Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Portret a ostrość w punkt

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Przepraszam. Nie doczytałem precyzyjnie, że wspominasz także o kącie. Zwracam honor. Problem jednak w tym, że trudno jest przekadrować zachowując stały kąt pomiędzy osią obiektywu a okiem, w które się celowało.
    Zgadzam się. Trzeba pamiętać z jaką GO mamy do czynienia. Zaraz pomęczę kalkulator GO

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Problem jednak w tym, że trudno jest przekadrować zachowując stały kąt pomiędzy osią obiektywu a okiem, w które się celowało.
    Hmmm, statyw + wysuwana kolumna (oś y). Teraz usprawnić nieco precyzję tegoż i dorobić szynę poziomą do przesuwania aparatu po osi x i mamy ładną niszę rynkową.
    Body, stałki, zoomik

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Hmmm, statyw + wysuwana kolumna (oś y). Teraz usprawnić nieco precyzję tegoż i dorobić szynę poziomą do przesuwania aparatu po osi x i mamy ładną niszę rynkową.
    Czyż nie jesteśmy kreatywni? ;-) to co opatentujemy?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

używanie bocznych punktów AF jest jakimś rozwiązaniem, ale raczej słabym (przynajmniej w moim odczuciu) ze względu na dwie główne wady:

1. Trzeba nacisnąć kilka przycisków w aparacie przed wciśnięciem spustu migawki. A jeśli mamy mało czasu na zrobienie zdjęcia, to może być poważny problem.

2. Często boczne punkty AF nie są tak dokładne jak centralny i nie zawsze trafiają tam gdzie powinny.

Kadrowanie w programie graficznym to jest jakiś sposób, ale wtedy wszystkie zdjęcia z aparatu wyjdą nam z oczami w centralnym punkcie i dodatkowo spędzimy multum czasu na kadrowaniu.

nic tylko się załamać :P
    Podpisy kłamią

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W praktyce jednak przekadrowanie to raczej tylko przy zdjęciach z naprawdę małej odległości może powodować wyjście poza GO.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla mnie to jakiś wydumany problem :-). Przekadrowuję wszystkimi jasnymi szkłami jakie mam do 5D między innymi 85L i 135L i jakoś tego przesunięcia ostrości nie widzę.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    używanie bocznych punktów AF jest jakimś rozwiązaniem, ale raczej słabym (przynajmniej w moim odczuciu) ze względu na dwie główne wady:

1. Trzeba nacisnąć kilka przycisków w aparacie przed wciśnięciem spustu migawki. A jeśli mamy mało czasu na zrobienie zdjęcia, to może być poważny problem.

2. Często boczne punkty AF nie są tak dokładne jak centralny i nie zawsze trafiają tam gdzie powinny.

Kadrowanie w programie graficznym to jest jakiś sposób, ale wtedy wszystkie zdjęcia z aparatu wyjdą nam z oczami w centralnym punkcie i dodatkowo spędzimy multum czasu na kadrowaniu.

nic tylko się załamać :P
    E tam, właśnie odkryłeś dlaczego 5D MarkII dostał matrycę aż 21 Mpix. Chcesz mieć ostrość w jednym z mocnych punktów? Proszę bardzo - używasz centralnego czujnika AF i kadrujesz w Photoshopie. Zostaje prawie idealnie 12 Mpix. Nie będzie Nikon pluł nam w obiektyw ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Dla mnie to jakiś wydumany problem :-).
    Dla Ciebie?! Wydumany?! Byłeś pierwszą osobą, która przyszła mi do głowy, której ewentualna nieużyteczność bocznych punktów w aparacie powinna stanowić duży problem. Tyle o tych punktach krzyczałeś w wątku o 5D2... A teraz się okazuje, że to dla Ciebie wydumany problem?

Problem nabiera realnych kształtów szczególnie wtedy kiedy pracujemy na dużych otworach oraz dodatkowo mamy lekki FF/BF (taki mieszczący się w tolerancji producenta). Wówczas przekadrowując mamy już sporą szansę rozmycia tego, co powinno pozostać ostre.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 09-01-2009 o 09:30
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla Ciebie?! Wydumany?! Byłeś pierwszą osobą, która przyszła mi do głowy, której ewentualna nieużyteczność bocznych punktów w aparacie powinna stanowić duży problem. Tyle o tych punktach krzyczałeś w wątku o 5D2... A teraz się okazuje, że to dla Ciebie wydumany problem?
    Bo to są dwie różne rzeczy. Używam centralnego punktu w 5D bo muszę, dlatego że pozostałe się nie nadają do niczego z jasnymi obiektywami. I używając go nie zauważyłem problemów ze zmianą głębi ostrości przy przekadrowaniu więc dla mnie problemu nie ma.
    Inną rzeczą jest to że ciągłe machanie aparatem żeby przekadrować z centralnego punktu już mnie mocno zmęczyło i dlatego oczekiwałem że w 5D2 będzie jakaś poprawa pod tym względem.

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

U mnie sprawa się znacznie poprawiła kiedy pozbyłem się pewnego bezmyślnego nawyku.
    Często najpierw ostrzyłem, a potem jeszcze szukałem "optymalniejszego" kadru. Teraz łapię ostrość i przekadrowuję kiedy już wiem jak dokładnie ma wyglądać kadr. Niby "oczywista oczywistość", ale uzmysłowiłem to sobie dopiero kiedy zacząłem się zastanawiać czemu na wielu zdjęciach ostrość mi uciekła na inną część fotografowanego obiektu.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów