Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Roznice pomiędzy Canon S2 i S3

Dopiero zaczyna

Domyślnie Roznice pomiędzy Canon S2 i S3

Czy ktoś może stwierdzić mi różnice pomiędzy S2 i S3. Czy jest warto dopłacać do S3? (około 100-150zl) Oczywiście oba zestawy z tulejką, filtrami i reszta.

Z tego co wiem za S3 przemawia:
    - tryb sport
    - histogram na żywo
    - mniejsze szumy niż na S2
    - obsługa SDHC
    - kolor?

Czy w S2 i S3 są różne matryce?

Prosiłbym o przedstawieniu zalet S2 i/lub ogólnym zdaniu na temat tych aparatów lub chociażby jednego z nich.

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie pamietam dokładnie różnic jakie były, jak kupowałem w sklepie była tylko s3 is.
    Kojarzy mi się cos o dzwieku stereo dla video i lepszej jakosci zgrywanego materiału.

aparatu uzywałem około 1.5 roku, teraz bawi się nim rodzeństwo, ja od tego czasu uzywałem pentaxa k10d a teraz zaznajamiam się z C40D.

Plus:
    1. ekranik ruchomy
    2. dosc przyzwoite filmiki
    3. mozliwosc przykrecenia tulejki i filtrów - bodaj 52 lub 55mm
    4. zoom

Minusy:
    1. zdjecia na duzej ogniskowej kompletnie mi się nie podobały, mimo iz czesto robiłem z czasem 1/1000, 1/2000 były jakies takie nieostre, mało zywe. przez co bardzo rzadko uzywałem zooma mocno wydłuzonego.
    2. założenie tulejki komplikuje temat przenoszenia apratu,2 dekielki i wogole

Ogolnie z aparatu byłem srednio zadowolony, przesiadając się z A610 spodziewałem się dużo więcej, szczegolnie ze zapłaciłem cos około 1500zl.
    Nie mniej jednak korzystajac z filtra polaryzacyjnego Hoya, jakis taki za 70zl - nie pamietam modelu, udało mi się popełnić kilka zdjęć, które bez retuszu wydrukowane na a4 wygladają wspaniale, wiele osob nie wierzy ze były robione "idiot camera", dopiero jak pokaze im exif to jest "hmm, jednak można"

aparat miał byc jako mało poręczny ultra zoom z ekranikiem, niestety u mnie nie spełnił tej roli, był za duzy jak na poręczny aparat, z zoomu na duzym powiekszeniu nie dało się korzystac, ekranik obrotowy jednak duzo nadrabiał.

coż czy warto dopłacać, nie wiem bo jak mowie nie pamietam co tam się działo w s2, wybacz ale teraz nie mam zbytnio czasu zeby porownywac, moze mi się uda znalezc czas wieczorem to wtedy mogę na cos jeszcze zwrocic uwagę
    Powered by C7D MK II, C6D, 24-105/4L, 50/1.4, 580ExII, PW
    www.agrofoto.pl

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez padeon Zobacz posta
    Czy ktoś może stwierdzić mi różnice pomiędzy S2 i S3.
    dpreview.com -> buying guide -> side by side

Z mojego doświadczenia: mam S2 IS i S5 IS. S5 to już "nie Canon". Zdjęcia są brzydkie w porównaniu do S2, po prostu.
    S3 jest po środku (6 vs. 5 MPx) i gdybym był na twoim miejscu kluczowym argumentem za zmianą sprzętu była by możliwość używania kart SDHC. SD to istny pita przy filmikach.

BTW: Widziałem ostatnio Ixusa 5 MPx (czasy S2 IS) i jego obrazek miał te wspaniałe kolorki Ixusa II/S2 IS/5D - wydaje mi się, że wszystko powyżej 5 MPx w Canonie produkowało już kupę.

Dopóki obiektyw się nie zatnie nie zmieniaj! S2 IS (czy A520) na pchnięte ostro w prawo ISO 400 są po prostu piękne.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dopóki obiektyw się nie zatnie nie zmieniaj! S2 IS (czy A520) na pchnięte ostro w prawo ISO 400 są po prostu piękne.
    Ja chce przesiąść na S2 lub S3 dlatego pytam o różnice i wasze propozycje.

ISO 400 w S2 jest dobre?

PS. Jeśli mógłbyś zaprezentować swoje wyniki pracy z S2 byłbym bardzo wdzięczny.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Ja chce przesiąść na S2 lub S3 dlatego pytam o różnice i wasze propozycje.
    ISO 400 w S2 jest dobre?
    Acha, to ja polecam S2.
    Dla mnie 400 pchnięte w prawo jest OK.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Z tego co wiem za S3 przemawia:
    - mniejsze szumy niż na S2
    Ma więcej Mpix i mniej szumi? Mozliwe, że to za sprawą procka i jakiegoś programu do odszumiania.

- obsługa SDHC
    życze powodzenia jak Ci obsłuży ten format:-)

Czy w S2 i S3 są różne matryce?
    Różnią się tylko rozdzielczością (5MPix. vs. 6Mpix.). wielkośc jest ta sama.

Jesli chodzi o subiektywną opinię o tym aparacie (S3 IS) to w gruncie rzeczy jestem zadowolony i mogę go polecić. Nie sądze, by wymienianie wszystkich zalet i wad tego aparatu do czegoś prowadzila, bo w zasadzie wszystkie Canony z serii S są podobne, trzeba by było faktycznie przywołać tu różnice, a od tego nie jestem ja, tylko:

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

bez retuszu wydrukowane na a4 wygladają wspaniale, wiele osob nie wierzy ze były robione "idiot camera", dopiero jak pokaze im exif to jest "hmm, jednak można"
    Aparat taki jak S2 IS, S3 IS i wszelkie kompakty o takich możliwościach, często większych niż lustrzanki (szczególnie z softem CHDK), mam na myśli możliwości nastawień łacznie z manualnymi, to nie są ani "idiot kamery" ani "małpki". Nie każdy kompakt jest małpką, pomimo tego faktu, że każdy ma małą matrycę i niewymienne obiektywy. Lustrzanki też mają tryb zielony, ale jakoś nikomu do głowy nie przychodzi nazwać je "idiot kamera" bez względu na to kto zerka w wizjer.
    ps. Ten post to chyba bardziej się nadaje do wątku który obecnie "idzie", w którym trwa debata kto ważniejszy, fotograf, czy aparat.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Ma więcej Mpix i mniej szumi? Mozliwe, że to za sprawą procka i jakiegoś programu do odszumiania.
    Na podstawie tego porównania twierdze tylko i wyłącznie.

http://www.dpreview.com/reviews/canons3is/page9.asp

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Ufff.. Ale kasza..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Ufff.. Ale kasza..
    Wiec co tutaj zrobili ze zasada ze wiecej megapikseli a taka sama matryca nie sprawdzila sie?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów