Strona 5 z 85 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

ostrość, zwiększy się nasycenie kolorów i będzie ok. bardziej się martwię abberacją...

Bywalec Awatar mlody911
    Miasto
    Mielec

Domyślnie

Z tego co widzę na zdjęciu tego aparatu to spokojnie da się zamontować filtry!
    Mam taki sam bagnet w swoim Pro1. normalnie zakłada się na niego osłonę tulipanową. Można również założyć ją odwrotnie i wtedy nie przeszkadza w transporcie itp.
    I do tego mam jeszcze taką przejściówkę mocowaną również na ten bagnet i do niej wkręcam normalne filtry 58mm.
    Jedyna wada tego rozwiązania to to że z filtrem nie możemy zastosować osłony przeciwsłonecznej.

Domyślnie

Jak widać na zdjęciu obiektyw jest podzielony srebrnym pasem pewnie tam się odkręca pod tuleje.

Dopiero zaczyna Awatar Lech
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Właśnie mi przyszedł SX10, pierwsze wrażenia pozytywne, tylko karta jeszcze nie przyszła, więc z testami muszę poczekać.
    Pozdrawiam. Lech

Dopiero zaczyna Awatar szyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlody911 Zobacz posta
    Z tego co widzę na zdjęciu tego aparatu to spokojnie da się zamontować filtry!
    Mam taki sam bagnet w swoim Pro1. normalnie zakłada się na niego osłonę tulipanową. Można również założyć ją odwrotnie i wtedy nie przeszkadza w transporcie itp.
    I do tego mam jeszcze taką przejściówkę mocowaną również na ten bagnet i do niej wkręcam normalne filtry 58mm.
    Jedyna wada tego rozwiązania to to że z filtrem nie możemy zastosować osłony przeciwsłonecznej.
    To mnie dopiero uspokoiłeś. Jeśli jeszcze da się zamontować 58mm to w ogóle bajka bo takie mam od starego, wysłużonego a610.

Pora na zmiany. Jest duże prawdopodobieństwo, że skuszę się na SX1

A do tego czasu... Czekam na opinie osób, które są już posiadaczami modelu SX10

Pozdrawiam

Blizzard997
    Guest

Domyślnie

bawilem sie wczoraj sx10 w sklepie i co zauwazyłem (pewnie to wina moich nieumiejetnych ustaiwień): na max zoomie optycznym ostrzy dobrze, jak przejde na maxymalny cyfrowy to sobie nie moge poradzić, w trakcie trzymania spustu widac jak ostrzy, w pewnym momencie ostrzy pieknie, lecz końcowe ustawienie jest wogole nieostre... wtf?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta
    bawilem sie wczoraj sx10 w sklepie i co zauwazyłem (pewnie to wina moich nieumiejetnych ustaiwień): na max zoomie optycznym ostrzy dobrze, jak przejde na maxymalny cyfrowy to sobie nie moge poradzić, w trakcie trzymania spustu widac jak ostrzy, w pewnym momencie ostrzy pieknie, lecz końcowe ustawienie jest wogole nieostre... wtf?
    ogniskowa 560mm i jeszcze ci mało ? :grin: o cyfrowym zoomie zapomnij najlepiej zrobić na off szczególnie przy tak dużym zoomie to już statyw skazany.

Czy są może już jakieś sample wideo z sx1 ?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blizzard997 Zobacz posta
    W SONY DSC H50 mam tak samo. Poza tym w większości aparatów tak jest. Miej też na uwadze obiekt który fotografujesz (wiadomo jak jest gdy fotografujesz z uzyciem zoomu przez szybe itp) Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam serdecznie. Też się "czaje" na SX10, już w zasadzie od długiego czasu na aparat pokroju superzoom-a Canona bodajże rozpoczęło się to od S3, poprzez S5 (jednak coś mi wewnętrznie podpowiadało abym poczekał). Co do zoom-u, to przy maksymalnym nie obejdzie się bez statywu chyba, że ma się ciało ze stali i nie wieje wiatr ;-) bardziej martwi mnie czy przy takim obiektywie "beczka" nie będzie się zbytnio rzucać w oczy... (bo jako taką przełkne). Z niecierpliwością jednak czekam na spostrzeżenia z testów @Lech.

Bardzo też mnie interesuje jak CMOS, będzie się spisywał w SX1 i czy będzie wart swojej ceny... Pozdrawiam.

lb10
    Guest

Domyślnie

Skoro mowa o SX10, mam nastepujace pytanie do uzytkownikow tego aparatu. We wszystkich trybach, w ktorych da sie dokonac korekcji ekspozycji, aparat wyswietla jej wartosc (nawet jeśli jest to ±0). Niestety rowniez wtedy gdy informacje o wszystkich pozostalych ustawieniach sa 'ukryte'. Czyli w pewnych trybach (np. w uzywanym przeze mnie P) na dole wyswietlacza zawsze pokazane jest ±0 i nie da sie (nie umiem?) tego wylaczyc. Czy tak ma byc?

Pozdrawiam

PS. Instrukcje dokladnie przeczytalem - nie zawiera odpowiedzi.

Strona 5 z 85 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów