witam
od niedawna mam Canona 400D i jest problem .. interesuje mnie fotografia kropelekczas z lampa to 1/200 sek i troche to za wolne :/ a ustawiajac szybszy bez lampy zdjecie wychodzi strasznie ciemne
? macie jakies rady dla poczatkujacej osoby ?
witam
od niedawna mam Canona 400D i jest problem .. interesuje mnie fotografia kropelekczas z lampa to 1/200 sek i troche to za wolne :/ a ustawiajac szybszy bez lampy zdjecie wychodzi strasznie ciemne
? macie jakies rady dla poczatkujacej osoby ?
A nie możesz oświetlić czymś po bokach? Jakieś halogeny naprzykład, 2x500W i nie ma bata. Zawsze też możesz zwiększyć iso i skrócić czas.
C-F-K - forever
1) Przyzwyczaić się
2) Kupić lampę obsługującą tryb HSS (High Speed Sync) i błyskać nią ze stopki na aparacie
3) Do pkt nr 2 dodać jeszcze kabel ETTL (przenoszący automatykę) i błyskać skąd się chce (zazwyczaj długość kabla = 1,5m)
Z wbudowana lampą czas synchronizacji min. to 1/200s . Z Lampą zewnętrzna musisz miec w lampie tryp HSS (lub odpowiednik).
Ale 1/200s powinno starczyc, poprostu wyeliminuj inne źródła światła.
EDIT: Damn, czlowiek pisze odpowiedz a tu juz dwie ;]
tylko ze obawiam sie jeszcze wyprawy w plener (zestaw do makro tair 11a + helios 44m jest dosc ciezki) i jesli nie ustawie szybszej migawki to fotki beda poruszone :/ ta lampa faktycznie rozwiaze problem ?
Kropelki w plenerze? Zapowiada się ciekawie
Rozwiąże, rozwiąże, tyle że jak nie będzie ci wychodziło, to ja nie odpowiadam za nieprzyjęcie lampy spowrotem przez sklep![]()
nie kropelki ale owadyno wlasnie szkoda mi wydac kase na cos co jest niepewne ;/
Jak chcesz jeździć w plener to po co Ci lampa. Wystarczy jeździć przy dobrym świetle. A tak na poważnie to oświetl tak jak Ci Mellan proponował, lub kup ze dwie lampy z HSS, kable i oświetlaj (z dwóch) stron błyskiem przy krótkich czasach.
Szczególnie, że chyba jeszcze nikt nie rozkminił trójnika ETTL, także jedynie jedną na kablu, a drugą w slave'ie![]()