Strona 31 z 58 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 580

Wątek: 450D czy 40D, co wybrać?

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

jak pisałem wybierałem aparat mniej wiecej na rok, max 1.5 i brałem 1000 bardo mocno pod rozwagę, jednak uwierz mi ja go niemal nie czułem w rękach, fakt zapłaciłem za 40d więcej ale:
    1. mam satysfakcje ze mam dobry aparat.
    2. jest znacznie lepszy af
    3. jest pomiar punktowy.
    4. jest za co złapać a w połączeniu z np 24-105 ma to znaczenie, poza tym przesiadałem się z k10d - to już też troszke lepsze body pod wzgledem ergonomi i plastików więc wolałem zrobić krok do przodu.

wybacz nie podejmę rękawicy z bardzo prostej przyczyny na dziś na liczniku 40D mam 107 zdjęć z czego około 60 było zrobione u kuzyna kiedy porownywaliśmy aparaty i obiektywy stosując różne warianty body x słoik.
    uczę się dopiero obsługi lustrzanki w systemie C, wbrew pozorom po przesiadce z Pentaxa jest troche do nauki, troche do zmiany pewnych przyzwyczajeń.
    Nie mniej mam plan się rozwijać wydaje mi się ze ten aparat mi na to pozwoli bardziej niż 1000d, a poza tym miałem kase to spełniłem jedno ze swoich mniejszych marzeń
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Małe gabaryty są zaletą jeśli się nie wychodzi poza kitowy obiektyw. Zresztą - gdybym miał się kierować akurat tą cechą, to poszedłbym raczej w kierunku u4/3 albo Olka E-420 z naleśnikiem ;-)
    Małe gabaryty i niewielki ciężar są dla niektórych całkiem sporą zaletą. Używać można spokojnie większych obiektywów. Na przykład 350D + 70-200/4 to całkiem miły zestaw, 450D jest większy i lepiej się go trzyma niż 350D 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Powiem tak. Jeżeli podejrzewa się że fotografia wciągnie to nie ma co kupować tańszego gorszego aparatu. Żedy dwa razy kasy nie wydawać lepiej od razu kupić lepszy. Róznica w cenie między używanym 30D a nowym 1000D jest chyba wystarczająco mała by zdecydować się na 30D.

Sam 400D, teraz mam 40D i stwierdzam że od razu powinienem był kupić xxD. Inna funkcjonalność, dodatkowe funkcje.

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

duzo tez zalezy czy ktos kupuje z FVAT czy bez, wtedy roznica moze się okazać znikoma - uzywany 30d a nowy 40d
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

makro
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcooos Zobacz posta
    Jedziecie po 1000D jak po łysej kobyle :-? . Ciekawe jakie zdjęcia macie ze swoich XXD. Ja się trzymam mojego motto "Nie aparat robi zdjęcia tylko człowiek". Czytałem wiele postów na tym forum typu "czy ktoś mi wytłumaczy co znaczy to BO i FTM?" a w stopce C 40D i kilka L-ek
    Przepraszam z góry wszystkich którzy używają dobrych body, bo słabsze nie dają rady.

Nie ma sie co oburzac, fakty sa jakie sa kazdy z tych aparatow jest dedykowany do innej grupy osob co nie znaczy ze 1000D posiadaja tylko amatorzy co nie korzystaja z niczego poza automatem, a z 40-tki sami zaawansowania amatorzy itd, jednak fakt faktem ze skoro na 1000D robisz dobre zdjecia mozesz robic lepsze niz w manualu zrobi ktos kto nie ma pojecia 40-tka , ale na pewno do zdjec wykonanych 40-tka przez kogos rownie dobrze robiacego zdjecia jak Ty startu Twoje z 1000-cki nie beda mialy i chyba o to tu chodzi kupujac lepszy aparat .

Kwestia wygladu to nie jest jakies najezdzanie tylko dzielenie sie swoimi wrazeniami, i moje sa takie ze tysiaczka wyglada strasznie sztucznie, moje stare fuji e550 jest lepiej wykonane jesli chodzi o jakosc materialow, a to ze bardziej podoba mi sie wieksza 40-tka to tez nie jest powodem ze wyglada jak profesionalny sprzet i lepiej sie z takim pokazac dla lansu ale po prostu dobrze mi sie ja trzyma,wszystko pod reka , jest stabilna poza tym magnezowa obudowa na pewno tez o wiele wytrzymalsza .
    A to nawet jesli bym wszedl w posiadanie takiego sprzeta i bym robil gorsze zdjecia od CIebie na poczatku to raczej normalne, ale podejrzewam ze z czasem to sie powinno zmienic

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makro Zobacz posta
    ale na pewno do zdjec wykonanych 40-tka przez kogos rownie dobrze robiacego zdjecia jak Ty startu Twoje z 1000-cki nie beda mialy i chyba o to tu chodzi kupujac lepszy aparat .

Przepraszam za dosłowność, ale to po prostu bzdura jest i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Sam 400D, teraz mam 40D i stwierdzam że od razu powinienem był kupić xxD.
    Święta Racja !!!!!!!!!!!
    mam to samo
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Początki nałogu

Domyślnie

to chyba jak miales 400d to conajwyzej moglbys sobie kupic 20d

makro
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Przepraszam za dosłowność, ale to po prostu bzdura jest i tyle.

a czemu bzdura??

nie wiem jak Ty ale ja nie mam wplywu na to zeby aparat robiacy zdjecia z predkoscia 3 klatek na sekunde nagle zaczal je robic dwa razy szybciej, albo zeby szumiacy przy iso 1600 nagle przestal szumiec.

Gratuluje takich zdolnosci

Ps: nie wiem po co by byly potrzebne lepsze aparaty gdyby jedna i ta sama osoba w roznych sytuacjach i warunkach majac w reku raz 1000D, raz 40D kazdym z nich robila zdjecia na jednym i tym samym poziomie.
    Brzmi to troche niedorzecznie .
    Podalem taki przyklad zeby nie bylo ze stawiam tylko i wylacznie na wyzszosc aparatu nad robiacym zdjecia.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez makro ; 16-01-2009 o 15:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makro Zobacz posta
    a czemu bzdura??

nie wiem jak Ty ale ja nie mam wplywu na to zeby aparat robiacy zdjecia z predkoscia 3 klatek na sekunde nagle zaczal je robic dwa razy szybciej, albo zeby szumiacy przy iso 1600 nagle przestal szumiec.

Gratuluje takich zdolnosci
    1. Jak często robisz zdjęcia przy 6fps?
    2. O ile bardziej szumi 1000D od 40D przy ISO 1600?
    Fotograf platoniczny

Strona 31 z 58 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów