Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 01-10-2008 o 12:09
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
mój kolega ma 24-70 i bawiłem się nim, powiem tak nigdy nie zamienię mojej elki na coś takiego... nabrałem wstrętu do zoomów (może oprócz 70-200 2.8L) i teraz do szczęścia potrzeba mi FF
![]()
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Moim zdaniem jeśli nie fotografujesz komercyjnie-zarobkowo (np. wesela) to zoomy w odstawkę. Z tego , co czytałem i co mam rozrzutu jakościowego w 35L nie ma. Ze stałek mam na razie tandem 35L i 85L - mi to pasuje. Od wczoraj na 5D. Najlepsze wyważenie jest w jedynkach ale na 5D z gripem i dwoma aku jest całkiem dobrze. W dłoni leży jak należy :-D. Ciężar konkretny ale w sam raz jak dla mnie.
Życzę udanego zakupu (35L i 135L).
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Witam,
czy do 35 zakładacie UV slim czy zwykły ?
pattom
24-70 to bardzo dobry, podkreślam, bardzo dobry zoom na FF. Przecież jest sprawą oczywistą, że stałki serii L będą generowały wyższej jakości obraz i pozwolą na mniejszą GO. 24-70 nie spisywał mi się jednak wcale jakoś rewelacyjnie pod 1d.
Nawet nie UV a samą "szybkę"- Marumi Digital High Grade SLIM. Spokojnie może być jednak zwykła grubość filtra. Nie winietuje. Jednak po zakręceniu dodatkowo polara czy innego filtra może być problem, którego z wersją slim nie ma.
Oby nie wywiązała się tu dyskusja na temat : z filtrem UV czy bez ;-). Każdemu wedle jego upodobań i potrzeb.
::: Canon EOS 1D MkIII & Canon EOS 1Ds MkIII ::: Canon EOS 5D MkII ::: EF 16-35/2.8 L II USM ::: EF 24-70/2.8 L ::: EF 70-200/2.8 L IS ::: EF 300/2.8 L IS USM ::: EF 400/2.8 L IS USM ::: EF 600/4.0 L IS USM ::: Extender EF 1.4x II ::: Extender EF 2.0x II ::: Speedlite 580EX II :::