Pokaż wyniki od 1 do 10 z 421

Wątek: JAPANFOTO przestrzegam! Oszust!

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Według wiktymologi najłatwiej oszukać osobę uczciwą ufną i zakładającą że wszyscy są do niej podobni. A najtrudniej kogoś kto już raz został oszukany, sam jest oszustem bądź zakłada że wszyscy mają podobne doświadczenia.
    no to wychodzi na to że jestem oszustem
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

W ciągu zaledwie dwóch tygodni policjanci Sekcji dw. z Przestepczością Gospodarczą KMP w Zabrzu rozwiązali sprawę oszustw internetowych, w których poszkodowanych jest bardzo wiele osób z terenu całego kraju. W dniu 27 stycznia w godzinach rannych policjanci dokonali zatrzymania 36-letniego właściciela firmy oraz dwóch jego pracownic. Przypomnijmy, że firma JapanFoto oferowała za pośrednictwem sklepu internetowego sprzęt fotograficzny. Od listopada ubiegłego roku nie realizowała zapłaconych zamówień. Pierwsze informacje o dokonywaniu oszustw internetowych zabrzańscy policjanci uzyskali w połowie stycznia bieżącego roku. Dzięki intensywnej pracy śledczych zatrzymano wszystkie podejrzewany o proceder przestępczy osoby. Do zatrzymań doszło na terenie Gliwic, a także w jednym ze śląskich szpitali. Jak ustalili funkcjonariusze firma, która figuruje w rejestrach sądowych na osobę Elżbiety T. nie została przerejestrowana na nowego właściciela pomimo, iż w czerwcu ubiegłego roku doszło do jej sprzedaży. Policjanci zatrzymując poszczególne osoby ustalili wszystkie szczegóły dokonywanych oszustw. Nowy właściciel firmy zaopatrywał sie w towar na terenie Niemiec. Ze względu na wzrastający kurs Euro wartość kupowanego towaru pod koniec ubiegłego roku zaczęła przewyższać kwotę oferty przedstawionej za pośrednictwem strony internetowej. Z upływem czasu pomimo zdawania sobie sprawy z postępujących kłopotów w dalszym ciągu firma przyjmowała zlecenia. Policjanci szacują, że w przedmiotowej sprawie poszkodowanych jest około 300 osób z terenu całego kraju. Straty poniesione przez ofiary oszustwa ocenia się na kwotę około 300 tysięcy złotych. W dniu dzisiejszym właścicielowi firmy zostaną przedstawione zarzuty. Za dokonywanie oszustw internetowych grozi mu kara do 8 lat pozbawienia wolności. O losie właściciela oraz jego dwóch pracownic zadecyduje zabrzańska Prokuratura. Policjanci Sekcji dw. z Przestępczością Gospodarczą KMP w Zabrzu zwracają się z prośbą do poszkodowanych, którzy do tej pory nie zgłosili zawiadomień o przestępstwie o zgłaszanie się do najbliższych jednostej policji lub bezpośrednio do KMP w Zabrzu ul. 1-go Maja 10 tel. (032) 2779270.

http://www.zabrze.slaska.policja.gov...ozwiazana.html

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    no to wychodzi na to że jestem oszustem
    Zależy z którą grupą najbardziej się utożsamiasz .
    Oczywiście wiktymologia nie jest nauką ścisłą i nie można uogólniać, a najlepiej przeczytać którąś z książek Hołysta Brunona .

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Zależy z którą grupą najbardziej się utożsamiasz
    Nie pozostawiłeś mi wyboru:

"A najtrudniej kogoś kto już raz został oszukany, sam jest oszustem bądź zakłada że wszyscy mają podobne doświadczenia."

Oszukać się jeszcze nie dałem. Czyli co? Jestem czy nie jestem oszustem?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uprawnienia umieszczania postów