Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris Zobacz posta
    A chociaż by po to by były tak jak w Nikon D3 .. który z resztą mimo jak to mówią lepszego AF-a zachowuje się bardzo podobnie.
    Swoją drogą ... odwykło się już od manualnego ostrzenia co ?!?
    Dokładnie lepiej jak są, zawsze się mogą przydać np: do robienia szybko poruszających się obiektów przy słabym świetle (nie mam na myśli ciemności tylko wieczór kiedy jeszcze AF dobrze się spisuje)

Mam pytania: czy ktoś sprawdzał jak działa podgląd głębi ostrości w trybie LV?
    I jak w praktyce jest z manualnym ostrzeniem w trybie LV przy powiększeniu fragmentu obrazu?
    Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 21-12-2008 o 14:26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Dokładnie lepiej jak są, zawsze się mogą przydać np: do robienia szybko poruszających się obiektów przy słabym świetle (nie mam na myśli ciemności tylko wieczór kiedy jeszcze AF dobrze się spisuje)

I jak w praktyce jest z manualnym ostrzeniem w trybie LV przy powiększeniu fragmentu obrazu?
    W trybie LV można ostrzyć na powiększonym fragmencie, a podgląd GO nie działa w tym trybie (przynajmniej nie udało mi się go uruchomić).

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    W trybie LV można ostrzyć na powiększonym fragmencie, a podgląd GO nie działa w tym trybie (przynajmniej nie udało mi się go uruchomić).
    Może podgląd GO przez LV trzeba w menu aktywować jakoś?
    Jeśli chodzi o ostrzenie to wiem że można ostrzyć na powiększonym fragmencie. Tylko chodzi mi o to jak to w praktyce wychodzi, czy jest precyzyjne i wygodne?

Domyślnie

Może podgląd GO przez LV trzeba w menu aktywować jakoś?
    Jeśli chodzi o ostrzenie to wiem że można ostrzyć na powiększonym fragmencie. Tylko chodzi mi o to jak to w praktyce wychodzi, czy jest precyzyjne i wygodne?
    precyzyjne to jest, tylko powolne, jak to ostrzenie w tym trybie. W opcjach dodatkowych nie zauważyłem wzmianki o aktywowaniu GO w tym trybie...

Coś już napisał

Domyślnie

Podgląd GO działa, choć jego włączenie w trybie LV powoduje pewien migot przez moment. Rzecz jasna działa tylko wtedy, gdy ekran w LV jest ustawiony na zdjęcie, a nie film. W trybie filmowania obraz jest wyświetlany chyba cały czas z rzeczywistą GO (niezależnie, czy nagrywamy, czy tylko obserwujemy).

Funkcja ostrzenia manualnego przy powiększeniu obrazu w LV jest użyteczna. Czy wygodna, to już każdy niech sam decyduje, dla mnie brak wyłączenia powiększenia przyciskiem (-) jest mankamentem (przełączanie to sekwencyjne 3-stopniowe naciskanie (+) - efekt - wyłączają powiększenie 2 naciśnięcia zamiast 1). Ale działa i dobrze, że jest.
    I działa także w trybie filmowania, co też ważne, jeśli chcemy precyzyjnie ręcznie ustawić ostrość.

Domyślnie

Czy Ktoś może sprawdzić w swoim egzemplarzu 5D mrkII jak jest z łapaniem ostrości przez skrajne punkty AF - prawy i lewy. Ten prawy u mnie jest dużo słabszy od lewego.

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Czy Ktoś może sprawdzić w swoim egzemplarzu 5D mrkII jak jest z łapaniem ostrości przez skrajne punkty AF - prawy i lewy. Ten prawy u mnie jest dużo słabszy od lewego.
    Zaczynam się zastanawiać , czy my te aparaty kupujemy do testowania czy do focenia ? Nie przyszło mi do głowy porównywanie konkretnych punktów ze sobą ....wiem że środkowy jest lepszy od bocznych i to mi wystarczy ... niektórzy powinni się cieszyć że bocznych jest tylko 8 , nie to co w jedynkach - tam porównać każdy z każdym , to braknie czasu na to co najważniejsze.....robić zdjęcia , nie testować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Zaczynam się zastanawiać , czy my te aparaty kupujemy do testowania czy do focenia ? Nie przyszło mi do głowy porównywanie konkretnych punktów ze sobą ....wiem że środkowy jest lepszy od bocznych i to mi wystarczy ... niektórzy powinni się cieszyć że bocznych jest tylko 8 , nie to co w jedynkach - tam porównać każdy z każdym , to braknie czasu na to co najważniejsze.....robić zdjęcia , nie testować.
    Ale to akurat jest ważne marbo...bo zdarza się, że jako jedyny AF nie łapie ostrości. Załóżmy że robisz portret pionowy i nie chcesz za każdym razem brać środkowy, tylko właśnie ten prawy. Nie sprawdzałem go w dzień, ale przy świetle żarowym niestety jest najsłabszy u mnie. Czy zatem jest to wina mojego konkretnego egzemplarza, czy też mankament występujący również w pozostałych.

ps. chyba każdy z nas chce mieć sprawny egzemplarz, a nie z jakąś wadą, prawda?
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 22-12-2008 o 01:45

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale to akurat jest ważne marbo...bo zdarza się, że jako jedyny AF nie łapie ostrości. Załóżmy że robisz portret pionowy i nie chcesz za każdym razem brać środkowy, tylko właśnie ten prawy.
    No faktycznie dziwna sprawa. To mi się tylko kojarzy z brudnym lustrem albo paprochem na czujniku AF. No ale to nowy aparat.
    Chyba że Canon wprowadza zmiany po trochu. Najpierw lewe punkty są lepsze, w 5D3 będą również prawe itd. ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No faktycznie dziwna sprawa. To mi się tylko kojarzy z brudnym lustrem albo paprochem na czujniku AF. No ale to nowy aparat.
    Chyba że Canon wprowadza zmiany po trochu. Najpierw lewe punkty są lepsze, w 5D3 będą również prawe itd. ;-)
    Sprawdziłem to już na kilku obiektywach. Za każdym razem jest to samo. Łapanie napisu...nie ma problemu, miejsca o dużym zróżnicowaniu kolorów również. Gorzej jest z jednolitym. Pozostałe nie mają tego problemu, ten niestety ma, zwłaszcza na długim zoomie. Można oczywiście w boczek nieco zjechać i wtedy złapie, ale przy precyzyjnym ostrzeniu może być gorzej. Lustro mam raczej czyste, żadnych paproszków nie widzę (jeśli w ogóle można je zobaczyć). Zobaczę co będzie się dziać w dzień.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów