Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: SIGMA 50mm F/1.4 EX DG HSM + 450d

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
    40d też kusi.
    smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny). Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
    Masz możliwość kupić przez net, to kup, sprawdź, a jak coś to zawsze możesz zwrócić bez podania przyczyny.
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

smocza_jama
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martins Zobacz posta
    smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny).Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
    To mój pierwszy sprzęt, nie mam możliwości do czego porównać. Musze opierać się na opiniach innych i testach,a moje zdanie nie wynika tylko z jednego testu. Np.:
    "Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
    ...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.

[1] Dostęp na http://www.optyczne.pl/132.12-Test_o...F1.4+EX+DG+HSM

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie 50 1.4

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    "Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
    ...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.
    Ale zdajesz sobie sprawę, że opinia którą przytaczasz jest zdaniem sklepu który te obiektywy sprzedaje, a nie użytkownika ? Te użytkowników wyglądają skrajnie różnie, z przewagą negatywnych. Znikąd się to raczej nie wzięło.

Uprawnienia umieszczania postów