Strona 183 z 1000 PierwszyPierwszy ... 83133173181182183184185193233283683 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 821 do 1 830 z 9993

Wątek: Sprzęt do ślubów

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Widzisz nie chcialem wdawac sie w szczegoly ale wyjasnie. Owszem planuje skorzystac z dotacji , to raz , dwa ostateczna jej wielkosc nie jest mi znana , w przyszlym tygodniu bede badal szczegoly. Plan byl taki zeby zakupic tak czy owak 85 1.8 i 28 1.8 jeszcze raz a swoje sprzedac - pieniadze na zus , no moze to dla niektorych dziwne ale biore wszystko pod uwage i taki wariant akurat dla mnie jest sensowny.

Na 80% jestem wiec zdecydowany na nowa 5d , a obecna "podmiana" na 1dII ( mozliwe ze profity beda wpadaly tez z pracy dla gazety a tu widze ze jednak 1d spisal by sie lepiej ).

Zaklada ze cala kwote na body/szkla nie wydam - komp pomimo ze mam jednak wole zakupic do pracy + soft.

O ile bym wzial 40D , albo nawet 5dI to do szkiel by doszlo 135/2L a to jednak dobra rzecz ;]

Teraz chyba rozjasnilem sprawe , przepraszam jesli maly ot sie zrobil ;]
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Trochę OT, ale myślę, że nie do końca. Warto czytać też "Sprzęt do ślubów, wesel etc." w dziale Canon DSLR. W sumie temat ten sam.

Spox, ale możesz poczekać do stycznia nowego roku. Teraz maksymalna kwota dotacji to do 14 kafli, a od 2009 wzrośnie ona do 30 tysięcy. Oczywiście, wymagania i formalności też ;-| Ja skorzystałem z pierwszej opcji. Wolę już teraz mocno się reklamować i nałapać zleceń na nowy sezon. Czs złożenia wniosku i otrzymania pieniędzy w moim przypadku wyniósł ok. 4 miesięcy, więc musisz to wziąć na poprawkę (choć słyszałem o osobach, kóre załatwiły wszystko w miesiąc, półtora - chyba zależy to trochę od szczęścia i wbicia się w moment, kiedy zbierana jest określona tura wnioskujących.

Też byłbym (byłem) skłonny kupić 5DMK2, ale na pewno nie teraz. Jak pisałem wyżej - nie ma sensu - sezon martwy (studniówki odpadają, no, ale można kombinować z balami i karnawałem...), a cena jest - delikatnie mówiąc - zbyt wysoka. Szkła są jednak ważniejsze niż puszka. 40D/50D czy 5D da znakomicie radę. W przypadku dorobku do gazety (reporterka zapewne) to może nawet 50D starczy (zależy jak wielka i poważna gazeta...). Ale trudno mi wyrokować w tych sprawach, bo nie mam porównania, miałem do czynienia tylko z 400D i 30D (gazety lokalne i regionalne).
    Ale Ty na to patrzysz z perspektywy posiadacza 5D, a ja z 400D (nawet jeśli byłoby to 30-50D - to właściwie to samo). To jednak swoje robi. Dodam też, że myślałem o Nikonie D700 (mam znajomych "Najkoniarzy", z którymi można by wymieniać szkła...)

W moim przypadku z 14 tysięcy ok. 10 poszło/idzie na 5D, 28, 50, 85 (już niedługo, ale 100 2.0 ma ponoć mniejsze abberacje...), grip (ta wersja Pro wygląda fajnie) + akcesoria w ogóle (statyw, filtry, akumulatory). Reszta na laptopa, soft (Corel, nie tylko dlatego, że tani...) i upgrade kompa (właściwie dodatkowy RAM).

Myślałem też o "zamienniku" 28 1.8, czyli Sigmie 20 1.8 [+ kilka skrótów], która optycznie i cenowo pewnie kosi Canona, ale te loteryjne harce z AF mnie odstraszają (kupuję nową puchę i trzeba ją wysłać na kalibrację + dodatkowe koszty przesyłek - odpuszczam). 5DMK2 ma kalibrację AF, ale cena mnie odstrasza. Najkon D700 też i cenowo zachęca, ale "obrazkowo" jest inaczej (trochę widziałem).

Powyższy zestaw to "tania" opcja - "mistrzowie" oczywiście używają lepszych i droższych 1.4 i zmieniają body na Marki lub D3 ;-). Oczywiście to idzie w parze z ceną. Lux "produkt" musi lux kosztować.

W przyszłości zamierzam kupić Fisheye i właśnie coś z z ogniskowych w okolicach 135. Oczywiście cały czas reklama, reklama, reklama i kombinowanie z dodatkowymi zleceniami - nie samymi ślubami człowiek żyje, a zusy (z premedytacją z małych liter ), US trzeba płacić...

Miłej lektury...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Az 4 miesiace ? ;] Musze sie spytac znajomej ile jej zajelo , cos pecha musiales miec , fakt sa rozne fundusze itd ale srednio 1-2 miesiace trwa , tak czy owak dowiem sie a formalnosci chce do konca roku zalatwic tzn wniosek zlozyc.Moze i kwota wzrosnie , ciekaw jestem warunkow wtedy jakie sa.

Tak czy owak czas do przemyslen mam. Wiem ze cena 5dII sporawa , ale wlasnie , majac 350/400 , 40d , teraz 5d hmm no jestem i tak przekonany mocno do nowej piatki ;]. Co do sprzetu do gazety , to fakt i 350 starczala ale lepiej daje wiecej i to widze po tym jak sprzet zmienialem. A chetnie pobawie sie 1dII , crop 1.3 tez sie przyda jako uzupelnienie ff.

ps tamten watek tez czytam
    no comment...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Az 4 miesiace ? ;] Musze sie spytac znajomej ile jej zajelo , cos pecha musiales miec , fakt sa rozne fundusze itd ale srednio 1-2 miesiace trwa , tak czy owak dowiem sie a formalnosci chce do konca roku zalatwic tzn wniosek zlozyc.Moze i kwota wzrosnie , ciekaw jestem warunkow wtedy jakie sa.

Tak czy owak czas do przemyslen mam. Wiem ze cena 5dII sporawa , ale wlasnie , majac 350/400 , 40d , teraz 5d hmm no jestem i tak przekonany mocno do nowej piatki ;]. Co do sprzetu do gazety , to fakt i 350 starczala ale lepiej daje wiecej i to widze po tym jak sprzet zmienialem. A chetnie pobawie sie 1dII , crop 1.3 tez sie przyda jako uzupelnienie ff.

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
    DsII za ok 9k, i na początek zamieniłbym 28 na 24L lub 35L (co kto woli). Jak Ci się uda to do tego druga błyskotka.
    Są opinie że czerwony pasek to dla lanserów itp. ale mogę powiedzieć z własnego doświadczenia: takich przejść tonalnych i barw nie udaje mi się uzyskać na fotkach 'z puszki' za pomocą nie-eLkowych szkieł. Fish też fajna zabawka, szczególnie, gdy się już troszkę z nim pobędzie :-D
    Ja niestety z dotacjami muszę poczekać, aż żona będzie po macierzyńskim i będzie mogła być bezrobotną przez chwilę (no chyba żę już nie trzeba być bezrobotnym żeby dostać dotację? )
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Od momentu złożenia wniosku do jego pozytywnego rozpatrzenia minęły 2 miesiące. Kolejne dwa to kwestie formalne (poręczyciele), umowa i biurokracja US i Zus (niech mają 1 wielką literę za "dzisiaj"...).

Nie trzeba być bezrobotnym, żeby dostać dotację. Tzn. można się ubiegać z funduszy unijnych, jednak wtedy trzeba prowadzić własną działalność jakiś czas (2 lata?). No i jest wtedy trochę więcej kombinowania formalnego oraz wydłuża się to czasowo. Fundacje składają wnioski ok. 2 razy w roku i zbierają grupy ludzików. Czasowo wygląda to tak, że czeka się od pół roku minimum do roku, przy czym trzeba włożyć od 25% własnej kasy. Ale dotowana kwota jet większa, nawet do kilkuset tysięcy.
    Optymalnym rozwiązaniem jest jednak rozpoczęcie z Urzędu Pracy, poczekanie 2 lata i kombinowanie z kasą unijną.

Też jestem przekonany do nowej "piątki" ;-] Ale finansowo nie chcę się "wywalać" na taki sprzęt, szczególnie gdy nie miałem do czynienia ze starą "piątką" i nie tworzę arcydzieł pokroju czołówki foto ślubnej (Kalina, Cichy i reszta "ferajny"...). Zresztą 5D, jak na moje skromne, lokalne warunki, to i tak będzie się wybijał ponad (w mieście jest jeden D3 [do studia...], D700 i jakiś Mark, reszta to większość najkonów DXXX i canonów XXD z dziadowskimi obiektywami minimum 3.5). Jak rozmawiałem ze znajomymi, to byli w lekkim szoku, gdy dowiadywali się, że wesela robię tylko stałkami (stałek używa 2-3 znajomych i nie ma mowy o żadnych elkach 1.4; stare betony z zakładów foto twierdzą, że coś takiego jest zbędne!). Więc to wystarczy za komentarz. Uogólniam, ale tak jest.

Co do 28 - też myślałem o zmianie na coś szerszego (ok. 20 mm - jest Sigma; w sumie i tak będę miał szerzej niż 18 mm na cropie...), ale 24 1.4 to trochę drogie jest - ok. 3500 kafla to na mój portfel i potrzeby, to jednak za drogo wychodzi. Nie teraz.
    Poza tym myst dobrze radzi - "olej" 5DMK2 i idź w Marki.

[quote="myst"]Fish też fajna zabawka, szczególnie, gdy się już troszkę z nim pobędzie
    U mnie na wiosce nie ma, a podpatrzyłem ostatnio kilka kadrów od Cichego i efekty są lux. Myślę, że warto wydać 1,5 kpln na tego rodzaju smaczki.
    żona będzie po macierzyńskim i będzie mogła być bezrobotną przez chwilę
    Ja złożyłem wniosek po 2 tygodniach bycia bezrobotnym, a mogłem jeszcze szybciej .

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci
    Tu pytanie do moderatorów - jaki sens bytu mają dwa takie same wątki o tym samym?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Dzis stwierdziłem, że ciągłe inwestowanie w sprzęt nie ma sensu. Dokupię tylko drugą starą poczciwą 5D i na tym co mam poprzestanę. W końcu trzeba zacząć zarabiać. Zastanawiam się jeszcze czy nie dokupić LR2 ...??

Początki nałogu
    Miasto
    Białoruś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    Dzis stwierdziłem
    Dopiero dziś ?

Zależy co się ma 8).
    Jesteś w trochę innej sytuacji, jak ludziki, które dopiero co zaczęły lub zaczynają lub są krótko (w "branży"/temacie). Zresztą masz też inny komfort, bo jesteś znany, szanowany, doświadczony z umiejętnościami (i tak dalej, etc., itp.) :-).
    A to zmienia punkt widzenia.
    Zresztą Habakuk albo Grabek (chyba) już tam pisał, że jednak dobry sprzęt to podstawa.
    Ale faktycznie musi wreszcie nadejść moment, kiedy trzeba sprzętowo można wyhamować...

Myślę, że zestaw Kaliny (sorry wszystkim "highfoto" za ciągłe epatowanie Wami) to optimum:
    body: 2 x 5D, lampy i akcesoria: 580EX i 580 EX II, LightSphere i luminquest, obiektywy: 14mm 2.8L, 15mm 2.8 (rybie oko), 24mm 1.4L, 35mm 1.4L, 50mm 1.2L, 85mm 1.2L mkII, 135mm 2.0L)
    Cytat Zamieszczone przez spoon
    moglby mi ktos wyjasnic (tu lub PM) o jakia dotacje chodzi?
    Edit do posta poniżej, mam nadzieję, że nie umknie.
    Możliwości dotacji jest kilka. Akurat w moim przypadku chodzi o bezzwrotną dotację z Urzędu Pracy. Wniosek o nią składa bezrobotny. Maksymalna kwota to 14 tys. brutto (nie wiem, jak w innych urzędach). Żeby otrzymać dotację trzeba spełnić kilka warunków - żeby nie przedłużać i odsyłać do jakiś stronek pełnych urzędowego języka chodzi w skrócie o to, że można dostać kaskę na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Kasa jest bezzwrotna o ile spełni się kilka warunków (trzeba prowadzić firmę minimum rok i trzeba znaleźć 2 poręczycieli). Żeby nie było łatwo, to coś trzeba już mieć - najlepiej sprzęt, bo tanio wychodzi i nie trzeba wywalać własnej kasy (a można).
    Ostatnio edytowane przez Kinski ; 05-12-2008 o 16:31

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

moglby mi ktos wyjasnic (tu lub PM) o jakia dotacje chodzi?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Urzad ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku , generalnie moze bede mial plecy i kogos w komisji , natomiast zmieniaja sie warunki itd bedzie nieco wiecej kasy i pewnie trudniej dostac , po 15 grudnia beda info jak ma wygladac od nowego roku , wiec poki co musze czekac :/ , bodaj ok 20k teraz mozna dostac ( nawet gdzies czytalem ze do 30k ).

W "marki" nie pojde bo to nie na moja kieszen bedzie , potrzeba kupic tez inne rzeczy itp.
    no comment...

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Urzad ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku , generalnie moze bede mial plecy i kogos w komisji , natomiast zmieniaja sie warunki itd bedzie nieco wiecej kasy i pewnie trudniej dostac , po 15 grudnia beda info jak ma wygladac od nowego roku , wiec poki co musze czekac :/ , bodaj ok 20k teraz mozna dostac ( nawet gdzies czytalem ze do 30k ).

W "marki" nie pojde bo to nie na moja kieszen bedzie , potrzeba kupic tez inne rzeczy itp.
    Coś czytałem o nowej piątce : DsII kupisz chyba baardzo niewiele drożej niż nową piątkę...
    Ja jestem właśnie na etapie akiej decyzji, ale poczekam sobie do lutego - możę pokażą na targach 'coś' co albo będzie warte kupienia (jakieś 3D czy coś), albo coś co mocno obniży cenę DsIII i będę miał na co wydać moje 12k

Ciekawie się złożyło, bo mamy podobny budżet w tym momencie na wydaniu
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Strona 183 z 1000 PierwszyPierwszy ... 83133173181182183184185193233283683 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów