Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 182

Wątek: Canon 50D kontra Nikon D90

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Z którym obiektywem, jeśli można wiedzieć?
    Tego jeszcze nie wiem . A jakie obiektywy polecacie? Jak mówiłam, chcę aparat do dużo różnych zdjęć (wybienię według ważności); zdjęcia nocne, pejzaże, zwierzęta, portrety, macro.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Najchętniej wzięłabym Nikona D700 lub Canona 5D Mark II, ale trocha za drogo. No... może mi się powiedzie... i wygram w tego Totka noo
    Ostatnio edytowane przez Nestiee ; 18-12-2008 o 18:16 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar samson_miodek
    Miasto
    Ciechanów/Wejherowo/Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nestiee Zobacz posta
    Tego jeszcze nie wiem . A jakie obiektywy polecacie? Jak mówiłam, chcę aparat do dużo różnych zdjęć (wybienię według ważności); zdjęcia nocne, pejzaże, zwierzęta, portrety, macro.
    Najchętniej wzięłabym Nikona D700 lub Canona 5D Mark II, ale trocha za drogo. No... może mi się powiedzie... i wygram w tego Totka noo
    A ja hasselblada o_O

Dziewczyno - każdym aparatem możesz robić zdjęcia. Jak czytam ten temat to wydaje mi się jedna wielka podpucha :/ Na Twoim poziomie "zaawansowania" Weź "C"okolwiek i ucz się. Raaaany..
    duszy nie umyjesz mydłem

Domyślnie

Taa... i może na daremno wydawać pieniądze... ;/. Mi to nie jest obojętnie. Chcę jedną, a porządną. Nie widzę potrzeby kupować pierw "byle co", a potem znowu zbierać na nowo kasę., a nie jestem jakaś taka ciemna, czy coś, żeby nie korzystać z dobrego aparatu w jak największym stopniu. Oczywiście nie wszystko od razu.
    Wątpię, że ktoś kupuje po prostu cokolwiek.
    Ostatnio edytowane przez Nestiee ; 18-12-2008 o 19:14 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Rjan
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Kup 400D + grip + Tamron 17-50 + Canon 70-200 F4 = ok. 4300 zł
    Możesz jeszcze "zaszaleć" i dokupić 50 1.8 za 300 zł

Taki zestaw da Ci bardzo dużo radości z dobrej jakości zdjęć.
    Zupełnie nie widzę sensu inwestować w 50D i męczyć się z jakimś kitem.

Jak większość pytań również Twoje zostało trochę źle zadane.
    Przede wszystkim OKREŚL BUDŻET, czy kwotę, którą masz do wydania na aparat i obiektywy. Bez tego wszystkie odpowiedzi są gdybaniem.

Moje typy:
    Budżet poniżej 5000 zł:
    - trzycyfrowe body (400D, 450D) + obiektywy jak wyżej

Budżet 5000-7000 zł:
    - stare 5D + Tamron 28-75, albo
    - dwucyfrowe body + obiektywy jak wyżej, albo
    - trzycyfrowe body (400D, 450D) + obiektywy z górnej półki

Budżet powyżej 7000 zł:
    - 5D (stare lub II w zależności od budżetu) + obiektywy w zależności od budżetu, albo
    - dwucyfrowe body + obiektywy z górnej półki (jeśli fotografujesz sport)

Jedyne body, na które warto "się szarpnąć" kosztem obiektywów jest moim zdaniem 5D. W każdym innym przypadku wariant tańsze body + droższy obiektyw da lepsze zdjęcia.
    Zarabianie na fotografii to niestety najczęściej przyjemność wynikająca z zarabiania, a nie z fotografii.

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson_miodek Zobacz posta
    Jak czytam ten temat to wydaje mi się jedna wielka podpucha :/
    Też mam takie odczucia. Może nie co do tematu ale co do wieku na pewno.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    watek od poczatku byl przezabawny a ludziska tak sie rozpedzili w pomaganiu, ze az sie dziwie, ze jeszcze nikt nie zaproponowal 1ds mk3

ciekawe kto klika z drugiej strony i czy tez sie tak dobrze bawi ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ludziska tak sie rozpedzili w pomaganiu, ze az sie dziwie, ze jeszcze nikt nie zaproponowal 1ds mk3
    No wiesz.. ja zaproponowałem, ale to takie czytanie między wierszami..
    co do wieku, to nie wiem o co Wam, chodzi, bo mi na oko wszystko się zgadza:wink: Ile obstawiacie?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez My Nick Zobacz posta
    Aha.. to znaczy, że młodsi ludzie są gorsi, czy jak? Bo z tego "tekstu" tak wywnioskowałam.

Slider - dziękuję za wypowiedź . Chyba się już ostudziłam :P . Wiem, że nie liczy się tylko sama puszka... liczy się również wyobraźnia (raczej na jej brak nie cierpię), no i umiejętności (o obiektywie już nie wspomnę :P ). Zostaję przy tych dwóch, co w temacie.

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nestiee - ja już Ci napisałem ale widać, że pytasz ale już z czytaniem to niekoniencznie.

Piszesz, że trochę poczekasz, trochę dozbierasz czyli wynika, że nie ograniczone zasoby kasy nie posiadasz.

Powtarzam sama puszka to tylko pierwszy element układanki.
    Nie masz jutro zlecenia na focenie w Pałacu Prezydenckim, czy zrobienie reportażu z misji pokojowej WP.
    I masz dopiero 14 lat.

IMO nie celowe jest kupowanie aparatu, ktorego nie wykorzystasz.
    lub tez jak już zaczniesz wykorzystywać w pełni jego możliwości to będzie już 60D

450D daje Ci już wiecej niż Ci potrzeba za o wiele mniejszą kasę do tego kup Kita plus 50 1.8 i zacznij się uczyć, czytaj książki - nie tylko nasze wypociny na forum ;-)

Poprosiłaś o radę i ją dostajesz, a jeśli się z nią nie zgadzasz to nie pytaj.
    50D wyśmnienity korpus dzisiaj co będzie za 2 lata? zobaczymy może stać cię będzie na 5DMKII ale do tego sama dojrzejesz.

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Popieram gorsza pucha lepsze szkla.

Swoją drogą to zastanawia mnie skąd 14 letnia dziewczyna może mieć tyle kasy na sprzęt.
    Ufam jednak, że nie ma jakiegoś ukrytego "zonka" i jednak osoba szczerze do nas pisze o porade. Czasem jest tak, że ktoś ma pieniądze i chce je wydac dobrze!

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów