Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Obiektyw do krajobrazow i portretów

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamskladak Zobacz posta
    przebolalbym to swiatlo , ale czy te 17-40 da mi roznice co do 17-85? nie wiem czy to warto
    miałem oba szkła i macałem je bardzo długo.

17-85 zawiódł mnie bardzo (być może trafiłem na kiepski egzemplarz). jakościowo bardzo odbiegał od moich oczekiwań. zdecydowane różnice pomiędzy tymi dwoma szkłami to przede wszystkim kontrast, stałe światło w całym zakresie ogniskowej i lepsza jakośc wykonania - na korzyść 17-40. poza tym to trochę inna półka

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Przy krajobrazach światło (szkła oczywiście:-)) nie jest rzeczą aż tak ważną.. ja bym zaryzykował i wybrał ten drugi wariant, poza tym 1 mm różnicy to nie tak duzo jakby się moglo zdawać:-)

Co do Twojej stopki root, to taka 50-tka by Cię satysfakcjonowała?:grin:
    http://canon-board.info/showthread.p...179#post573179
    fakt faktem przy krajobrazach światło nie jest aż tak istotne, ale na początku tego tematu zostało napisane, że słoik miałby także inne zadania bojowe

slider, opis w stopce już wisi jakiś czas i tylko czekałem na to, aby ktoś zaproponował / zapytał o ww. szkło :-D (ale to nie o to chodzi, niestety ... :P)
    :}

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

w tej cenie Canon 17-40L - Będziesz zadowolony
    Myśle że zadanie pytania czy warto zmienić z 17-85mm jest pytaniem retorycznym
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez root Zobacz posta
    ale na początku tego tematu zostało napisane, że słoik miałby także inne zadania bojowe
    Jak dla mnie za malo konkretów "do innych celow niz krajobrazy i architektura" to dużo mi nie mówi. do portretów ewentualnie, ale od tego najlepsze są stałki, na cropie 16-35 będzie ok, bo daje blisko 50mm, ale po przesiadce na ff to za szeroko..

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    Myśle że zadanie pytania czy warto zmienić z 17-85mm jest pytaniem retorycznym
    Niekoniecznie. Byl już poruszany wielokrotnie temat, że wyzszośc L-ek nad szkłami EF-S wychodzi dopiero po podpieciu ich do puszek docelowych (w przypadku L-ek do FF). Natomiast po podpięciu obu do APS-C różnicy tak dużej nie widać.
    Z drugiej strony Canon 17-85 ma mocowanie EF-S, więc na pytanie czy warto pod tym wzgędem zamienić na 17-40 odpowiem twierdząco..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec

Domyślnie

jeżeli planowana jest w przyszłości przesiadka na ff to kolejny argument, aby kupić 17-40
    :}

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Zakres ogniskowych 17-40 na cropie nie wydaje mi się idealny do krajobrazu. Tak jakoś mi wychodziło przy foceniu krajobrazów, że używałem albo zakresu 10-22 albo 70-200. I przez wiele lat nie miałem nic w przedziale 35-70. Teraz niby mam 17-55 ale do krajobrazu to nijaki zakres. Takie są moje doświadczenia.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Domyślnie

17-85 miałem i byłem zadowolony. wiele złego się na jego temat naczytałem ale jak na moje wymagania to fajnie sie sprawdzał.
    10-22 miałem i było rewelacyjnie. gdyby nie to że to szkło tylko do cropa to nigdy bym sie go nie pozbył.
    17-40 mam i chyba nigdy się go nie pozbędę. Jasność do krajobrazu wystarczająca. kąt dla mnie wystarczający. Cena nie najgorsza. Za te pieniądze to fajne szkiełko.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Jak dla mnie za malo konkretów "do innych celow niz krajobrazy i architektura" to dużo mi nie mówi. do portretów ewentualnie, ale od tego najlepsze są stałki, na cropie 16-35 będzie ok, bo daje blisko 50mm, ale po przesiadce na ff to za szeroko..
    chodzi o takie pstrykanie w pomieszczeniach(impreza , zameczek)
    Pozdrowienia
    -------------------
    CANON i szkielka

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

chodzi o takie pstrykanie w pomieszczeniach(impreza , zameczek)
    Uff.. bylo tak odrazu mówić!:-) w takim razie wybierając pomiędzy tymi dwoma zostaje ta jaśniejsza opcja.. chociaż i tu zastanowilbym się, czy nie wybrac jakiejś jasnej stałki*..
    Trudno mi powiedzieć, bo z tych kryteriów bardzo wazne jest swiatło, ma to być "uniwersalny szerokokatny obiektyw pod FF" stalka nie spełni zadania, bo jedna ogniskowa do krajobrazów, architektury i imprez to nienajlepszy pomysł, z kolei zoomy są zbyt ciemne, a i niektore nie pasują pod FF.. Mógłbym Ci coś doradzić, ale nie chcę gadać bzdur, żebyś potem nie klął przez zły wybór.

*Oczywiscie zamiast światła mozna sie poratowac czułością, ale ciągle robić na ISO 1600 na imprezach to też kiepsko widzę. Zostaje jeszcze dopalanie lampą, co może byc całkiem dobrym pomysłem, ale teraz nie wiem jakiego typu mają to być imprezy
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał

Domyślnie

no tak tylko 16-35 jest dwa razy drozsze niz 17-40
    a z tymi imprezami to sporadycznie i calkowicie amatorsko a w sumie to chodzi mi o pstrykanie na powietrzu
    (a do tego mysle jeszcze czasem o tej tokinie 11-16)

no i dalej jestem w kropce

pozdrowienia
    Pozdrowienia
    -------------------
    CANON i szkielka

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no tak tylko 16-35 jest dwa razy drozsze niz 17-40
    a z tymi imprezami to sporadycznie i calkowicie amatorsko a w sumie to chodzi mi o pstrykanie na powietrzu
    (a do tego mysle jeszcze czasem o tej tokinie 11-16)

no i dalej jestem w kropce

pozdrowienia
    Jeśli w ogóle rozważasz 16-35 - to może lepiej zamiast nieg, sprzedać 40d i kupić tandem 5d+17-40?

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów