ostrość, zwiększy się nasycenie kolorów i będzie ok. bardziej się martwię abberacją...![]()
ostrość, zwiększy się nasycenie kolorów i będzie ok. bardziej się martwię abberacją...![]()
Z tego co widzę na zdjęciu tego aparatu to spokojnie da się zamontować filtry!
Mam taki sam bagnet w swoim Pro1. normalnie zakłada się na niego osłonę tulipanową. Można również założyć ją odwrotnie i wtedy nie przeszkadza w transporcie itp.
I do tego mam jeszcze taką przejściówkę mocowaną również na ten bagnet i do niej wkręcam normalne filtry 58mm.
Jedyna wada tego rozwiązania to to że z filtrem nie możemy zastosować osłony przeciwsłonecznej.
Jak widać na zdjęciu obiektyw jest podzielony srebrnym pasem pewnie tam się odkręca pod tuleje.
Właśnie mi przyszedł SX10, pierwsze wrażenia pozytywne, tylko karta jeszcze nie przyszła, więc z testami muszę poczekać.
Pozdrawiam. Lech
To mnie dopiero uspokoiłeś. Jeśli jeszcze da się zamontować 58mm to w ogóle bajka bo takie mam od starego, wysłużonego a610.
Pora na zmiany. Jest duże prawdopodobieństwo, że skuszę się na SX1
A do tego czasu... Czekam na opinie osób, które są już posiadaczami modelu SX10
Pozdrawiam
bawilem sie wczoraj sx10 w sklepie i co zauwazyłem (pewnie to wina moich nieumiejetnych ustaiwień): na max zoomie optycznym ostrzy dobrze, jak przejde na maxymalny cyfrowy to sobie nie moge poradzić, w trakcie trzymania spustu widac jak ostrzy, w pewnym momencie ostrzy pieknie, lecz końcowe ustawienie jest wogole nieostre... wtf?
Witam serdecznie. Też się "czaje" na SX10, już w zasadzie od długiego czasu na aparat pokroju superzoom-a Canona bodajże rozpoczęło się to od S3, poprzez S5 (jednak coś mi wewnętrznie podpowiadało abym poczekał). Co do zoom-u, to przy maksymalnym nie obejdzie się bez statywu chyba, że ma się ciało ze stali i nie wieje wiatr ;-) bardziej martwi mnie czy przy takim obiektywie "beczka" nie będzie się zbytnio rzucać w oczy...(bo jako taką przełkne). Z niecierpliwością jednak czekam na spostrzeżenia z testów @Lech.
Bardzo też mnie interesuje jak CMOS, będzie się spisywał w SX1 i czy będzie wart swojej ceny... Pozdrawiam.
Skoro mowa o SX10, mam nastepujace pytanie do uzytkownikow tego aparatu. We wszystkich trybach, w ktorych da sie dokonac korekcji ekspozycji, aparat wyswietla jej wartosc (nawet jeśli jest to ±0). Niestety rowniez wtedy gdy informacje o wszystkich pozostalych ustawieniach sa 'ukryte'. Czyli w pewnych trybach (np. w uzywanym przeze mnie P) na dole wyswietlacza zawsze pokazane jest ±0 i nie da sie (nie umiem?) tego wylaczyc. Czy tak ma byc?
Pozdrawiam
PS. Instrukcje dokladnie przeczytalem - nie zawiera odpowiedzi.