Zarówno do aparatu SX1 jak i do SX10 nie można podłączyć wężyka spustowego. Pilot na podczerwień jest sprzedawany w komplecie z SX1, niestety do SX10 nie można go zastosować z prostej przyczyny - braku czujnika podczerwieni w tym modelu.
Zarówno do aparatu SX1 jak i do SX10 nie można podłączyć wężyka spustowego. Pilot na podczerwień jest sprzedawany w komplecie z SX1, niestety do SX10 nie można go zastosować z prostej przyczyny - braku czujnika podczerwieni w tym modelu.
I bardzo dobrze, że to napisał, bo nawet tego nie mogłeś zrozumieć i sprzeczałeś się z nim, że mówi o SX1 jako "kompakcie marnej jakosci" co ciekawe to jemu zarzucałeś potem brak czytania ze zrozumieniem
A jaki masz jeszcze problem? Maykster już napisał, że do SX1 mozna wkrecić filtry 52mm, a agentj23 napisał rozprawkę jakie sa wady mocowania filtrów dobrej i złej jakosci do obiektywów. I tyczy się to zarówno profesjonalnych eLek, kompaktów - superzoomów, SX-ów czy jakiejkolwiek innej małpki firmy Benq. Juriko to tylko poparł, a Ty bijesz pianę, że nikt Cie nie rozumie. Może napisz kokretnie w czym problem, to pomozemyOdkrywanie ogólnych prawd doskonale wszystkim tutaj znanych nie wnosiły do postu żadnych nowych treści i nie rozwiazały problemu.
Pozdrawiam
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Forumowy mądralo - co wnosisz swoim wpisem nowego w sprawę zastosowania filtra do SX. Nie pytałem się o filtry do "małpek" ani o marne obiektywy. Nie pytałem się o sens używania "marnych" szkiełek. Ba...... nie oczekiwałem "rozprawek" na temat jakichkolwiek wad. Potrzebną wiedzę w tej materii czerpię chociażby z tego forum. Pytałem natomiast ..... sam sobie przeczytaj o co. Jeden z kol;egów stwierdził że wkręcił filtr bez problemu, inny, że z pewnym oporem. Następny, że tam nie ma gwintu tylko rowki. I to są konkretne pomocne odpowiedzi. A co Ty nam powiedziałeś na ten temat? Wspomniana bita piana wylewa się i owszem ale z Twojego postu.
PAX Panowie. Ciągłe ripostowanie nic nie wnosi.
Ze swojej strony mogę potwierdzić:
- SX1 nie posiada gwintu, tylko rowki
- Filtry dają się wkręcać i trzymają się poprawnie
Nie jest to jednak takie wkręcanie jak by był gwint. Pewien problem występuje -przynajmniej u mnie- gdy zmieniam filtry.
UV Hoya HMC ma dwie zwitki gwintu, a Polar Hoya HD CIR PL ma tylko jedną.
UV "wyrobił" sobie prowadzenie i wkręca się "normalnie", natomiast jeśli wkręcam Polar, ten łapie tylko na jeden obrót. (mimo wszystko trzyma pewnie)
Rozwiązaniem jest wkręcanie Polara na UV, ale przy szerokim kącie widać winietowanie w narożnikach.
Ostatnio edytowane przez Gen ; 28-01-2009 o 17:48
Czyli częste zmienianie filtrów szybko doprowadzi do ścięcia karbów.
Czy nieprostopadłe ustawienie np.polara będzie miało jakiś wpływ na zdjęcie
Ciekawe czy klej typu kropelka będzie się trzymał tworzywa obiektywu ?
Gen napisał całą prawdę na temat mocowania filtrów w SX1,nie widzę przynajmniej u siebie śladów zjechania"rowków" ,filtry trzymają się stabilnie ,uważam ,że temat filtrów jest już wyjaśniony.Pozdrawiam i Panowie przestańcie już kłócić się gdyż zaczyna to forum przybierać kształt rozmów targowych przekupek .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Radio dzisiaj podało ,że firma JAPANFOTO została zamknięta ,a właściciel aresztowany za wyłudzanie pieniędzy.Tak więc ostrzegam ,a naciągniętym współczuję
Ostatnio edytowane przez Maykster ; 28-01-2009 o 19:04 Powód: Automerged Doublepost
Częste zmienianie?
W tego typu aparatach, raczej nie zmieniasz filtrów za często.
Dobry UV siedzi "na stałe" dla ochrony optyki.
Polar tylko w razie potrzeby, innych filtrów właściwie nie potrzeba - wystarczy Photoshop
Nie bardzo rozumiem, "nieprostopadłe" ustawienie - (wkręcenie?)
Obiektyw jest metalowy a nie z tworzywa, Kropelka klei prawie wszystko ale nie polecam tego typu zabawy z obiektywem.
Mnie wystarczy Gimp
Jeśli mówisz że cały obiektyw jest metalowy to prowizoryczne mocowanie filtrów więcej wytrzyma.
Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa - wbudowana lampa błyskowa. Ponoć trzeba ją palcem podnieść i włączyć odpowiednim przyciskiem (chyba). Czy aparat sygnalizuje przed zrobieniem zdjęcia potrzebę użycia lampy ?
Właściwie to głowy nie dam, czy cały jest metalowy. (Tak wygląda).
Do innego mocowania niż wkręcanie nie bardzo jest miejsce, gdyż przy wyłączonym aparacie z metalowej osłony wystaje tylko uchwyt do tulipana, który jest w komplecie.
Początkowo kupiłem tani filtr UV - okazał się za "gruby" i po jego założeniu nie można było zakładać/zdejmować tej osłony. Przeszkadzało tym bardziej, że jak jej nie używasz, to można ją założyć w odwrotną stronę (do tyłu). Przez ten filtr nie dało rady.
Lampę podnosisz tylko palcem, przyciskiem - jak chcesz to możesz zmienić jej ustawienia.
Oczywiście aparat pokazuje "podnieś lampę", ale przez to, że możesz jej nie podnosić - jest wygoda - nie trzeba jej wyłączać gdy jest w AUTO, a Ty nie chcesz jej użyć.
Witam,
Zajrzałam tu dziś pierwszy raz - i znalazłam wreszcie jakieś rozsądne forum uzytkowników Canonków)) Super.
Poszukuję jakichś sensownych opinii ludzi, którzy mają skalę porównawczą pomiędzy S5 IS a następcami - Sx1 i SX10. Mam od roku "piątkę", w zasadzie jestem zadowolona; wcześniej używałam 3 lata G5, też niezły sprzęcik, jak na tamte czasy. S5 ma lepszy zoom, więcej pikseli i parę innych ulepszeń, ale nie o tym chciałam.
Zastanawiam się nad wymianą "piątki" na któryś z tych nowszych modeli. Ma ktoś rozeznanie, czy rozbudowane kamerki w tych nowych modelach nie są kosztem jakości zdjęć? Jakoś nie wierzę w tego zooma 20x. Zasłyszanych kilka opinii powielało pogląd, że zoom powyżej 12x jest bez sensu, bo odbywa się to kosztem jakości zdjęć właśnie. A ja potrzebuję aparatu robiącego przyzwoite foty, ale na kamerce też mi zależy. "Piątka" robi bardzo dobrej jakości filmiki, nie mogę narzekać, bo udało mi się najwyraźniej trafić dość udany egzemplarz, przy którym w trakcie zoomowania obraz nie traci na ostrości (jak to jest u koleżanki; minimalnie, ale jednak)
Opinie na temat SX-ów są bardzo rózne - od "badziewia" po "rewelkę", ale nigdzie nie spotkałam porównania między "piątką" a SX-ami...
Czy ktoś porównywał te sprzęciki?? Zwłaszcza przy słabym świetle, bez użycia lampy, z ustawieniami ręcznymi. Czyli - ekstremalnie trudne warunki))
Pozdrawiam))