Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: 430ex czy 430ex II?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam pytanko do osób które miały doczynienia i z 430 i z 430II czy 20% szybsze ładowanie jest wyczuwalne. Chodzi mi o to czy widać prawdziwą różnicę prędkości tych lamp w użytkowaniu.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Domyślnie

pewnie zależy od częstotliwości pstrykania
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez famtom Zobacz posta
    Mam pytanko do osób które miały doczynienia i z 430 i z 430II czy 20% szybsze ładowanie jest wyczuwalne. Chodzi mi o to czy widać prawdziwą różnicę prędkości tych lamp w użytkowaniu.
    Z moich obserwacji nie jest to jakaś powalająca różnica. Jak masz nowe baterie (czy dobrze naładowane akumulatory) to nie jest to aż tak odczuwalne. Mam jednak wrażenie, że wersja II szybciej się ładuje na wyczerpanych bateriach.
    Zatem sądzę, że te 20% szybsze ładowanie to prawda (20% od długiego czasu to już zauważalnie szybko).

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez famtom Zobacz posta
    ...czy 20% szybsze ładowanie jest wyczuwalne.
    Nie rozumiem ciągłego przytaczania mitu o szybszym ładowaniu modelu 430 EX II. Według specyfikacji producenta czasy ładowania obydwu lamp są dokładnie takie same : "Approx. 0.1 to 3.7 seconds (AA-size Alkaline Batteries)/0.1 to 2 seconds (AA-size Ni-MH batteries)". Pisałem już o tym w tym wątku, tak więc w pierwszej kolejności zamiast pytać wypadało by przeczytać cały wątek.

Miałem możliwość porównania szybkości ładowania obydwu modeli i osobiście żadnej przewagi wersji II nie zauważyłem, zresztą producent także jej "nie przewidział".
    Ostatnio edytowane przez axk ; 29-01-2009 o 12:14
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów