Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Pytanie do posiadaczy 135/2 L

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Pytanie do posiadaczy 135/2 L

Witam, stoję przed wyborem obiektywu do portretów, wszystko łądnie pęknie, przejrzałem Google, CB i wiem, że 135L od 85L jest i lepsza optycznie, szybsza i tańsza. Wszystko super, tylko zastanawiam się, ile realnie potrzeba miejsca aby robić tym portrety ?

Czy odległość 3m jest wystarczająca czy jednak trzeba mieć te, powiedzmy, 5m dla swobodnego poruszania się ?

Łatwiej byłoby kupić 85mm i nie byłoby problemu, jednak są trzy atuty 135L które mnie do niej przekonują. Tylko poprostu zastanawiam się, nad czysto praktyczną opinią, jak sprawdza się taki 135L w studiu i przy robieniu portretów w stosunku do 85.

Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc, bo że tak powiem terminy pędzą. Pozdrawiam.

P.S. Z drugiej strony, jak się okaże, że 135L jest za długi, to nie będę się szarpał na 85L i chyba wziąłbym wersję 1.8 .
    -| Canon 5D | Canon 7D |
    -| 24-70L | 100-400L | 135L | 50/1.4 | 15-85EF-S | M42 | 580EX |

Uzależniony

Domyślnie

"i wiem, że 135L od 85L jest i lepsza optycznie, szybsza i tańsza.....". Kto Ci powiedzial, ze 135L jest lepszy od 85L? To, ze tansza i szybsza to na pewno, ale czy lepsza? Hmmmm.

Domyślnie

masz FF to juz dobrze, a jakie portrety glownie bedziesz robil?

testy 5d + 135 mm wykazaly:

glowa 1,1m
    popiersie 1,9m
    do kolan 4,8m
    cala postac 7,0

modelka miala wysokosc 1,7 m

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArturBonoVox Zobacz posta
    "i wiem, że 135L od 85L jest i lepsza optycznie, szybsza i tańsza.....". Kto Ci powiedzial, ze 135L jest lepszy od 85L? To, ze tansza i szybsza to na pewno, ale czy lepsza? Hmmmm.
    Nic innego jak przeczytane opinie na CB i to nie "pierwszy lepszych" userów. No jeśli jest inaczej to poproszę o poprawkę.

Dodatkowo za tą teorią przemawia Ta strona

I jeszcze czysto techniczne pytanie : Przy czym uzyskam lepszy efekt, przy założeniu, że kadr ma być taki sam ? Posłużę się taką fotką :

by amroz

I teraz tak, wiadomo, że z 85mm będę musiał podejść bliżej, i zaznaczę, że użyć f 1.4 (bo powiedzmy że 1.2 mi nie pasuje). Mając 135mm będę musiał odejśc dalej i użyć f 2.0 . Gdzie - przy zachowaniu takiego samego kadru - GO będize większa ? Próbowałem użyć w tym sensie kalkulatora GO , ale takie rzeczy to tylko w Erze.
    -| Canon 5D | Canon 7D |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W portrecie nie chodzi o który obiektyw lepszy optycznie tylko jaka ogniskowa lepiej się nadaje do konkretnego kadru.
    135L jest optycznie lepsza od 85L, ale nic z tego nie wynika.
    Przy zdjęciach całej sylwetki 135mm sporo spłaszcza, kąt widzenia jest niewielki i ciężko pokazać coś poza modelką.
    85mm do portretu jest najbardziej uniwersalne. 135mm lepsze do zbliżeń typu głowa z szyją na wysokość kadru. 50mm jak się chce trochę więcej tła albo zrobić większe wrażenie bliskości modela.
    Słaba szybkość 85L w portrecie jest nieodczuwalna, chyba że aparat w ogóle nie może znaleźć kontrastu i kręci po całym zakresie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    testy 5d + 135 mm wykazaly:

glowa 1,1m
    popiersie 1,9m
    do kolan 4,8m
    cala postac 7,0

modelka miala wysokosc 1,7 m
    Masz sposób, żeby coś takiego liczyć, albo jakiś kalkulator? Czy chodziłeś z miarką? :P

Początki nałogu Awatar Viqy
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Masz sposób, żeby coś takiego liczyć, albo jakiś kalkulator? Czy chodziłeś z miarką? :P
    Może miarka na obiektywie ? Choć te 1,9 i 4,8 strasznie precyzyjne ...

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W portrecie nie chodzi o który obiektyw lepszy optycznie tylko jaka ogniskowa lepiej się nadaje do konkretnego kadru.
    135L jest optycznie lepsza od 85L, ale nic z tego nie wynika.
    Mimo wszystko, czy na czarnych włosach , mając w tle białe tło, nie będę mieć aberracji ? Może nie są tak wielkie jak mi się wydaje.

Mając 50mm jest mi to ciut za szeroko i zastanawiam się, czy 85 z kolei nie będzie za małym "przekokiem" . Nie mam 85mm, więc nawet nie mogę tego sprawdzić, fakt , że ustawiając 100-400 na 135mm jest to troche sporo.

W
    Przy zdjęciach całej sylwetki 135mm sporo spłaszcza, kąt widzenia jest niewielki i ciężko pokazać coś poza modelką.
    85mm do portretu jest najbardziej uniwersalne. 135mm lepsze do zbliżeń typu głowa z szyją na wysokość kadru.
    Hmm, dzięki, zastanawiające. Muszę pojechać w niedzielę do Stodoły w Wawie i coś "pomacać".

Słaba szybkość 85L w portrecie jest nieodczuwalna, chyba że aparat w ogóle nie może znaleźć kontrastu i kręci po całym zakresie.
    A czy ktoś może mi powiedzieć, do jakiego szkła jest ten AF porównywalny ? Podobny do 50 / 1.4 czy wolniejszy ?

P.S. MMM -> pokazana wyżej fotka amroza jest robiona właśnie 135mm, czy jest spłaszczona ? Dla mnie bardzo dobre foto. Chciałbym zobaczyć takie same kadry na 135 i 85 mm. Jest ktoś na forum kto ma oba te szkła ? (może być wersja 1.8 ) Byłbym ogroooomnie wdzięczny.
    Ostatnio edytowane przez MaciekCi ; 01-12-2008 o 23:21
    -| Canon 5D | Canon 7D |

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekCi Zobacz posta
    Nic innego jak przeczytane opinie na CB i to nie "pierwszy lepszych" userów. No jeśli jest inaczej to poproszę o poprawkę.

Dodatkowo za tą teorią przemawia Ta strona

I jeszcze czysto techniczne pytanie : Przy czym uzyskam lepszy efekt, przy założeniu, że kadr ma być taki sam ? Posłużę się taką fotką :

by amroz

I teraz tak, wiadomo, że z 85mm będę musiał podejść bliżej, i zaznaczę, że użyć f 1.4 (bo powiedzmy że 1.2 mi nie pasuje). Mając 135mm będę musiał odejśc dalej i użyć f 2.0 . Gdzie - przy zachowaniu takiego samego kadru - GO będize większa ? Próbowałem użyć w tym sensie kalkulatora GO , ale takie rzeczy to tylko w Erze.
    O jak fajnie zobaczyć swoją fotkę:-D Co do portretów tego typu to pstrykając 40d sporo musiałem odejść od modelki. Ciężko w niektórych miejscach objąć postać. Szkiełko wspaniałe, ostre itd ale jest momentami niewygodne z racji swojej ogniskowej. Dlatego dokupiłem 85mm w razie kłopotów z miejscem. Więc 135 teraz to albo do rozległych plenerów (z modelką) albo samych twarzy (najczęściej). Jak dla mnie to 135 to tak niesamowite szkło że wolałem niekiedy napocić sie i nadenerwować i szukać miejsca za plecami niż spokojnie focic 50mm.

Bywalec Awatar MaciekCi
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    O jak fajnie zobaczyć swoją fotkę:-D Co do portretów tego typu to pstrykając 40d sporo musiałem odejść od modelki. Ciężko w niektórych miejscach objąć postać. Szkiełko wspaniałe, ostre itd ale jest momentami niewygodne z racji swojej ogniskowej. Dlatego dokupiłem 85mm w razie kłopotów z miejscem. Więc 135 teraz to albo do rozległych plenerów (z modelką) albo samych twarzy (najczęściej). Jak dla mnie to 135 to tak niesamowite szkło że wolałem niekiedy napocić sie i nadenerwować i szukać miejsca za plecami niż spokojnie focic 50mm.
    Foto jak dla mnie doskonałe i na pewno pokazuje co najmniej 50% zdjęć jakich będę wykonywał (chodzi mi o "ilość" pokazanej modelki ). Co nie zmienia faktu, że same twarze też będą. Cieszę się, że odwiedziłeś wątek.

Mówisz, że masz 40D, szkoda, bo to jednak inne ogniskowe : 216mm i 136mm , więc 85mm u Ciebie na 40D jest takie, jakby do mojej 5D wpiąć 135mm.

Sam myślę , MMM ma rację, że 85mm jest bardziej uniwersalne, jednak fotki jakie znajduje z 135ki są niesamowite.
    -| Canon 5D | Canon 7D |

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów