Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale na babskiej siatkówce w I lidze (Chemik Police) połowa fotopostryków robi zdjęcia z lampą, a połowa bez lampy. Zdjęcia są robione z balkonów na bokach boiska. Często fotopstryki się nie cackają i walą przy wystawce czy ścinie.
Równie dobrze mogliby trąbek, bębnów, wycia, krzyków zakazywać - to też są elementy dekoncentrujące. Ale nie - profesjonaliści nie mogą sobie pozwolić na dekoncentrację czy to przez efekty dźwiękowe czy świetlne. Czasem jakiś blik od słońca - zależy od godziny rozgrywania meczu, czasem ciasna albo wyjątkowo wielka hala zaburzająca perspektywę itp - po to tyle godzin i lat trenują by być przygotowanym na wszystko.
to że przeszkadza to jest całkiem inna sprawa... to że sportowcy czasami "niechcący" trafią delikwenta błyskającego piłką jeszcze inna sprawa, a zakazów nie ma i tyle.
podpisuję się pod tym czym tylko się da!!! Powiem więcej... widziałem na przykład w Słupsku na meczu Czarnych (koszykówka) pstryków, którzy w momencie wykonywania osobistych przez zawodników gości walili serią stroboskopową skierowaną na wprost. NIKT IM TEGO NIE MÓGŁ ZABRONIĆ chociaż ja nie pochwalam takich praktyk, i będąc kibicem jednej z drużyn nie zakładam do focenia nawet barw klubowych gdyż uznaję takie coś za nieprofesjonalne, podobnie jak złośliwe błyskanie.
Ostatnio edytowane przez andres ; 10-12-2008 o 23:35
hehe ja to czasami łapie się a tym ze zamiast fofić to przeżywam , wydzieram się i kibicuje .. zazwyczaj to tak do aparatu się wydzieram .. ale w sytuacjach bardzo "gorących" to nie tylko bo i zdarza pizdnąć ręka w parkiet itp(co raz będąc na wyjeździe nie spodobało się kibicom oraz dziennikarzom drużyny gospodarzy - Czarni wygrali mecz na styku.. hehehehe).. ale nie potrafię inaczej .. muszę "czuć mecz" , jego atmosferę ..
![]()
Eos system
Zasadniczo z lampą mozna fotografować kazdą dyscyplinę, jedynie podczas spotkań pucharowych i reprezentacji w pilkę nożną zabronione jest używanie lampy. Mozna robić lampą nawet taki sport jak żużel... inna sprawa że to w ogóle sportowcom nie przeszkadza a jeśli już jest zabronione to ze względu na telewizje.