Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Wyprawa w góry, co zabrać?

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cakper Zobacz posta
    w takim wypadku, jeśli to ma być tak zwana "wyrypa" to ja osobiście raczeje decydowałbym się na kompakta (i tak zresztą robiłem), z doświadczenia wiem, że ciężko jest jednocześnie bardzo wysilac się fizycznie i martwić jeszcze o bądź co bądź mniej poręczny sprzęt (który swoje też waży)

obecnie jak chodzę w góry to są 2 opcje, albo idę rekrecyjnie i zdjęcia są tą ważniejszą częścią wycieczki i tam biore sprzęt, albo wysiłkowo gdzie bierze sie właśnie kompakta i pakuje wg zasady każdy gram przeciwko nam
    No więc to będzie raczej "wyrypa" I właśnie zastanawia mnie czy będę miał możliwość i siły by myśleć o zdjęciach... ale gdyby trafiły się ładne widoki nie omieszkałbym się zatrzymać.

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Zależy co oferuje Ci kompakt a co lustro (jaki zakres ogniskowych, w lustrze czy jeden obiektyw czy więcej...).

W każdym bądź razie lustro powinno wytrzymać większe mrozy, raz ze przeważnie dłużej wytrzymuje na jednym komplecie baterii, dwa że mechanizmy wysuwu obiektywu w kompaktach gorzej działają w niskich temperaturach (np. stężały smar, z którym nie radzą sobie delikatne silniczki).

Pozdr.
    Lustro oferuje mi więcej, obiektyw więcej niż jeden. Ale każdy obiektyw to dodatkowa waga. Biorąc pod uwagę, że idziemy cały dzień z bagażem na plecach, śpimy na dziko i znowu idziemy, to nawet nie ma kiedy odpocząć czy zrelaksować się.

Ale zastanawia mnie uwaga na temat tego silniczka wysuwającego obiektyw, coś w tym jest.

Mimo wszystko, jeśli uszkodzę skutecznie swoje lustro, następnego nie mogę spodziewać się wcześniej niż za pół roku...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki za linki, są jak najbardziej pomocne, pomimo, że moje pytanie jest trochę innej natury, dlatego w hydeparku. Jeszcze dziś wieczór wyjeżdżam i po prostu zastanawiam się co włożyć do plecaka, po wszystkim, jeśli nic przydatnego dla potomności w temacie się nie pojawi, można go posłać w niebyt.

Zaznaczam, że to nie jest wyprawa fotograficzna, lecz wyprawa w zasadzie przetrwaniowo-kondycyjna i jej priorytetem jest wrócić cało i zdrowo w wyznaczonym terminie.

Zdjęcia mają wyjść jak najlepiej, ale tylko po to by później przypomnieć ten wysiłek i poświęcenie, nawet nie spodziewam się, żeby nadawały się do pokazania szerszej publiczności. Raczej pamiątka, tylko jak to na człowieka zainteresowanego fotografią przystało, pamiątka rozsądnej jakości, a nie byle pstryki komórką.

Jest jeszcze opcja analogowego Canona 30, ale musiał bym jeszcze filmy kupić i w sumie nie robiłem na analogu od paru lat. Ograniczona ilość zdjęć i brak kontrolowania efektów na bieżąco odstrasza, solidność sprzętu, ewentualne efekty i brak strachu o sprzęt zachęca...
    Ostatnio edytowane przez sid ; 03-02-2009 o 11:21 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów