Witam!
Kiedy przeglądam ten wątek, narzuca się jedno spostrzeżenie, że najwięcej zastrzeżeń do tej puszki mają osoby zajmujące się zawodowo fotografią! A przecież puszka skierowana jest do osób amatorsko zajmujących fotografowaniem, dodałbym jeszcze, z aspiracjami. Klasyfikacja półprofesjonalna nie oznacza profesjonalna!
Mam ją od dwóch tygodni! Przesiadka z 40D. Po drodze kilkanaście aparatów od analogowych aż do cyfrówek. Generalnie z przerwami fotografuję od 25 lat. Może nie znam całej specyfikacji technicznej tej puszki ale wiem, po co ją kupiłem. Dla paru chwil i obrazów, które warto zatrzymać w pamięci.
Moje spostrzeżenia i uwagi po tych dwóch tygodniach okresów prób i błędów:
Nie ma porównania do mojego wysłużonego 40D. Jeżeli ktoś, kto pisze, że nie widzi różnicy między 350D czy 40D a 5D MII albo ma klapki na oczach albo używa plastikowych obiektywów do fotografowania. Właśnie dobry obiektyw warty jest każdych pieniędzy, a dobra puszka może wydobyć z nich drzemiące możliwości.
Wysokie ISO do 3200 naprawdę dobre i akceptowane. Przy 6400 można pobawić się artystycznie z szumem .
LCD bardzo dobry – chciałoby się uchylny do makro, ale trudno!
Nowa matryca uważam, że na dobrym poziomie. Dla mnie amatora rewelacja.
AF dla mnie niezajmującego się, na co dzień reporterką wystarczający. Często zresztą wyłączam go do niektórych zdjęć. Stare dobre czasy (tylko MF) i jakie zdjęcia się robiło.
Tryb filmowy dla mnie ok.! Wymaga znowu podejścia według starej szkoły. Ujęcia w tym przypadku zdecydowanie ze statywu i przede wszystkim przemyślane! Najlepiej, tak kiedyś uczono, kilka razy przewiczyc bez nagrywania a potem kręcić. Większość dobrych ujęć powstaje przy użyciu MF.
Obraz dzięki dobrym szkłom robi wrażenie!
Jak każdy aparat wymaga dostrojenia? Myślę po paru wypadach fotograficznych będzie ustawiony jak trzeba!
Ja przesiadając się na pełną klatkę naprawdę widzę różnicę i wracam wreszcie do formatu 24X36.
Nie jestem profesjonalistą uważam się za amatora. Ale w dobrych rękach ta puszka niezależnie od jej specyfikacji technicznej zrobi niejedno piękne zdjęcie.
Z pozdrowieniami!
I życzę dużo dobrych ujęć w Nowym Roku
Grzegorz