Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Canon 450D czy NIKON D60/D80 ?

ashken
    Guest

Domyślnie Canon 450D czy NIKON D60/D80 ?

Witam wszystkich forumowiczów !!!
    To mój pierwszy post na forum. Sporo czytam rożne testy, fora i mam mętlik w głowie, nie wiem co wybrać...

Potrzebuje DSLR-a do robienia zdjęć:
    1. martwa natura (środki transportu - samochody, motocykle, autobusy, ciężarówki, itp...)
    2. trochę architektury i krajobrazów
    3. trochę, niewiele moto-sport (enduro, rajdy, KJS)...
    4. trochę - makrofotografia

Jaki sprzęt polecacie, wstępnie wybrałem:

CANON 450D
    + czyszczenie matrycy
    ++ LV
    ++ 3-calowy ekran (niestety nie VGA)
    -- ponoć przeciętny obiektyw kitowy 18-55 IS
    + 3.5 kl/s
    - brak ustawienia WB wg skali Kelvina
    + 9-polowy AF

NIKON D60
    +++ solidne wykonanie, wysoka jakość wykonania
    ++ niezły obiektyw kitowy 18-55 VR
    -- 3-polowy AF
    -- brak LV
    - trochę małe LCD

i jeszcze, chociaż jako konkurenta 450D pokazują raczej D60, myślę o D80:

NIKON D80
    +++ solidne wykonanie, wysoka jakość wykonania
    ++ duże, masywne body
    ++ niezły obiektyw kitowy 18-55 VR
    + 3 kl/s
    ++ 11-polowy AF
    -- brak LV
    - trochę małe LCD
    + drugie (górne) LCD

Co wybrać ?

To forum CANON-a, więc spodziewam się więcej przychylnych odpowiedzi o Canonie, ale dobrze - przekonajcie mnie do zakupu 450D.... Dlaczego 450D jest lepszy od D60 (ew. też D80) ?

Dziękuje!

Pozdrowienia,
    Ash.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

z tego co napisałeś o zainteresowaniach fotograficznych ,bierz Nikona albo Pentaxa,to raczej fotografia w dużej mierze statyczna,stabilizacje w obiektywach mało się przydadzą ,a do tych aparatów masz wysokiej klasy firmową optykę manualną za stosunkowo niewielkie pieniądze.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Widzę, że masz dylemat. ja Ci odpowiem tak. Kiedyś miałem do wyboru Nikona d80 i Canona 400D. Canona kupiłem dlatego, że był duzo tańszy od D80 i miałem jeszcze Cash backa.

Gdyby wtedy stać mnie było na D80 pewnie kupiłbym NIkona. Dziś jest w śmiesznej cenie dlatego Ci go polecam. Moim zdaniem D80 to bardzo dobry aparat.

Ale powiem Ci jeszcze tak, że swojego wybory 400D nie żałuje, dziś wiem, że aparat to nie wszystko trzeba się dużo uczyć i raz jeszcze uczyć.

Dziś lepszą ofertę ma Nikon więcej puszek wypuscił dla różnego grona odbiorców, mimo to ja zostanę w Canonie i zbieram kasę na 50D lub 5d2mark jak dam radę

Słuchaj wybierz to co w Twoim przekonaniu lepiej leży Ci w ręku a zdjęcia i tak zrobisz dobre. Na bank matryca Canona mniej będzie szumiała od Matrycy Nikona D80, bo nikon ma CCD. NIe jestem pewny czy Nikon D80 ma ISO 100, ale Canon ma na bank często się przydaje

Popatrz na ceny obiektywów canona i nikona zobacz czy będzie Cię stać na rozbudowę jednego i drugiego - to bardzo ważne - pamiętaj gorsza pucha i bardzo dobre szko dadza Cię więcej radochy niż super puszka z beznadziejnym szkiełkiem.

D60 Nikona odradzam, gdyż nie kupisz dobrych szkiełek do Nikona które wymagają tzw. "Srubokręta", który jest w body właśnie D80.

Pooglądaj sample ( uważaj dużo zdjęć jest po photoshopie i nie oddają prawdziwie zdjęć z aparatu - to jest najgorsze, wtedy podniecamy się kolorami itp a okazuje się, ze ktoś to obrobil

Pamietaj jak kupisz samo body i kitowe szklo to możesz to jeszcze sprzedać i wejść w inny system ale jak dokupisz kilka szkieł lampę to przejście na inny system będzie kosztowne i to bardzo.

Daj znać co wybrałeś

SYlwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Domyślnie

Zdecydowanie D80 Aparat z nieco wyższej półki niż 450D i D60. Leży dużo lepiej w ręce niż jego mniejsi przeciwnicy.
    Może jest nieco starszy, ale myślę ze mimo to warto.
    Udanych zakupów. Pozdrawiam
    Powoli się wyprzedaję...aktualnie tylko 5d MKII | 24-105 f4,0 |

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie ....takie tam

A ja w tej chwili mam zupełnie inne podejście

Najpierw określ dokładnie co potrzebujesz .... wybierz do tego szkła (tj. zoomy, stałki, jasności itp) które zamierzasz kupić ....
    wtedy porównaj gdzie lepiej/taniej/większe możliwości rozbudowy/itp .... i dopiero na końcu wybierz puszkę
    i potem porównaj oba systemy .....

Sam mam 450d
    ... ale w fotografii liczą się szkła ... a nie puszki/systemy itp.
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Stoisz przed bardzo poważnym wyborem i niestety zwracasz uwage jedynie na puszki i dołączone do nich obiektywy kitowe - to błąd.
    To nie kompakt. DSLR daje Ci wielkie możliwości, dlatego musisz sie zastanowić nad systemem. Musisz popatrzeć na szkła obu firm, jakie w przyszłości Ciebie by interesowały ich cene oraz jakość.
    Nikony na pewno pożądniej wykonane i lepiej leżą w dłoni.
    Canon lepsza matryca.
    Sam mam 450d i nie moge o nim złego słowa powiedzieć.
    Zastanów sie między D80 a 450d
    powodzenia pozdrawiam
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

D60 i 450D to mniej więcej ta sama półka cenowa i jakościowa. Odradzam jednak D60 ze względu na brak napędu autofocusa. Trzeba do tego korpusu dobierać szkła z silnikiem AF, a to już jest pewnego rodzaju uniedogodnienie. D80 jest starą konstrukcją, ale jakościowo i ergonomicznie jest lepszy. Pasują też do niego wszystkie szkła z mocowaniem nikona, zarówno z silnikiem AF, jak i bez. Co do jakości obrazu potwierdzam, że Canon ma lepszą matrycę, aczkolwiek D80 nawet jeżeli szumi, to jest to przyjemny, monochromatyczny szum . Co kto lubi. Różnica cenowa między D80 a 450 D nie jest obecnie znaczna. Istotna jest wygoda pracy. D80 zdecydowanie lepiej leży w dłoni, ale nie zapominaj że do mniejszego 450D możesz dokupić gripa za ok 300 zł. Poprawisz uchwyt i wyważenie aparatu. No i rzecz jasna zyskasz dodatkowe zasilanie.
    No i jeszcze mała uwaga. W systemie Canona wszystkie obiektywy z mocowaniem EF pasują do każdego korpusu.
    Obiektywy EF-S dedykowane są do lustrzanek z matryca APS-C.

Tyle o puszkach. To prawda, że z puszek jakość wyciągają szkła. I tu kwestia poruszona przez patric'a89 - inwestujesz w system. Zwróć uwagę na dostępne szkła do systemu Canona i Nikona. Zwróć uwagę na ich ceny, na osiągi, parametry techniczne. Zwróć też uwagę na osprzęt dedykowany (chociażby lampy błyskowe).
    Tak naprawdę szkła na swoje potrzeby dobierzesz do każdego systemu, ponieważ producenci jak Sigma czy Tamron produkują obiektywy z mocowaniami do kilku systemów, ale rozejrzyj się w cenach szkieł Canona i Nikona.

Wybór należy do ciebie. Radzę go przemyśleć, bez pośpiechu.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez sith_pas ; 27-12-2008 o 13:44

Uzależniony

Domyślnie

Niedawno u znajomego oglądałem Nikona D60 z obiektywem 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor i powiem, że fajny to zestaw i zdjęcia naprawdę dobre. Poniewaz kiedyś miałem styczność z 450D to D60 zrobił na mnie większe wrażenie również z powodu lepszego i większego wizjera. I obiektyw - nie robiłem porównań ale wydaje mi się że znacznie lepszy o Eosa z podobny światłem.

Ja wybrałbym D60, a już na pewno D80.

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    [...]Poniewaz kiedyś miałem styczność z 450D to D60 zrobił na mnie większe wrażenie również z powodu lepszego i większego wizjera.
    Nie wiem jak z jakoscia, ale co do wielkosci wizjera wydaje mi sie ze jestesw bledzie. Spogladajac na specke oby dwu to 450D ma wiekszy wizjer, nie mowie juz o ilosci iinformacji pokazywanych w wizjerze.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 29-12-2008 o 09:09
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał Awatar giltoniel
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Nie wiem jak z jakoscia, ale co do wielkosci wizjera wydaje mi sie ze jestesw bledzie. Spogladajac na specke oby dwu to 450D ma wiekszy wizjer, nie mowie juz o ilosci iinformacji pokazywanych w wizjerze.
    zrobiłem dokładnie to samo:

D60 - powiększenie 0,8x
    450D - 0,87x

Poza tym miałem w rękach D40 i D60 i wizjer w obu jest równie mały, a na pewno mniejszy niż w 450D.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów