Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: eos 10 czy eos 5

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    raczej czarno-białe filmy, bo planuję sobie ciemnię cz-b zorganizować w przyszłości. Tak sobie wymyśliłem, bo cyfra cyfrą, ale tradycyjna foto ma duszę
    No i pięknie, że chcesz sam w ciemni to robić.
    Analog raczej duszy nie ma, chyba że ktoś wywoływanie z duchami kojarzy:-D
    Jak widzisz w podpisie używam różnych aparatów. dslr zastąpił mi negatyw barwny, mamiyą robię głównie slajdy, a EOS-em 3 srebrowe cz-b, mamiya się też czasami załapie na cz-b. Naprawdę jest duża różnica pomiędzy cz-b robionym z koloru, a cz-b robionym na srebrze i powiększanym na barytowym papierze.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marb67 Zobacz posta
    No i pięknie, że chcesz sam w ciemni to robić.
    Analog raczej duszy nie ma, chyba że ktoś wywoływanie z duchami kojarzy:-D
    Jak widzisz w podpisie używam różnych aparatów. dslr zastąpił mi negatyw barwny, mamiyą robię głównie slajdy, a EOS-em 3 srebrowe cz-b, mamiya się też czasami załapie na cz-b. Naprawdę jest duża różnica pomiędzy cz-b robionym z koloru, a cz-b robionym na srebrze i powiększanym na barytowym papierze.
    Niestety, o ciemni to ja jeszcze nie mam zielonego pojęcia. Ale się nauczę

Dopiero zaczyna Awatar marb67
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glasseye Zobacz posta
    Niestety, o ciemni to ja jeszcze nie mam zielonego pojęcia. Ale się nauczę
    Jak już kupisz tego EOS-a, to kup 4-5 identycznych filmów. Polecam Ilforda FP4+(125ISO) lub HP5+(400ISO). To są filmy z tradycyjną emulsją, dobrze się wołają w klasycznych tanich wywoływaczach typu D-76 lub jego klony. Podałem dwa rodzaje, bo wybrać powinieneś wg. potrzebnej czułości. Nie kupuj kilku rodzajów filmu bo się pogubisz i nie będziesz wiedział co z czym jeść. Jeszcze będzie Ci potrzebny koreks (jobo, paterson, kaiser), nie kupuj polskich mimo iż są znacznie tańsze mogą mocno zniechęcić. Wywoływacz, utrwalacz i woda demi. W necie poczytaj jak przeprowadzić proces, a demi potrzebna będzie do ostatniego płukania żeby zacieków nie było. To wszystko łatwe i przyjemne. Nie potrzebujesz zajmować łazienki na ciemnię. Tylko na czas założenia filmów do koreksu będziesz potrzebował całkowicie zaciemnionego pomieszczenia.
    Powodzenia.
    marb67
    Mamiya RZ67, EOS 3, EOS IX, EOS 400D.
    Obróbka E-6, C-41, skanowanie, bęben, nikony, minolta.
    http://www.skanowanie-35mm.pl

Uprawnienia umieszczania postów