Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: profil kolorow do krajobrazow (LR/ACR)

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikie_001 Zobacz posta
    Wszystkie profile od innych aparatow. ktore konwerujesz przez adobe DNG konwerer musisz zapisywac w formacie dla Twojej puszki - pliki Akustyka z 30D nie sa widziane przez ACR i LR jako wlasciwe dla RAW i DNG z 5D i nawet sie nie wyswietlaja w liscie.
    Otóż drogi mikie_001 chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Otóż Akustyk poradził:

mozesz sprobowac na zywca sciagnac DNG Profile Editor, zrobic tam recznie jakis profil (jakimkolwiek suwaczkiem ruszyc) i wybrac opcje wyeksportowania profilu. tam sie pojawi katalog, w ktorym Twoj LR trzyma profile barw uzytkownika

I tak zrobiłem. Stworzyłem lipny profil mojego 40D w oparciu o dng z tej właśnie puszki i wyeksportowałem go do miejsca wskazanego przez Edytor (nomen omen to ta sama ścieżka dostępu jaką wskazał Akustyk) I doopa. Na liście rozwijanej nie raczył się pokazać

Poza tym pytałem jak w Lightroomie zastosować profile do konkretnych modeli aparatów o których pisałem w drugim poście tego wątku ilustrując dodatkowo problem snapszotem.

Nadal proszę o pomoc - jasną i klarowną - a nie pokazywanie mi, że u kogoś jest. W to akurat jestem w stanie uwierzyć, ale może chwalący się pokuszą się również o radę-instruktaż?

pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Coś już napisał Awatar mikie_001
    Miasto
    na wsi....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    mozesz sprobowac na zywca sciagnac DNG Profile Editor, zrobic tam recznie jakis profil (jakimkolwiek suwaczkiem ruszyc) i wybrac opcje wyeksportowania profilu. tam sie pojawi katalog, w ktorym Twoj LR trzyma profile barw uzytkownika

I tak zrobiłem. Stworzyłem lipny profil mojego 40D w oparciu o dng z tej właśnie puszki i wyeksportowałem go do miejsca wskazanego przez Edytor (nomen omen to ta sama ścieżka dostępu jaką wskazał Akustyk) I doopa. Na liście rozwijanej nie raczył się pokazać
    Mi sie pokazal - gdy wgralem do katalogu
    C:\Documents and Settings\ALL_USERS\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Camera Beta 2
    zamiast do lokalizacji wskazanej przez Akustyka:
    C:\Documents and Settings\NAZWAUZYTKOWNIKA\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

Jezeli to Ci nie dziala, to znaczy, ze cos masz zwalone - moze problemem jest nazwa katalogu "all_users.windows"?

Jesli chodzi o drugie pytanie

Cytat Zamieszczone przez photographus Zobacz posta
    jak wykorzystać profile do określonych modeli aparatów?
    to napisz jasniej o co Ci chodzi, bo nie wiadomo jak na to odpowiedziec...
    Pozdrawiam, Michal

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie.

Domyślnie

Witam, wlasnie tez juz dawno zauwazylem, ze te profile tematyczne sa beznadziejne, ale to Canon takie zrobil w DPP a Adobe zrobilo wersje do LR i zostalo dalej tak samo zle, np portret to chyba slepaki z Canoa stworzyli wizje kolorow krajobrazu tez mieli jakas skrzywiona i musze przyznac ze super Ci wyszla Akustyk poprawka do nich, tak powinny wygladac odrazu, jakbys mial chwile to sproboj dla 350d zrobic cos podobnego, albo zdradzic swoj pomysl na ustawienie.
    40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
    http://miniart.info

Domyślnie

Świetna praca, jestem pod wrażeniem szczególnie profilu kontrast, trawa na zdjęciu z wiatrakiem wygląda rewelacyjnie, wreszcie jest ładnie nasycona zieleń. Mam prośbę o pomoc przy zrobieniu takiego profilu do 5D2.

pozdrawiam

Jano

Coś już napisał

Domyślnie

Z tego co widzę, wnioskuję, że profil "Akustyk contrast" powoduje utratę szczegółów w cieniach. Dobrze to widać na fotografii wzgórz...

Dopiero zaczyna Awatar misio4u
    Miasto
    London

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jano Zobacz posta
    Świetna praca, jestem pod wrażeniem szczególnie profilu kontrast, trawa na zdjęciu z wiatrakiem wygląda rewelacyjnie, wreszcie jest ładnie nasycona zieleń. Mam prośbę o pomoc przy zrobieniu takiego profilu do 5D2.

pozdrawiam

Jano
    Tez bym prosil o 5dmk2 ;-)
    Dawid Gibek / GG 13902 / flickriver

Uprawnienia umieszczania postów