Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 176

Wątek: canon 40d firmware 1.1.1

Domyślnie

A ja mam pytanie odnosnie firmware 1.1.1

Punkt 4 mowi : "Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist beam to fire when using an external Speedlite."

Co czesto jest tlumaczone jako:

"zmieniono jasność diody wspomagającej pracę AF przy fotografowaniu z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej Speedlite "

Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale ja myślę, że chodzi tu o to ze zmieniono jakiś próg zadziałania wspomagania AF z lampy zewnetrznej w zaleznosci od jasnosci przedmiotu. Czy ktos moglby to ew wyjasnic?
    Camera Obscura

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Bardzo dobrze zrozumiałeś. Ale ze zdania nie wynika czy włącza się to wspomaganie wcześniej, czy później... Na logikę to chyba wcześniej??

Domyślnie

Ano nie wynika, ale jesli juz, to wczesniej rzecz jasna Chyba, ze przy okazji skoro wczesniej (czyt. jasniejszy przedmiot) to i dioda wspomagajaca jasniej swieci
    Camera Obscura

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcdenko Zobacz posta
    Ano nie wynika, ale jesli juz, to wczesniej rzecz jasna Chyba, ze przy okazji skoro wczesniej (czyt. jasniejszy przedmiot) to i dioda wspomagajaca jasniej swieci
    Nie jestem pewien, czy firmware aparatu może mieć jakikolwiek wpływ na jasność świecenia wspomagania AF zewnętrznej lampy - nie wiem, czy to w ogóle podlega regulacji. Z własnych obserwacji, wydaje mi się, że to wspomaganie świeci zawsze z taką samą siłą, tylko w zależności od użytego punktu AF rzuca różny wzorek...

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Bardzo dobrze zrozumiałeś. Ale ze zdania nie wynika czy włącza się to wspomaganie wcześniej, czy później... Na logikę to chyba wcześniej??
    Na stronie z firmwarem, w sekcji Q&A jest wszystko opisane:
    Modifies the level of subject brightness that causes the AF-assist beam to fire when using an external Speedlite.
    The AF-assist beam of the external Speedlite fires even when the brightness of external light does not require it.
    Pisałem zresztą o tym w poscie 39. ;-)
    A z tą jasnością promienia to faktycznie na wielu stronach pojechali. Ktoś coś na szybko bez sensu streścił, a potem zadziałało prawo Copy'ego-Paste'a.
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Witam,

Ja także mam kilka pytań dotyczących tego updatu:
    1. Czy jak mam nowy aparat z wersją 1.0.0. mogę od razu ładować 1.1.1. ?
    2. Czy po aktualizacji jest możliwość powrotu do wersji poprzedniej ?
    3. Czy po aktualizacji wszelkie ustawienia jakie miałem zrobione w 40D będą zapamiętane czy też konieczne jest ponowne ich ustawienie ?
    4. Czy ktoś miał jakieś problemu z aparatem po aktualizacji do v1.1.1. ? Np. Err99 ?

Z góry dzięki za odp !

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jimmyrs Zobacz posta
    1. Czy jak mam nowy aparat z wersją 1.0.0. mogę od razu ładować 1.1.1. ?
    Tak. Na pewno masz nowy aparat z 1.0.0?

2. Czy po aktualizacji jest możliwość powrotu do wersji poprzedniej ?
    Z tego co wiem to tak.

3. Czy po aktualizacji wszelkie ustawienia jakie miałem zrobione w 40D będą zapamiętane czy też konieczne jest ponowne ich ustawienie ?
    U mnie zostały, łącznie z C1-C3.

4. Czy ktoś miał jakieś problemu z aparatem po aktualizacji do v1.1.1. ? Np. Err99 ?
    Na razie nie.
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Tak, aparat został zakupiony poza RP w lipcu 2008 i ma wersję 1.0.0
    Pozdrawiam...
    Rafał
    Canon 40D, Canon 28-135 USM, Sigma 70-300 DL, 420EX, w trakcie doposażania....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    ...albo ptaków.
    Nie no, nie ma co generalizować na podstawie doświadczeń 3 użytkowników. Mam nadzieję, że uda się w przyszłym tygodniu obadać sprawę z jotes25. Chyba, że jeszcze jakiś chętny Poznaniak się zgłosi do porównania.
    Dziwne, bo ja ostatnio zauważyłem bardzo podobny problem, ale z 30d i ciemnym zoomem konkretnie - z 70-200/4. Drzewo na tle nieba, jakieś ptaszki siedziały, a ostrość leżała. Przykład:

http://img84.imageshack.us/img84/8205/cropds3.jpg
    (crop z jpga podglądowego 50%)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Niby co to ma do rzeczy... Ale 85 na FF ma 85mm a te x1.6 moze ma jakis wplyw na AF w 40d dla jasnych szkiel? Z ciemnymi faktycznie nie ma takich dziwnosci. Moze po prostu co niektorzy nie zauwazyli tej wady albo nie chcieli tego widziec lub im nie przeszkadza... No, zawsze mozna zwalic, ze czas byl nie teges, przyslona i te pe... Jak sie robi portrety, to faktycznie nie mozna sie przyczepic ale z daleka cos... hmmm
    U mnie 85tka na czterdziestce ostrzy w punkt. Ale miałem podobną sytuacje z 20d. Mam takie miejsce gdzie robię fotki młodym, oni stoją w cieniu a za nimi mocno oświetlone oddalone o kilkanaście metrów tło. I tam miałem 100% przestrzałów. Za każdym razem. W końcu zacząłem tam przełączać na MF. Tak sobie wtedy wymyśliłem że punkt pomiaru AF jest znacznie większy niż ten kwadracik który się podświetla w wizjerze i wybiera jaśniejszy bardziej kontrastowy element .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze że mam stare 1.0.3 firmware w 40stce i zero problemów z 85 f1,8.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 22-01-2009 o 13:58 Powód: Automerged Doublepost

Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów