Strona 48 z 85 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 842

Wątek: Canon PowerShot SX10 IS i PowerShot SX1 IS

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Ja po dużej części osób wypowiadających się na forum mam wrażenie jakby byli zawodowymi fotografami, a jak się wczytać w forum okazuje się, że mają lustrzanki od miesiąca i to z kitowymi obiektywami. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, ale niektórzy powinni bardziej myśleć, co piszą.

Tematem tego wątku nie jest "czy kupić lustrzankę czy SX'a"?

PS.
    Szymura napisz nam ile kosztuje ten obiektyw Canona kitowy 50-255mm IS, żeby wszyscy mieli świadomość o jakich kwotach rozmawiamy.
    Ostatnio edytowane przez Dark Fox ; 15-01-2009 o 21:19

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Fox Zobacz posta
    PS.
    Szymura napisz nam ile kosztuje ten obiektyw Canona kitowy 50-255mm IS, żeby wszyscy mieli świadomość o jakich kwotach rozmawiamy.
    sam obiektyw to kwota około 800 zł, lecz w zestawie z body wyjdzie taniej.

Dla udowodnienia moich słów co do ceny lustra z obiektywem 55-250mm:

Canon EOS 20D - 1100zł
    http://www.allegro.pl/item526911871_...a_wysylka.html

Obiektyw Canon Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS - 800zł
    http://www.allegro.pl/item530834383_...klep_wawa.html

Cena zestawu - 1900zł (można też znaleźć okazje, kupić aparat używany za ok.200 zł taniej, i jak wcześniej pisałem jest to faktyczne 300/400 zł więcej niż SX1)

Ja po dużej części osób wypowiadających się na forum mam wrażenie jakby byli zawodowymi fotografami, a jak się wczytać w forum okazuje się, że mają lustrzanki od miesiąca i to z kitowymi obiektywami. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem, ale niektórzy powinni bardziej myśleć, co piszą.
    Przed kupnem lustra musiałem swoją wiedzę powiększyć o sporo poradników i książek na temat podstaw i dalszych etapów fotografii, i czy trzeba być zawodowym fotografem aby wyrażać własne zdanie w dyskusji ? Jeśli tak to sorry, ale pół forum nie mogło by nic napisać bo nie są zawodowcami.

Tematem tego wątku nie jest "czy kupić lustrzankę czy SX'a"?
    Taki temat wyszedł w trakcie dyskusji
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 15-01-2009 o 21:47 Powód: Automerged Doublepost
    C 450D / C 18-55 f3.5-5.6 / C 70-200 f4 L / C 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

No właśnie 1900zł, a ten obiektyw nie pokrywa ogniskowych SX'ów. Dolicz teraz kolejne obiektywy i bo co bądź mamy aparat, który jest już trochę temu zaprojektowany. Więc policz wszystko, nie mówiąc już o tym, ze SX1 kręci bardzo dobre filmy w HD.

Uważam, że chyba czas najwyższy skończyć w tym wątku udowadnianie wyższości lustrzanek an SX'ami.

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

No właśnie 1900zł, a ten obiektyw nie pokrywa ogniskowych SX'ów. Dolicz teraz kolejne obiektywy i bo co bądź mamy aparat, który jest już trochę temu zaprojektowany. Więc policz wszystko, nie mówiąc już o tym, ze SX1 kręci bardzo dobre filmy w HD.

Uważam, że chyba czas najwyższy skończyć w tym wątku udowadnianie wyższości lustrzanek an SX'ami.
    Popatrz na zdjęcia wykonane w pełnym zoom'ie, masakra. Ogniskowa 250 to chyba nie mało. Tyle z mojej strony. A co do filmów w HD to przedstawiłem ofertę dla tych co chcą pójść mocniej w stronę fotografii, mieć z tego jakąś radochę. SX "na dłużej" jest idealny dla osób które korzystają z aparatu w "sezonie" nie chcą się dalej rozwijać w tym kierunku.

mówisz też o innych obiektywach, dla początkujących to naprawdę dużo, jak na pierwszy okres to wystarcza. z biegiem czasu i stanu konta można zacząć zakupy.
    Ostatnio edytowane przez szymura ; 15-01-2009 o 22:02

Crump
    Guest

Domyślnie

szymura ale pytanie bylo o znalezienie obiektywu do lustrzanki o takich samych badz zblizonych parametrach do tego w sxach. 50-250 to nie 28-560.

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    Popatrz na zdjęcia wykonane w pełnym zoom'ie, masakra.
    Prosze bardzo zdjecia najbardziej wiarygodne bo z podanego wczesniej testu na optyczne.pl, wiec nic nie ukrywali:

Pelny zoom 560mm:
    http://pliki.optyczne.pl/sx10/sx10example09.jpg

http://pliki.optyczne.pl/sx10/sx10example13.jpg

To jest masakra? Dodam,ze oba zdjecia przy iso400! Po slowie masakra spodziewalbym sie rozmazanej plamy z szumami a uwazam,ze zdjecie jak na taki zoom i iso wyszlo bardzo przyzwoicie i takiej to wlasnie ludzie sluchaja krytyki bezpodstawnej a pozniej powtarzaja dalej,ze ble fuj w ogole sam szum itd

Bywalec Awatar szymura
    Miasto
    Kampinos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Crump Zobacz posta
    szymura ale pytanie bylo o znalezienie obiektywu do lustrzanki o takich samych badz zblizonych parametrach do tego w sxach. 50-250 to nie 28-560.
    Co do tego to starałem się znaleźć zbliżony zestaw i cenowo i "zoomowo" do SX, a co do zdjęć to nie zapomnij że to dzieło profesjonalistów. Chodź wiadomo że to tylko kompakt.
    tu trochę w słabszym oświetleniu już tak dobrze nie wyszło http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-0...69/13.jpg.html (od użytkownika djsurfing).

Lecz nie zapominajmy że jak na lustro z taka ogniskowa to i tak dobra cena.

Sokallo
    Guest

Domyślnie

Od początku śledzę ten temat na forum i powoli zaczynam umacniać się w przekonaniu, że tak naprawdę SX10 nie jest b.dobry w jakości wykonywanych zdjęć. Sam już nie wiem co mam o tym myśleć. Jedni piszą,że aparat jest git pod każdym względem, inni że nie różni się od swoich poprzedników jakością zdjęć. Powoli przestaje myśleć o zakupie tego aparatu, jednak bardzo podoba mi się jego kształt i rozmieszczenie przycisków, wielki zoom i obracany wyświetlacz. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś jeszcze, kto napisze coś pozytywnego o tym aparacie. Oglądałem kiedyś bardzo dobre zdjęcia na CB o których wszyscy wypowiadali się pozytywnie. Zdjęcia te nie były robione jakimiś super lustrzankami, lecz canonem s3 + sprzęt makro
    (tu podaje link do tych zdjęć http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=47 ) i myślę że nie ważne czym się fotografuje, lecz ważne jest zapoznanie się ze sprzętem dokładnie i korzystanie z pełni oferowanych przez niego funkcji, oczywiście nie obejdzie się bez niezbędnej wiedzy.
    Ostatnio edytowane przez Sokallo ; 15-01-2009 o 23:34

agentj23
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Dla wszystkich, którzy nie mogą się jeszcze zdecydować proponuję obejrzeć i przeczytać te profesjonalne porównanie ultrazoomów.

http://www.dpreview.com/reviews/q109superzoomgroup/

A potem wyciągamy zaskórniaki i po aparat...

...drodzy Canonowi forumowicze

Crump
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sokallo Zobacz posta
    Jedni piszą,że aparat jest git pod każdym względem, inni że nie różni się od swoich poprzedników jakością zdjęć.
    Bo w jakims stopniu maja racje, jesli oczekujesz od sxa duzej poprawy w jakosci fotek wzgledem starego kompakta (zalezy tez jaki szybciej posiadales) to nie licz na to,ze zobaczac zdjecia spadniesz z krzesla z podniecenia. To jest nadal kompakt i jakosciowo duzego kroku nie zobaczysz. Jesli nie uzywasz zoomu i innych bajerow to bierz cos mniejszego a fotki beda pewnie takiej samej jakosci.
    Ja sxa wezme bo w moim starym Soniaku (W1) pomimo bardzo ostrych i dobry zdjec, przeszka mi - zoom 3x czyli praktycznie go brak, brak obrotowego ekraniku (wiele razy by mi sie przydal), zdjecia bez lampy wychodza zbyt niebieskie (ja bardzo lubie cieple kolory a takie wlasnie canon ma od lat), slaba w niektorych warunkach lampa blyskowa (W canonie ma wiekszy zasieg + mozna dokupic zewnetrzna).I w sumie to tyle. Gdybym nie chcial zoomu i kolory by mi nie przeszkadzaly - dalej bym przy nim zostal ale lubie sie bawic zdjeciami a aparat mnie ogranicza.
    Jesli myslisz podobnie kupuj i nawet sie nie zastanawiaj, ale jesli chcesz pojsc "krok w gore" i cenisz na pierwszym miejscu jakosc wykonanych fotek, nie krecisz filmikow, nie przeszkadza ci torba + dodatkowe obiektywy i masz duzo pieniedzy to bierz tylko lustro a kompakta zostaw starego '"W razie czego"

Dark Fox
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymura Zobacz posta
    Co do tego to starałem się znaleźć zbliżony zestaw i cenowo i "zoomowo" do SX, a co do zdjęć to nie zapomnij że to dzieło profesjonalistów. Chodź wiadomo że to tylko kompakt.
    tu trochę w słabszym oświetleniu już tak dobrze nie wyszło http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-0...69/13.jpg.html (od użytkownika djsurfing).

Lecz nie zapominajmy że jak na lustro z taka ogniskowa to i tak dobra cena.

Szymura, nie zapominamy, "że jak na lustro z taka ogniskowa to i tak dobra cena", ale znajdź komplet obiektywów, nawet o takim słabym świetle co pokryją pełen zakres ogniskowych i dopiero podaj ich cenę + body o matrycy 10 M Pikseli. Pomińmy, że możemy nagrać film w HD (a warto poszukać ile taka kamera kosztuje).

Ja się tutaj zgadzam z Crump'em:

Cytat Zamieszczone przez Crump
    jesli chcesz pojsc "krok w gore" i cenisz na pierwszym miejscu jakosc wykonanych fotek, nie krecisz filmikow, nie przeszkadza ci torba + dodatkowe obiektywy i masz duzo pieniedzy to bierz tylko lustro a kompakta zostaw starego '"W razie czego"
    I chyba to zdanie + przeczytanie testu, podanego przez "agentj23" powinno rozwiać wszystkie wątpliwości.

Strona 48 z 85 PierwszyPierwszy ... 38464748495058 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów