś nie był w stanie wyprodukować takich zdjęć jak te prosto z aparatu:

http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=130

http://nforum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63486

Zauważyłem tez że podczas konwersji do BW tracisz masę detali zarówno w cieniach jak i bardzo oświetlonych częściach zdjęcia. Może spróbujesz techniki opisanej w wykładzie nr 11. - albo przestudiuj ja u źródła z książki Scotta Kelby str. 190 - której zakup bardzo polecam.

Wielu CB userów po zakupie tej rekomendowanej przeze mnie pozycji naprawdę podniosło poziom swoich prac.

pozdrawiam i jak masz jakieś konkretne zdjęci prześlij mi RAW a postaram się wyciągnąć go do poziomu takiego jakiego oczekujesz zrobię to za darmo i jeszcze wyśle ci dokładny opis jak to zrobiłem ...
    pomagam w edycji zdjęć kilku poważnym, fotografom przygotowuje dla nich zdjęcia do druku i do sieci, a ponadto lubię dzielić się wiedzą, lubię dzielić się wiedzą....
    wielkie dzięki za opinię i słowa krytyki - postaram się aby była konstruktywna )
    pomimo że PS-a znam naprawdę nieźle to w kwestii obróbki zdjęć do efektów, które mnie zadowalają jeszcze co nieco mi pozostało.

lekturę Twojego posta poświęconego obróbce już zacząłem i przyznam że to kawał dobrej roboty.
    na książkę o której piszesz poluję ale jest z nią kłopot.
    mają mi sprowadzić pod koniec lutego

chętnie podeślę ci fotkę i skorzystam z rad doświadczonego kolegi.

trial Ligthrooma właśnie się wkręca w pecetka

pozdrawiam
    Przemek
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i widzę że książka jest dostępna on-line

superancko !!

pozdro
    tak na marginesie

chylę czoła świetnym pracom VanMurder
    VanMurder

chylę czoła ciekawym pracom
    a zdjęcia Oktavia - mniodzio
    coś mi się po.......psuła odpowiedź..
    Ostatnio edytowane przez paczk ; 09-02-2009 o 13:25 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paczk Zobacz posta
    wielkie dzięki za opinię i słowa krytyki - postaram się aby była konstruktywna )
    pomimo że PS-a znam naprawdę nieźle to w kwestii obróbki zdjęć do efektów, które mnie zadowalają jeszcze co nieco mi pozostało.

lekturę Twojego posta poświęconego obróbce już zacząłem i przyznam że to kawał dobrej roboty.
    na książkę o której piszesz poluję ale jest z nią kłopot.
    mają mi sprowadzić pod koniec lutego

chętnie podeślę ci fotkę i skorzystam z rad doświadczonego kolegi.

trial Ligthrooma właśnie się wkręca w pecetka

pozdrawiam
    Przemek
    i widzę że książka jest dostępna on-line

superancko !!

pozdro
    tak na marginesie

chylę czoła świetnym pracom VanMurder
    VanMurder

chylę czoła ciekawym pracom
    a zdjęcia Oktavia - mniodzio
    coś mi się po.......psuła odpowiedź..
    Ale wazelina !!!
    Atak poważnie VanMurder też chętnie bym się czegoś dowiedział o stosowanej przez Ciebie obróbce .

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Ale wazelina !!!
    Atak poważnie VanMurder też chętnie bym się czegoś dowiedział o stosowanej przez Ciebie obróbce .
    no to musisz powazelinić jak kolega

a tak poważnie, to dużo z moich tricków jest już na CB, a nowe będę na bieżąco publikował

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Popytałem trochę i jeden znajomy ma te akcje onOne. Z jednej strony fajne ale z drugiej lipa bo co to za sztuka wrzucić akcje... Ja bym chciał się sam czegoś nauczyć. Zwodzę się, że bym poanalizował akcje i wyciągnął wnioski ale zapewne ostatecznie i tak by się skończyło na używaniu akcji... Ma pożyczonego Kelby'ego ale przez wredne studia nie ma czasu. W dodatku jak teraz będę miał czas to kumpel chce zwrot :-P Chyba sobię i tak go kupię skoro Van polecasz go tak bardzo. Ja generalnie stoję w PSie chyba gdzieś w erze kamienia łupanego :-P Ogarniam krzywe na poziomie jednego, dwóch punktów, lokalne poprawki na warstwach itp.
    Z książek mam Freemana - kolor, już w połowie przerobiłem trochę mi się poukładało w głowie ogólnie fajna książka :-D

Ciekawe Van jest to co piszesz o LR. Ja go raczej do tej pory traktowałem jako narzędzie do globalnej obróbki a lokalną przeprowadzałem w PSie i tak.
    A ta stronka - to osobiście nie lubię takich blogów - nie ma żadnego skatalogowania zagadnień, trudno trafić do konkretnego tematu... Jak śledzisz na bieżąco to ok ale jak wchodzisz tak nagle to nie idzie się odnaleźć...
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 10-02-2009 o 02:51
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Ciekawe Van jest to co piszesz o LR. Ja go raczej do tej pory traktowałem jako narzędzie do globalnej obróbki a lokalną przeprowadzałem w PSie i tak.
    Bo do lokalnej, to trzeba mieć Hamerykański komputer, a nie taki jak nasze :P

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

900 usd za kilka skryptów? To już nie lepiej w jakiś kurs zainwestować i samemu dojść do takich efektów?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów