Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Moje dotychczasowe wrazenie z mkii to takeii ze jedne szkla sa lepsze inne gorsze.
    I tak 50L miedzy 1,2- 1,8 jest mydlane i ogromnie aberruje powodujac nieuzywalnosc w tych zakresach, gdzie na mki jest super ostre od 1,2.
    Natomist 24L mki naodwrot. Nie dosc ze ostrzejsze to jeszcze trafia duuuuuzo lepiej na mkii.
    Co do 50L to zdecydowanie lepiej wypada sraw1 i 2 vs raw. W mniejszych wersjach nie widac tak aberracji i zdjecia jest ostrzejsze. Bezposredni sraw wyglada lepiej niz zdałnsajzowany raw do 10mpix w PS.
    Ps. CZemu inny kolor sciany? Wywolywalem tak samo as shot a robilem na Auto WB
    Czyliu wygląda że:
    1. Rozdzielczość Twojego obiektywu przy f/1.2 - f/1.8 jest mniejsza niż rozdzielczość matrycy
    2. Twoja technika zmniejszania zdjęć nie jest optymalna (nie wierzę że nie uzyska się w postprocesie lepszych wyników niż prosto z aparatu!)
    AD.PS - przecież "Auto WB" może trochę szaleć, o te +/- 200K, stąd różne zafarby na zdjęciach.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    1) Dla wiekszej pewnosci, zrobilbym kilka powtorzen, zeby wyeliminowac blad AF.

2) Jesli chodzi o ostrosc szkla 50mm f/1.2 L USM - to ono tak ma na pelnej klatce i duzej rozdzielczosci. Popatrz np. na ponizsze wyniki, w kontekscie 35mm f/1.4 L USM.
    http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=1

3) Pamietaj, ze glebia ostroscie dla tego szkla i tej przyslony wynosi np. 11 cm z odleglosci 2m. Nie wiem z jakiej Ty robiles zdjecie? Gdzie ustawiles punkt ostrosci? Na srodku kadru? Czy jesli ksiazki sa u gory kadru, czy przypadkiem nie sa poza glebia?
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Czyliu wygląda że:
    1. Rozdzielczość Twojego obiektywu przy f/1.2 - f/1.8 jest mniejsza niż rozdzielczość matrycy
    2. Twoja technika zmniejszania zdjęć nie jest optymalna (nie wierzę że nie uzyska się w postprocesie lepszych wyników niż prosto z aparatu!)
    AD.PS - przecież "Auto WB" może trochę szaleć, o te +/- 200K, stąd różne zafarby na zdjęciach.

PRzeciez podalem pelne zdjecie tylkop wywolane z 21 mpix do wgladu (moze byc przepalone bo migawka 1/8000 - to tez moze byc przyczyna gorszej jakosci).
    Widac dokladnie gdzie jest ostrosc. a o innym kolorze to przecierz to ja napisalem ze na auto... a wy mi tlumaczycie ze moze to na auto...
    Co do bledow. to tak moglem popelnic. CA mi tak bardzo nie przeszkadza bo wychodzi tylko w kontrastowych warunkach. Poza tym szkla ma duza rozdzielczosc i uzywam go na 1,2
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów