Witam,
Zajrzałam tu dziś pierwszy raz - i znalazłam wreszcie jakieś rozsądne forum uzytkowników Canonków)) Super.
Poszukuję jakichś sensownych opinii ludzi, którzy mają skalę porównawczą pomiędzy S5 IS a następcami - Sx1 i SX10. Mam od roku "piątkę", w zasadzie jestem zadowolona; wcześniej używałam 3 lata G5, też niezły sprzęcik, jak na tamte czasy. S5 ma lepszy zoom, więcej pikseli i parę innych ulepszeń, ale nie o tym chciałam.
Zastanawiam się nad wymianą "piątki" na któryś z tych nowszych modeli. Ma ktoś rozeznanie, czy rozbudowane kamerki w tych nowych modelach nie są kosztem jakości zdjęć? Jakoś nie wierzę w tego zooma 20x. Zasłyszanych kilka opinii powielało pogląd, że zoom powyżej 12x jest bez sensu, bo odbywa się to kosztem jakości zdjęć właśnie. A ja potrzebuję aparatu robiącego przyzwoite foty, ale na kamerce też mi zależy. "Piątka" robi bardzo dobrej jakości filmiki, nie mogę narzekać, bo udało mi się najwyraźniej trafić dość udany egzemplarz, przy którym w trakcie zoomowania obraz nie traci na ostrości (jak to jest u koleżanki; minimalnie, ale jednak )
Opinie na temat SX-ów są bardzo rózne - od "badziewia" po "rewelkę", ale nigdzie nie spotkałam porównania między "piątką" a SX-ami...
Czy ktoś porównywał te sprzęciki?? Zwłaszcza przy słabym świetle, bez użycia lampy, z ustawieniami ręcznymi. Czyli - ekstremalnie trudne warunki))
Pozdrawiam ))