Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: czas migawki

Mieszany widok

sebapod
    Guest

Domyślnie czas migawki

witam

od niedawna mam Canona 400D i jest problem .. interesuje mnie fotografia kropelek czas z lampa to 1/200 sek i troche to za wolne :/ a ustawiajac szybszy bez lampy zdjecie wychodzi strasznie ciemne ? macie jakies rady dla poczatkujacej osoby ?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie możesz oświetlić czymś po bokach? Jakieś halogeny naprzykład, 2x500W i nie ma bata . Zawsze też możesz zwiększyć iso i skrócić czas.
    C-F-K - forever

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1) Przyzwyczaić się
    2) Kupić lampę obsługującą tryb HSS (High Speed Sync) i błyskać nią ze stopki na aparacie
    3) Do pkt nr 2 dodać jeszcze kabel ETTL (przenoszący automatykę) i błyskać skąd się chce (zazwyczaj długość kabla = 1,5m)

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Z wbudowana lampą czas synchronizacji min. to 1/200s . Z Lampą zewnętrzna musisz miec w lampie tryp HSS (lub odpowiednik).

Ale 1/200s powinno starczyc, poprostu wyeliminuj inne źródła światła.

EDIT: Damn, czlowiek pisze odpowiedz a tu juz dwie ;]

sebapod
    Guest

Domyślnie

tylko ze obawiam sie jeszcze wyprawy w plener (zestaw do makro tair 11a + helios 44m jest dosc ciezki) i jesli nie ustawie szybszej migawki to fotki beda poruszone :/ ta lampa faktycznie rozwiaze problem ?

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebapod Zobacz posta
    tylko ze obawiam sie jeszcze wyprawy w plener (zestaw do makro tair 11a + helios 44m jest dosc ciezki) i jesli nie ustawie szybszej migawki to fotki beda poruszone :/ ta lampa faktycznie rozwiaze problem ?
    Witaj.

Hmmmmm - a co w tym ciężkiego? - ja często (czytaj - prawie zawsze) noszę około 10 kg + 4,5 kg statywu.
    Zapytasz co tyle waży? - ano 40D; C100/2,8; C50/1,4; C20/2,8; C70/210 (stary ciężki); miech do makro; pierścienie na tenże miech; kilka rosyjskich manuali; Copal Rodenstock'a.

Da się żyć - a jeszcze torbę można powiesić jako balast do statywu.
    AAAAAAAAAAAAAAAA - zapomniałem - jeszcze 2 lampy 580 i 550
    Sam ważę około 65 kg :rolleyes:

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    ja często (czytaj - prawie zawsze) noszę około 10 kg + 4,5 kg statywu.
    Zapytasz co tyle waży? - ano 40D; C100/2,8; C50/1,4; C20/2,8; C70/210 (stary ciężki); miech do makro; pierścienie na tenże miech; kilka rosyjskich manuali; Copal Rodenstock'a.
    Tylko po co Ci to wszystko jednoczesnie w torbie???

No chyba, że przy okazji chcesz sobie plecki czy bary zrobic, no to ok, trening bedzie dobry

Micles, no aż dziwne, że nikt kto to kupił nie zweryfikował chociażby na forum dziala tego wynalazku, a napewno są na forum posiadacze tego kabla.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kropelki w plenerze? Zapowiada się ciekawie

Rozwiąże, rozwiąże, tyle że jak nie będzie ci wychodziło, to ja nie odpowiadam za nieprzyjęcie lampy spowrotem przez sklep

sebapod
    Guest

Domyślnie

nie kropelki ale owady no wlasnie szkoda mi wydac kase na cos co jest niepewne ;/

mafo
    Guest

Domyślnie

Jak chcesz jeździć w plener to po co Ci lampa. Wystarczy jeździć przy dobrym świetle. A tak na poważnie to oświetl tak jak Ci Mellan proponował, lub kup ze dwie lampy z HSS, kable i oświetlaj (z dwóch) stron błyskiem przy krótkich czasach.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów