Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Canon 450D czy NIKON D60/D80 ?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja kiedys pozyczylem od znajomego D80 i sie zdziwilem ze niedoswietlone zdjecie jest pokazywane na drabince w prawo a przeswietlone w lewo, tak troche nielogicznie :\ moze da rade to gdzies zmienic, nie zaglebialem sie w to.

Pozatym klawiszologia, w pierwszym momencie bylem w szoku, przyciskow pelno, kombinacji pelno, przelacznikow pelno, zeby ustawic pelnego manuala musielismy uzyc instrukcji a i tak udalo sie tylko czesciowo :P Moim zdaniem dla poczatkujacego ZA DUZO tam jest przyciskow i przelacznikow A-M :-| Znajomego przeroslo to do tego stopnia ze uzywa aparatu na auto, a jak aparat proboje otworzyc lampe to ja przytrzymuje reka zeby sie nie otworzyla i aparat co najlepsze nie wyrzuca zadnego bledu
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 29-12-2008 o 13:31

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ja kiedys pozyczylem od znajomego D80 i sie zdziwilem ze niedoswietlone zdjecie jest pokazywane na drabince w prawo a przeswietlone w lewo, tak troche nielogicznie :\ moze da rade to gdzies zmienic, nie zaglebialem sie w to.

Pozatym klawiszologia, w pierwszym momencie bylem w szoku, przyciskow pelno, kombinacji pelno, przelacznikow pelno, zeby ustawic pelnego manuala musielismy uzyc instrukcji a i tak udalo sie tylko czesciowo :P Moim zdaniem dla poczatkujacego ZA DUZO tam jest przyciskow i przelacznikow A-M :-| Znajomego przeroslo to do tego stopnia ze uzywa aparatu na auto, a jak aparat proboje otworzyc lampe to ja przytrzymuje reka zeby sie nie otworzyla i aparat co najlepsze nie wyrzuca zadnego bledu
    mam podobne wrażenia - za cholerę nie mogłem się przestawić, korzystając przejściowo z Nikona na to, że wszystko w nim było na odwrót. To są oczywiście rzeczy do przejścia, jak przy wymianie telefonu, ale w pierwszej chwili wkurzają niemiłosiernie. I jeszcze te pół photoshopa w menu aparatu ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ashken Zobacz posta
    To forum CANON-a, więc spodziewam się więcej przychylnych odpowiedzi o Canonie, ale dobrze - przekonajcie mnie do zakupu 450D.... Dlaczego 450D jest lepszy od D60 (ew. też D80) ?

Dziękuje!

Pozdrowienia,
    Ash.
    Raczej nikt Cię nie będzie tu do niczego przekonywał - szczególnie w kwestii co dla Ciebie jest lepsze ale w swoich rozważaniach weź pod uwagę, że jakość kita nie jest kwestią kluczową dla wyboru. Istotne mogą się okazać szczegóły takie jak pewne rozwiązania przycisków, menu, brak/obecność pewnych funkcji (np. LV). O tym przekonasz się zresztą jak już wybierzesz puszkę 8). Ważniejsze jeszcze od tego jest jakie będziesz mógł do niej podpiąć teraz i w przyszłości obiektywy. I to bym uważał jako priorytet w wyborze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

zeby ustawic pelnego manuala musielismy uzyc instrukcji a i tak udalo sie tylko czesciowo :P Moim zdaniem dla poczatkujacego ZA DUZO tam jest przyciskow i przelacznikow A-M
    nie rozumiem, po co poczatkujacy dotyka M
    czy Nikon nie ma A i P?
    czy przeczytanie instrukcji boli az tak
    piorac w pralce polar mialem dwa pokretla a w boshu mam caly komputer ale jakos daje rade

zastanawiajac sie miedzy 450d a d80
    wziolbym oczywiscie 450d
    gdyz ... ma slaby filtr przed matryca i robi amatorsko fotki lepsze niz 40d
    przygode z nikonem zaczynalbym od d90 wszytsko co bylo wczesniej w tym segmencie powinno juz odejsc w zapomnienie
    Ostatnio edytowane przez kubaj ; 01-01-2009 o 12:02

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ashken Zobacz posta
    Potrzebuje DSLR-a do robienia zdjęć:
    1. martwa natura (środki transportu - samochody, motocykle, autobusy, ciężarówki, itp...)
    2. trochę architektury i krajobrazów
    3. trochę, niewiele moto-sport (enduro, rajdy, KJS)...
    4. trochę - makrofotografia

Ash.
    To całkiem niemały zakres zainteresowań i wygląda mi, że na kitowych obiektywach się nie skończy. Nikonowe odpowiedniki dwóch fascynujących obiektywów C10-22 i C17-55/2,8 IS są zwyczajnie bardzo drogie a C70-200L w którejkolwiek z 4 postaci jest jakościowo rewelacyjny a cenowo do wyboru od 1,8 do 5 tys. USM Canona to klasa sama dla siebie. Z kolei body Canona xxD jako dalszy etap rozwoju to na prawdę rewelacyjna solidność wykonania. Jakoś obrazowania matryc Canona bardzo mi odpowiada. Uważam, że jeśli ktoś planuje (albo chociaż przeczuwa) rozbudowę zestawu to system Canona jest zdecydowanie lepszy i tańszy. Z kolei jeśli ktoś definitywnie planuje pozostanie na zestawie body + kit to taki zestaw Nikona jest łatwiejszy do skonfigurowania - jest więcej atrakcyjnych cenowo obiektywów prostej budowy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał

Domyślnie

http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-...uro-2008-a.htm
    D60 + N55-200.

D80 ma problemy z mierzeniem światła (chyba prześwietla). Poczytajcie na forum Nikona. Oczywiście, kiedy pozna się aparat, to ta wada przestaje nią być.

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    nie rozumiem, po co poczatkujacy dotyka M
    czy Nikon nie ma A i P?
    czy przeczytanie instrukcji boli az tak
    piorac w pralce polar mialem dwa pokretla a w boshu mam caly komputer ale jakos daje rade

zastanawiajac sie miedzy 450d a d80
    wziolbym oczywiscie 450d
    gdyz ... ma slaby filtr przed matryca i robi amatorsko fotki lepsze niz 40d
    przygode z nikonem zaczynalbym od d90 wszytsko co bylo wczesniej w tym segmencie powinno juz odejsc w zapomnienie
    Ze wzgledu na specyfike i artyzm wykonywanych zdjec... Chore pytanie troche, najlepiej skazac poczatkujacego na tryb auto i p nie Instrukcja nie boli ale tresc w niej tak, instrukcje od canona przeczytalem NA SZYBKO 2 razy i weszlo do glowy, instrukcje od D80 przeczytalem 2-3 razy na spokojnie, probojac zrozumiec co kolwiek i no nie wyszlo

Miasto
    Dębica

Domyślnie

Nie przeczę że D80 to zły sprzęt, ale jego premiera była pod koniec 2006r więc jest to dość "stara" konstrukcja, co nie znaczy do niczego; niedawno sam zastanawiałem się nad kupnem tej puszki... D60 odradzam ze względu na brak napędu AF w korpusie- ograniczy to dostępność wspołpracujących szkieł. Jeśli Nikon to D90. Zdecydowanie polecam 450D. Tylko korpus troszke za mały... A dokładnie handgrip.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Również obstawiałbym 450D. intuicyjność obsługi jest zdecydowanie lepsza niż w Nikonach, mi przynajmniej lepiej się na nim pracuje. czy grip jest tak wielka przeszkodą? to już zależy od konkretnego uzytkownika.

Nie zgodzę się z punktem o "przeciętnym kitowym obiektywie" IHMO najwieszką jego słabostką jest plastiowośc (jak we wszystkich tanich szkłach Canona) kręcenie mordą, i brak skali ostrości. Jesli chodzi o obrazowanie, to jestem zadowolony, poza tym po sieci krążą raczej dobre o nim opinie. Ale mną możesz się za bardzo nie sugerować, bo ja jestem etatowy kompakciarz i wszystko co wychodzi z jakiegokolwiek lustra jest dla mnie (narazie) zadowalające
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ja mam D80 i jestem b.zadowolony. powiem że klawiszologia jest dużo lepsza niż w Canon'ach. Przeczytasz instrukcję i będziesz wiedział o co chodzi. Jedynie pomyśl o lepszym obiektywie.
    Pozdr

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów