Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Domyślnie Canon 50D kontra Nikon D90

Otóż mam problem. Chciałabym się dowiedzieć, który z wyżej wymienionych lustrzanek (Canon 50D oraz Nikon D90) jest godniejszy polecenia. W przyszłości (mam nadzieję, że jak najprędzej) chcę zainwestować w lustrzankę, jednak nie wiem która z nich jest lepsza. Wiem, że to nie forum i o Nikonach, i o Canonach, ale akurat to forum mi się spodobało i myślę, że dostanę dobrej odpowiedzi i dobrze wybiorę. Naczytałam się trochę o tych aparatach, ale nie znalazłam tematu podobnego do tego. Nadal więc mam dylemat . Z góry dzięki za pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze chciałam dodać, że lustrzankę chcę wykorzystać do wszystkich zdjęć (panorama, krajobrazy, portrety, makro, zwierzęta, ... ). Jeśli ktoś poleca mi jakieś inne, to również proszę powiedzieć
    Otóż mam problem. Chciałabym się dowiedzieć, który z wyżej wymienionych lustrzanek (Canon 50D oraz Nikon D90) jest godniejszy polecenia. W przyszłości (mam nadzieję, że jak najprędzej) chcę zainwestować w lustrzankę, jednak nie wiem która z nich jest lepsza. Wiem, że to nie forum i o Nikonach, i o Canonach, ale akurat to forum mi się spodobało i myślę, że dostanę dobrej odpowiedzi i dobrze wybiorę. Naczytałam się trochę o tych aparatach, ale nie znalazłam tematu podobnego do tego. Nadal więc mam dylemat . Z góry dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Nestiee ; 16-12-2008 o 18:46 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Niestety rozszerzę twój problem gdyż wybór aparatu w wypadku lustrzanek cyfrowych nie kończy się na rozpatrywaniu samych aparatów, ale całego "systemu". Mianowicie musisz pamiętać, że decydując się na Canona bądź Nikona decydujesz się na konkretny "worek" obiektywów, które możesz podczepić pod swój aparat. Tutaj niestety nie powiem Ci, który worek jest lepszy gdyż to zależy przede wszystkim od zasobności twojego portfela, jakoości zdjęć jaki chcesz osiągnąć i tego co chcesz fotografować (napisałeś, że w sumie wszystko )

Jeżeli chodzi natomiast o porównanie samych lustrzanek między sobą to do ogólnych zastosowań nie ma to większego znaczenia. Jeżeli piszesz, że chcesz robić zdjęcia praktycznie wszystkiego to wnioskuję, że na twoim etapie "wtajemniczenia" w fotografię i tak różnic między tymi puszkami nie zauważysz bo nie będą Ci one robiły większej różnicy.

Jeżeli chodzi o mnie, moje potrzeby i zastosowanie stojąc na twoim miejscu wybrał bym 50D. Dlaczego? Większy zakres ISO. 50D zaczyna się od ISO100, Nikon D90 od ISO200, to robi mi dużą różnicę. Dalej, szybkość aparatu. 50D robi 6,3kl/s D90 robi ich natomiast 4,5 kl/s. Wykorzystam czy nie, fakt jest faktem . Matryca. Canon 50D ma 15mpx i mimo wróżenia z fusów połowy forum, matryca okazała się bardzo udana (co wg mnie było do przewidzenia). Moim subiektywnym zdaniem, ta w 50D jest lepsza od tej w D90. Do tego dochodzi czynnik ekonomiczny. W moim odczuciu Canon jest tańszy od Nikona i oferuję bardziej interesującą mnie szklarnie niż Nikon, chodź należy przypomnieć, że w Nikonie problemy z działaniem autofocusa są o wiele rzadziej spotykane niż w Canonie. Dalej to już sprawa ergonomii ale to już sprawa tak subiektywna, że nie ma co tutaj o niej pisać. Trzeba wziąć aparat w rękę i pobawić się nim. Zobaczyć, czy układ przycisków pasuje wszytko dobrze leży itp.

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedź . Jestem początkującą, no i mam dopiero 14 lat, więc nie patrzę na zdjęcia tak bardzo krytycznie (choć już dużo, dużo bardziej niż 2 miesiące temu...), na temat D50 czytałam dużo negatywów, dlatego te wahania pomiędzy jedną lustrzanką, a drugą.

PS. Przepraszam, że w tamtym poście dodało mi się potem drugi raz to samo, ale zrobiłam to przypadkowo, a edytować widzę, nie można.
    Jeszcze jedna rzecz. Byłoby miło, gdyby ktoś wstawił zdjęcia swojego wykonania z jednej i drugiej lustrzanki
    Ostatnio edytowane przez Nestiee ; 16-12-2008 o 19:17 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nie dostrzegła byś absolutnie żadnej różnicy. Chyba żebyśmy porównywali szumy na 100% cropie.

Zdjęcie zależy od: umiejętności fotografa, obiektywu i dopiero potem puszki. Tak więc, wybór puszki rozpatruj w innych kategoriach.

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

W nikonie jest trudniej (IMHO) o tanie szkła profi, brak jest odpowiednika genialnego 70-200 4.0L.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malkontent Zobacz posta
    W nikonie jest trudniej (IMHO) o tanie szkła profi, brak jest odpowiednika genialnego 70-200 4.0L.
    Dodam do tego brak odpowiednika: 70-200/4LIS oraz 70-200/2,8.

Jest tylko jeden koszmarnie drogi 70-200 z VR o swietle 2,8 - odpowiednik canonowskiego top modelu. Nikoniarze mówią, że "Nikon nie bawi się w jakieś tam półśrodki - od razu robi profi"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Myślę, że przy twoim stopniu zaawansowania i tym co napisałeś o jakie chcesz robić zdjęcia myślę, że szukasz dobrej, lekkiej lustrzanki z dobrym uniwersalnym zoomem.
    Z pośród lustrzanek wymienionych przez Ciebie myślę, że lepiej twoje kryteria spełni D90. Dlaczego?
    Jest lżejszy i mnie o mniejszych dłoniach leży lepiej w ręce niż trochę "kwadratowy" 50D. Ciut prostsza obsługa i bardzo dobry uniwersalny zoom 16-85 z redukcją wibracji. Na klasycznym obrazku to i 24mm do krajobrazu i 135 do portretu. Pamiętamy, że D90 to crop i ogniskową obiektywu mnożymy przez 1,5. Dodatkowo Nikony mają lepszą współpracę zdalną z lampą błyskową zdjętą z aparatu. W Canonie trzeba dokupywać specjalną przystawkę.

50D jest raczej dla kogoś kto chce skorzystać z większej gamy szkieł Canona. Przykładowo:
    Canon 10-22 bardzo dobry, bardzo szeroki kąt - u nikona tu nie bardzo jest porównywalny obiektyw i wielu nikoniarzy musi kupować np. Tokiny, Sigmy, Tamrony.
    Canon 100/2 do portretu. U nikona jest 105/2 ale jest 2,5 raza droższy. Poza tym obiektywy Canona mają cichy silnik ultradzwiękowy, a obiektywy mnie interesujące u Nikona mają napęd autofokusa na tzw. śrubokręt w body. Nie lubię jak coś mi warczy jak robię zdjęcia.

Ja dla siebie z pośród tych dwóch aparatów wybrałbym Canona 50D, bo układ obiektywów mi bardziej pasuje, ale Tobie polecam Nikona D90 i obiektyw 16-85.

Prosiłbym bez wojenek systemowych. Każdy ma prawo do własnego zdania.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Teraz już nie wiem . Jeśli chodzi o obsługę, to szybko się uczę, tak samo myślę, że bardziej profesjonalne zdjęcia nie pójdą mi tak bardzo trudno. Nie chcę też potem kupować znowu nowego aparatu, bo to bez sensu. Chcę jeden bardziej zaawansowany, bym mogła z niego długo korzystać. Dzięki za odpowiedzi. Ponawiam pytanie, co do zdjęć.

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Red face Nikon vs. Canon

i ten dźwięk migawki w nikonie ... ach cudowny.
    Wydaje mi się, że na Twoim etapie jest jest dokładnie wszystko jedno na co się zdecydujesz. To bardzo porównywalne aparaty. Idź do sklepu, weź w rękę jeden i drugi - wybierz ten, który Ci się bardziej widzi.

Bywalec
    Miasto
    Wroclaw

Domyślnie

mam Canona i raczej go nie zmienię, ale alternatywne szkła sigma/tamron w nikonie działają dobrze, w canonie często sa problemy z AFem - chroniczne bf lub ff, to taka wrzuta mała ad szkieł innych, niż producenta
    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów