Pokaż wyniki od 1 do 10 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Naps Zobacz posta
    ostatnio mialem w rekach d90+50 1.4:
    ...
    -nieporozumienie 1/4000 sek.!!!
    ...
    Na to wcześniej nie zwróciłem uwagi, ale teraz wyczytałem w danych technicznych i lekko mnie zatkało.

Niejednokrotnie zdarza mi się robić zdjęcia 85mm przy f/1.2 podczas słonecznego dnia i przy ISO 100 w trybie Av aparat pokazuje mi, że 1/8000s to już za długi czas i przymyka obiektyw (safety shift). A jak robić fotki z minimalnym czasem 1/4000s...? To po co te jasne szkła (f/1.4 też będzie za jasne)?

Przecież poprzednie Nikony, nawet poczciwy D70, miały migawkę oferującą 1/8000s. Czyżby minimalne ISO 200 było powodem, dla którego to zrobili?

Zerknąłem z ciekawości na starego Canon 1D (Mark1), bo on też miał minimalne ISO 200, ale za to najkrótszy czas otwarcia migawki był 1/16000s.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta

Niejednokrotnie zdarza mi się robić zdjęcia 85mm przy f/1.2 podczas ....

Zerknąłem z ciekawości na starego Canon 1D (Mark1), bo on też miał minimalne ISO 200, ale za to najkrótszy czas otwarcia migawki był 1/16000s.

no tak porownywac amatorskie body do marka, albo pochwalic sie 1.2 za 6k i dziwic sie podpinasz ja pod 300d zapewne

poczciwy d70 mial takie szumy ze dzisiejsze kompakty sie chowaja zarcik dla tych co mysla ze ostatnia koszule oddam za napis nikon

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    no tak porownywac amatorskie body do marka, albo pochwalic sie 1.2 za 6k i dziwic sie podpinasz ja pod 300d zapewne
    300D to była moja pierwsza lustrzanka cyfrowa, ale sprzedałem ją dawno dawno temu, jak jeszcze dało się wziąć za nią rozsądne pieniądze

W każdym razie migawka 1/4000s to dużo za długi czas dla jasnych obiektywów (jeśli fotografuje się w dzień), nawet dla f/2.0. Oczywiście można nakręcać filtry, ale po co się w tym babrać?

Dodam jeszcze, że od starego poczciwego Canona 20D migawkę można było otworzyć na 1/8000s i oczywiście najniższym ISO było 100. Po coś te krótkie czasy i jasne szkła jednak są.

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    poczciwy d70 mial takie szumy ze dzisiejsze kompakty sie chowaja zarcik dla tych co mysla ze ostatnia koszule oddam za napis nikon
    D70 to całkiem fajny aparacik, a za dzisiejszą cenę używanego jest super na początek przygody z foto i jeszcze cały kolejny rok.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 28-12-2008 o 22:38

Uprawnienia umieszczania postów