Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: SIGMA 50mm F/1.4 EX DG HSM + 450d

smocza_jama
    Guest

Domyślnie SIGMA 50mm F/1.4 EX DG HSM + 450d

Witam,
    Chcę kupić zestaw jak w temacie (3 100 zł)
    Głównym celem będą portrety i wydruki na A2. Stawiam dużo na jakość zdjęć pod względem szumów i rozdzielczości, ergonomia na drugim miejscu (na razie 50tka będzie jedynym moim obiektywem).
    Czy mając na uwadze fotografię portretową ten zestaw będzie Waszym zdaniem odpowiedni?
    Zależy mi niestety na każdej złotówce więc ewentualnie 40d byłby z 50mm f/1.4 USM (3 500 zł). Który bardziej polecacie?

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja bym postawił na 40D z tanszym obiektywem , body masz duzo wygodniejsze i obliczone na wiekszą liczbę zdjęć pozatym żeby utrzymać wysoką jakość i niskie Iso to przydała by sie tobie lampa błyskowa do tego zestawu, różnica miedzy tymi obiektywami nie jest duża, mój szacunek budzi mordka sigmy 77mm , nie mniej 1.4 nie jest ostre w obu...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

smocza_jama
    Guest

Domyślnie

WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
    40d też kusi.

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Ja polecam zestaw 1 (450d i sigma)
    Sigma to super szkło canon wypada przy nim blado jedynie AF ma lepszy ale czy w fotografi portretowej koniecznie potrzebujesz szybkiego USM??
    Sam posiadam 450d i nie moge powiedzieć nic złego o tym aparacie.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Coś już napisał Awatar Martins
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
    40d też kusi.
    smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny). Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
    Masz możliwość kupić przez net, to kup, sprawdź, a jak coś to zawsze możesz zwrócić bez podania przyczyny.
    www.marcinkowalczyk.com
    www.marcinkowalczyk.com/blog
    FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tutaj jest szczególowy wątek na temat tej Sigmy - warto poczytać 8).
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31838
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smocza_jama Zobacz posta
    zycze powodzenia. fajnie ze w tym jednym na dziesiec strzalow udalo sie uzyskac lepsza ostrosc. jesli nie przeszkadza Ci, ze pozostale dziewiec nieostrych w diably klatek moglo zawierac cos wartosciowego...

tez sie aktualnie modle nad 50/1.4 do cropa, ale z cala swiadomoscia niedociagniec szkla Canona, nie posune sie do az tak dramatycznego kroku, zeby uprawiac rosyjska ruletke w wykonaniu Sigmy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

albo wstrzymac sie i poczekac na sigmy 50/1.4 z tej nowej /podobno/ poprawionej serii..
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Ja bym się nie zastanawiał. 40D plus canon 50/1.4
    Z tą sigmą są takie same jaja jak z 30/1.4 - nigdy nie wiesz gdzie złapie AF

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów