Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 123

Wątek: Kontrowersyjne zdjecie?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    Przecież autor może wrzucić kawałek rawa do pobrania i zakończyć tę dyskusję. Bardziej mnie zastanawia czemu tego nie robi, niż to, czy tło jest prawdziwe..
    Dlaczego miałby to robić? Ubawiła mnie niedawno wypowiedź europosła Czarneckiego, który stwierdził, że cośtam napisał na swoim blogu i po dwóch dniach rząd wciąż w żaden sposób się do tego wpisu nie odniósł. Jakby rząd miał obowiązek odnosić się do jego blogowych wypocin.

To samo tutaj. Autor niekoniecznie musi mieć ochotę na udowadnianie wszem i wobec, że nie jest wielbłądem. Być może nieźle się bawi czytając ten wątek.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 20-11-2008 o 18:47
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    PS
    Przy okazji - z modelu geometrycznego optyki wynika, że obiekty położone w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia (przed lub za) dają te same rozmycie.
    Z tym nie zamierzam polemizować, bo teoretyk ze mnie żaden

Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o stronę praktyczną: dwa takie same listki, kwiatki itp. w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia - jeden przed, drugi za - nie będą wyglądały tak samo...
    Przynajmniej takie są moje wnioski praktyczne... a zdjęć 'zielska' robię sporo...
    Nigdy nie mam problemu z określeniem co było przed, a co poza GO...

To tak nieco obok tematu zasadniczego...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Selena Zobacz posta
    Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodziło mi o stronę praktyczną: dwa takie same listki, kwiatki itp. w tej samej odległości od płaszczyzny ostrzenia - jeden przed, drugi za - nie będą wyglądały tak samo...
    Przynajmniej takie są moje wnioski praktyczne... a zdjęć 'zielska' robię sporo...
    Nigdy nie mam problemu z określeniem co było przed, a co poza GO...
    Myślę, że dużą podpowiedzią jest wtedy fakt, że pamiętamy kompozycję przestrzenną zdjęcia. Dochodzi jeszcze zwykle nierównomierne oświetlenie sceny. Zwróć też, proszę, uwagę, że teleobiektyw (500mm w oryginale) dodatkowo utrudnia ocenę odległości bliżej-dalej. To drugie - "Widziane z góry" zdjęcie - zrobione by podpowiedzieć, ale i posłużyć się tytułem od Stefana Kisielewskiego
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 20-11-2008 o 18:55
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

ok, a kto mi wytlumaczy dlaczego na duzym powiekszeniu tego zdjecia i przeanalizowaniu krawedzi wlochatki, galezi i konara oraz "tla" pojawila sie taka silna kompresja, a nie ma jej nigdzie wiecej w takim stopniu? W kazdym innym miejscu, nawet kontrastowym sa baaardzo delikatne artefakty, a na laczeniu obiektu z tlem sa ogromne ?

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Skopiowałem w/w zdjęcie i pooglądałem w ps. Z doświadczenia wiem, że montaże można z dużą dozą prawdopodobieństwa rozpoznać po anomaliach histogramu lub przy zabawie krzywymi. Tu nie widać śladu.
    Fotografia wygląda zaskakująco, ale chyba jednak nie było tu manipulacji, choć pierwsze wrażenia miałem zgoła inne.
    C-F-K - forever

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ok, mamy dwa zdjecia.

Zdjecie nr 1 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1645

Zdjecie nr 2 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1843

Wiemy tez jedno, oba sa robione na 500/4L IS. Mamy tez dwie perspektywy ktore pozwalaja stworzyc pewien rysunek sytuacyjny

Mam slaba wyobraznie, ale nie widze innej mozliwosci rozmieszczenia obiektow w przestrzeni niz te ktore pokazalem na "szkicu". I teraz rodzi sie pytanie. Dlaczego na zdjeciu numer 1 Te same liscie sa niby wieksze od calego ptaka, a na zdjeciu numer 2 sa wieksze od co najwyzej samej glowy ptaka

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ok, mamy dwa zdjecia.

Zdjecie nr 1 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1645

Zdjecie nr 2 -> http://www.birdwatching.pl/galeria/n...i/zdjecie/1843

Wiemy tez jedno, oba sa robione na 500/4L IS. Mamy tez dwie perspektywy ktore pozwalaja stworzyc pewien rysunek sytuacyjny

Mam slaba wyobraznie, ale nie widze innej mozliwosci rozmieszczenia obiektow w przestrzeni niz te ktore pokazalem na "szkicu". I teraz rodzi sie pytanie. Dlaczego na zdjeciu numer 1 Te same liscie sa niby wieksze od calego ptaka, a na zdjeciu numer 2 sa wieksze od co najwyzej samej glowy ptaka
    a skąd wiesz że to te same liście ? zakładając ze perspektywa na Twoim rysunku jest w miare zbliżona do autentycznej ,to zupełnie nie wyklucza sytuacji że pomiędzy sową a aparatem w pierwszym ujęciu nie było innch liści.
    zdjęcia też mogły być zrobione na innej przesłonie.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Info z podpisu drugiego zdjecia

"Włochatka z nie mniejszą niż niektórzy z Was fascynacją przygląda się dębowym liściom."

a rozmowa byla o tych lisciach w pierwszym zdjeciu Wiec zakladam ze to te same

Pozatym ta Wlochatka siedzi jak martwa i sie gapi na te liscie przez caly czas zanim autor przeszedl z jednego miejsca na drugie ?? yyyyy ? :\

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

OK. Mam zagadkę. W jakiej kolejności stoją przedmioty na poniższym zdjęciu:

"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    ok, a kto mi wytlumaczy dlaczego na duzym powiekszeniu tego zdjecia i przeanalizowaniu krawedzi wlochatki, galezi i konara oraz "tla" pojawila sie taka silna kompresja, a nie ma jej nigdzie wiecej w takim stopniu? W kazdym innym miejscu, nawet kontrastowym sa baaardzo delikatne artefakty, a na laczeniu obiektu z tlem sa ogromne ?
    Autor pisze:
    Jako AUTOR ZDJĘCIA (po raz ostatni podkreślę - zdjęcia a nie fotomontażu!) zaznaczę, że jeżeli Darek Świtała jest dobrym grafikiem komputerowym, to powinien zauważyć, że przyczyny różnic wielkości pikseli na tym obrazie mogą być różne. W tym wypadku JEDYNĄ przyczyną jest z całą pewnością szybka, niezbyt umiejętna obróbka tej fotografii na potrzeby naszej galerii w postaci selektywnego "podostrzenia" włochatki, co wywołuje efekt "małego piksela".

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów