Nie zaglądam nikomu do kieszeni, pisałem do mamut9, który taki obiektyw ma w sygnaturce. Chodziło mi tylko i wyłącznie o pewność chwytu z odrobinę cięższym szkłem. Mnie się 450D trzymało niewygodnie, zdecydowanie wolę modele dwucyfrowe pod względem ergonomii (kółko!).
Jeszcze trochę zostanę przy cropie (kupiłem właśnie EF-s 10-22), ale zastanawiam się nad przesiadką z 30D na 40D. Z jednego jedynego powodu - AF. IMO reszta w 30D jest miód malina.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 15-01-2009 o 10:02
hmm, to raczej kwestia indywidualna, ja nie mam durzych dloni a 450 tka jest dla mnie przez swoje gabaryty i brak przyciskow po lewej stronie lcd za mala i nieporeczna, nic nie poradze.
Dodatkowo jestem leworeczny wiec to tez moze miec znaczenie, jakos musze lewa reka trzymac stabilnie sprzet, poza tym jest dosc lekka i moze byc problem z utrzymaniem jej z wiekszym obiektywem .
Jakosc wykonania w porownaniu do 40d to juz zupelnie inna bajka chociaz przy 1000D i tak jest o niebo lepsza, jednak nikon tutaj mysle wykazal sie znacznie lepiej.
To by bylo na tyle narzekania, jednak mimo wszystko jesli nie uda mi sie kupic 40D to pewnie i tak zostanie na 450-tce cos czuje bo raczej sie juz zdecydowalem na ten system , aparat bedzie mozna zawsze zostawic jako zapasowy albo sprzedac a obiektywy zostana do kolejnej puszeczki , za rok dwa zapewne 50D juz bedzie w bardzo przystepnej cenie
pozdrowionka
Ostatnio edytowane przez makro ; 15-01-2009 o 10:35
Witam,
Ja również polecał bym opcję "słabsze" body - lepsze szkło.
Sam dopiero zaczynam przygodę z fotografią, i również miałem podobny problem - chciałem od razu sprawić sobie 50DAle kupiłem 400D i trochę amatorskich szkiełek aby powoli zacząć. Powoli przymierzam się do jakiejś L-ki, a na chwilę obecną nie planuję zmiany body. Jestem początkującym amatorem, i lepsze body (półprofesjonalne) nabędę dopiero jak 400D opanuję i wykorzystam w 100%, i gdy zacznę czuć "niedosyt"
Moim skromnym zdaniem 40D na początek, to trochę "za wysoko".
Pozdrawiam.
^^^^
Obsługa może i lepsza ale i kloc dużo większy8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
w którymś w watków pisałem - chciałem kupić 1000d i do niego porzadne lustro, jednak przed zakupem poszedłem do saturna i pomacałem 1000d i 50d, od tej chwili wiedziałem ze wybór jest tylko jeden, dlatego jestem szczesliwym posiadaczem 40d