Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Pomiar światła w Lubitelu i Starcie

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Pomiar światła w Lubitelu i Starcie

Wiem, że sprzęt nie Canonowski no ale tu juz było tyle nie o Canonie, że chyba wybaczycie
    Zastanawiam się jak sobie radzić z brakiem światłomierza w aparacie. Wiem, mam tabelkę...ale to jest takie bardzo na oko i efekty bardzo uwarunkowane są subiektywnym postrzeganiem warunków oświetleniowych...tak mi sie wydaje.
    Może macie inne metody?. Jakaś złota reguła może jest? Oczywiście nie chodzi mi o porady typu "kup sobie zewnętrzny światłomierz".
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Wiem, że sprzęt nie Canonowski no ale tu juz było tyle nie o Canonie, że chyba wybaczycie
    Zastanawiam się jak sobie radzić z brakiem światłomierza w aparacie. Wiem, mam tabelkę...ale to jest takie bardzo na oko i efekty bardzo uwarunkowane są subiektywnym postrzeganiem warunków oświetleniowych...tak mi sie wydaje.
    Może macie inne metody?. Jakaś złota reguła może jest? Oczywiście nie chodzi mi o porady typu "kup sobie zewnętrzny światłomierz".
    Używałem Lubitela jeszcze niedawno.
    Powiem tak, fotografuję od 14 roku życia (mam już 33). Nauczyłem się na oko oceniać ekspozycję - w 90 % przypadków prawidłowo. I z Lubitelem też tak pracowałem. Bez problemu też udawało mi się naświetlać slajdy.

Dopiero od kiedy używam cyfrowego lustra rozleniwiłem się i zacząłem ufać elektronice i RAW. Ale często wyciągam lubitela z szafy, ale wtedy jako światłomierza używam eosa :-)

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

ja używam światłomierza
    ew. pomiaru światła z cyfraka

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Użyć światłomierza z drugiego korpusu - jeżeli masz analoga to możesz OIDP ręcznie ISO nastawić... Ale generalnie to kup sobie zewnętrzny światłomierz, chyba że masz dużo pieniędzy na filmy, wywoływanie i skanowanie / odbitki...

I jeszcze jeden drobny problem - pytanie czy migawka w tych aparatach będzie trzymała czasy ale tam chyba centralna jest (?) więc szansa jest...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Słoneczna szesnastka? Zapytaj Gógelskiego, powinien coś na ten temat wiedzieć. Pierwsze z brzegu: http://medfmt.8k.com/mf/sunny.html po angielskiemu, lub http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r02.html po polsku.
    Nie bardzo rozumiem, dlaczego nie wchodzi w grę zewnętrzny światłomierz?

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Naświetlaj na histogram.

Jeśli nie światłomierz zewnętrzny, to albo tabelka naświetlań (http://fotografiadlaciekawych.pl/ind...slony-dawniej/), albo "Sonne lacht, Blende acht" (a czas - 1/ISO), albo na oko.

A najlepiej, to kum sobie zewnętrzny światłomierz.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Światłomierz nie chodzi (póki co) w grę bo wydaje mi się, że taka zabawka trochę kosztuje.

O proszę nawet nie wiedziałam o istnieniu czegoś takiego jak sloneczna szesnastka.

Nie wiem czy migawki będą trzymać czasy. Starta dostałam od dziadka, mocno zakurzony, gdzieniegdzie przyrdzewialy nawet na obudowie ale na oko w środku wygląda ładnie ...nie wiem nie ruszałam go jeszcze. Lubitela kupiłam "nówkę" na allegro. Nie śmigany w świeżutki pudełku.

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Światłomierz nie chodzi (póki co) w grę bo wydaje mi się, że taka zabawka trochę kosztuje.
    Policz sobie koszty zdjęć wyrzuconych do kosza z powodu złego naświetlania (film + wołanie). Jeśli robisz na negatywach, no jeszcze można większość uratować, slajdy natomiast wymagają precyzji.

A światłomierz - za 50 zł można na Allegro dorwać Svierdlowsk 4 - http://www.allegro.pl/11718_akcesori...tlomierze.html - to chyba niedrogo (~2 filmy z wołaniem).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Domyślnie

Jak ostatnio patrzyłam na allegro to takie na oko "nie rozsypujace się" były znacznie droższe.
    Czyli co...hmm poszukać światłomierza?

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Zdecydowanie poszukać. W klarownych warunkach oświetleniowych - lato, względnie środek dnia, słoneczna pogoda - można dość bezpiecznie naświetlać bez światłomierza - bo wtedy masz oświetlenie 15 LV (tj. 15 EV dla filmu 100 ASA; choć ja zwkle kolorowe negatywy naświetlałem z automatu na 14 LV i było dobrze). Delikatne zachmurzenie - 14 LV, chmury - 13 EV, solidne zachmurzenie 12 EV. Słoneczna pogoda na śniegu czy plaży, odległe plany ogólne - nawet 16 LV. W słoneczną pogodę w niezbyt głębokim cieniu 13-14 LV.
    Ale niestety przy bardziej pochmurnej pogodzie to się komplikuje, w zimie czy jesienią im dalej od południa, o zmierzchu czy świcie, a o lesie czy wnętzrach w ogóle można zapomnieć, choć i dla takich warunków były opracowywane specjalne tabele naświetlań - acz było to w czasach dominacji fotografii czarno-białej.

"Sonne lacht, Blende acht" (a czas - 1/ISO)
    To nie jest za dobry pomysł na filmie kolorowym. Przy 100 ASA i f/8 daje ekspozycję 13 EV, taką wprawdzie jak ongi się przy czarno-białych filmach proponowało (choćby Płażewski w regule szybkostrzelności), ale jest to naświetlanie na cienie, z bezpiecznym zapasem przed niedoświetleniem - w światłach da ona prześwietlenie o 1-2 EV.

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 07-02-2009 o 15:40
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów