Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Pytanie do posiadaczy 135/2 L

Mieszany widok

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W portrecie nie chodzi o który obiektyw lepszy optycznie tylko jaka ogniskowa lepiej się nadaje do konkretnego kadru.
    135L jest optycznie lepsza od 85L, ale nic z tego nie wynika.
    Mimo wszystko, czy na czarnych włosach , mając w tle białe tło, nie będę mieć aberracji ? Może nie są tak wielkie jak mi się wydaje.

Mając 50mm jest mi to ciut za szeroko i zastanawiam się, czy 85 z kolei nie będzie za małym "przekokiem" . Nie mam 85mm, więc nawet nie mogę tego sprawdzić, fakt , że ustawiając 100-400 na 135mm jest to troche sporo.

W
    Przy zdjęciach całej sylwetki 135mm sporo spłaszcza, kąt widzenia jest niewielki i ciężko pokazać coś poza modelką.
    85mm do portretu jest najbardziej uniwersalne. 135mm lepsze do zbliżeń typu głowa z szyją na wysokość kadru.
    Hmm, dzięki, zastanawiające. Muszę pojechać w niedzielę do Stodoły w Wawie i coś "pomacać".

Słaba szybkość 85L w portrecie jest nieodczuwalna, chyba że aparat w ogóle nie może znaleźć kontrastu i kręci po całym zakresie.
    A czy ktoś może mi powiedzieć, do jakiego szkła jest ten AF porównywalny ? Podobny do 50 / 1.4 czy wolniejszy ?

P.S. MMM -> pokazana wyżej fotka amroza jest robiona właśnie 135mm, czy jest spłaszczona ? Dla mnie bardzo dobre foto. Chciałbym zobaczyć takie same kadry na 135 i 85 mm. Jest ktoś na forum kto ma oba te szkła ? (może być wersja 1.8 ) Byłbym ogroooomnie wdzięczny.
    Ostatnio edytowane przez MaciekCi ; 01-12-2008 o 23:21
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
    Chciałbym zobaczyć takie same kadry na 135 i 85 mm. Jest ktoś na forum kto ma oba te szkła ? (może być wersja 1.8 ) Byłbym ogroooomnie wdzięczny.
    Odezwij się do tomaszg. Z tego co mi wiadomo to posiada oba te szkła. Tylko że On robi nimi głównie koncerty.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uprawnienia umieszczania postów