Ja akurat mam piątkę cyfrową, ale chciałem wrzucić wszystko by zobaczyć jak to będzie wyglądało.
Oglądałem Twoją stronkę, zdjęcia ogólnie wymiatają, szczególnie powaliły mnie kolorami. Stąd pytanie: JAK TO ROBISZ DO CHOLERY?![]()
ok, już doszedłem do tego że odczytuje tylko pliki do mojej puszki
Zresztą sam pobawiłem się tym editorem, i okazało się że szybko można osiągnąć ciekawy efekt, trzeba przygotować profile do różnych warunków, najlepiej z użyciem tablicy...Nie wiem tylko skąd można ją wytrzasnąć..?
Kupić w necie http://www.babelcolor.com/main_level/ColorChecker.htm , pożyczyć (teoretycznie trzeba by ją mieć podczas każdej sesji).
Szkoda że innych tabliczek np. Wolfa Fausta nie da się wykorzystać i nie zanosi się na zmiany w tej kwestii![]()
dobra, troche mi zeszlo, ale w koncu sie spialem i popelnilem analogicz profile dla najpopularniejszych DSLR Canona. pod adresem:
http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...cape_Canon.zip
mozna sciagnac paczke, w ktorej znajduja sie pliki *.dcp z profilami do:
350D
400D
450D
30D
40D
50D
5D
5D mkII
1Ds mkII
1Ds mkIII
nie mam pliku DNG dla 500D ani dla 1000D wiec chwilowo tych aparatow brak. jesli jakas mila duszyczka podratuje to skorzystam i dorobie.
do 5D mkII zdobylem RAW tylko z przedprodukcyjnej puszki, wiec posiadacza egzemplarza juz produkcyjnego prosilbym uprzejmie o sprawdzenie. wlascicieli innych aparatow niz te na ww liscie, ktorzy byliby ewentualnie zainstersowani takim profilem prosze o kontakt mailowy
Dodam tylko, że na Makach profile te wrzucamy do folderu:
Mam nadzieję, że komuś się przyda ;-)Kod:Macintosh HD/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles/
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
U mnie jest dziwna sprawa.. Profile się nie wyswietlają. Mam lr 2,5 i win 7. Wkładam pliki do c/ programdata/adobe/camera raw/camera profiles.
I nic sie nie wyświetla. Proszę o pomoc!!
Witam, gdzie mam umieścić plik na systemie Vista ?
Windows Vista:
C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Windows 2000/XP:
C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Mac OS X:
/Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles
FAQ Adobe
Witam. Gdy miałem Windows XP to wszystko ładnie działało. Zainstalowałem Win 7 ultimate i nie potrafię sobie poradzić; gdzie wgrać profil 50D aby w lightroomie3 uzyskać landscape akustyka?