Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Zdjecia z reki a stabilizacja

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

takie zdjecia i u mnie moga wyjsc na poczatku Dopiero co dopasowuje sie do tego aparatu , szczegolnie z tym wiekszym obiektywem. Musze go dobrze wyczuc i dobrze ukladac palce , rece i dobra przybierac postawe ciala - niestety jak wszystko wymaga czasu i pracy .
    Jeszcze raz dzieki za "lopatyczne" wytlumaczenie, gdyz takie przyklady lepiej wchodza do glowy poczatkujacemu
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Ta mnemotechniczna zasada odnosi się do efektywnej ogniskowej. Dla cropa mnożysz przez 1,6.
    Czyli 200mm * 1,6 = efektywnie 320. Czyli dla wprawnego fotografa, aby nie poruszyć trzeba czasu 1/320 albo krótszego.
    Widziałem jednak zdjęcia poruszone nawet przy 1/1000s
    Cholera, po co to pisałeś? Nie wiedziałem o tej zasadzie i na ognispowej 200 wychodziły mi ostre zdjęcia przy 1/250, a teraz będę musiał robić przy 1/320.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Cholera, po co to pisałeś? Nie wiedziałem o tej zasadzie i na ognispowej 200 wychodziły mi ostre zdjęcia przy 1/250, a teraz będę musiał robić przy 1/320.

to taka zasada "przybliżona" - niektórzy mają tak dobry chwyt aparatu, że mogą pozwolić sobie na jej łamanie - przykładowo ja

Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
    takie zdjecia i u mnie moga wyjsc na poczatku Dopiero co dopasowuje sie do tego aparatu , szczegolnie z tym wiekszym obiektywem. Musze go dobrze wyczuc i dobrze ukladac palce , rece i dobra przybierac postawe ciala - niestety jak wszystko wymaga czasu i pracy .
    Jeszcze raz dzieki za "lopatyczne" wytlumaczenie, gdyz takie przyklady lepiej wchodza do glowy poczatkujacemu
    W instukcji do aparatów Canona jest taka część opisująca trzymanie aparatu. O ile pamiętam narysowana schematycznie kobieta trzyma aparat pod obiektyw, mając przyciśnięte ręce do ciała. W instukcji jest to ładnie pokazane - warto zastosować się do tych rad.
    Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że ostatnimi czasu poprawiałem pozycję oraz sposób trzymania aparatu u conajmniej 2 osób, które deklarowały, że robią zdjęcia od lat - tylko teraz, po zakupie cyfrowej lustrzanki, jakieś takie rozmazane im wyszły. Właśnie takie wyszły, bo nie posłuchali Pani z instukcji aparatu
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 16-11-2008 o 19:51 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

no tak , co my bysmy bez tych Pań zrobili na tym swiecie
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ale przeciez crop to nie jest faktyczne przyblizenie tylko wycinek... wiec niby dlaczego mnozyc przez 1.6 dla tej zasady ? Znaczy sie jesli mam cropa 6mpix to dla 200mm musze miec 1/320 a na pelnej klatce np 10mpix wystarczy 1/200?? Przeciez wielkosc sie nie zmienia, tylko wycinek ktory pozniej z pelnej klatki z 10mpix mozna zrobic do 6mpix jest takiej wilekosci jak crop

Domyślnie

No, po namyśle się podłączę: a jeśli fotografuję lekko bujającą się na wietrze jarzębinę, daję krótki czas, to stabilizacja przeszkadza czy jest bez znaczenia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

pomysl sam , co ci po stabilizacji przy czasie 1/100 i krotszym ? nic
    no comment...

Domyślnie

OK wiem że nic nie pomaga.Pytanie jest czy jeśli jej nie wyłączę to może niekorzystnie wpływać na zdjęcie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie , nie ma znaczenia
    no comment...

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Ale przeciez crop to nie jest faktyczne przyblizenie tylko wycinek... wiec niby dlaczego mnozyc przez 1.6 dla tej zasady ? Znaczy sie jesli mam cropa 6mpix to dla 200mm musze miec 1/320 a na pelnej klatce np 10mpix wystarczy 1/200?? Przeciez wielkosc sie nie zmienia, tylko wycinek ktory pozniej z pelnej klatki z 10mpix mozna zrobic do 6mpix jest takiej wilekosci jak crop
    troche chyba ludzi w błąd wprowadzasz,obiektyw 200mmm z cropem 1,6 da odpowiednik 320mm i będzie taki sam błąd poruszenia jak dla obiektywu 320mm na pełnej klatce.
    Także zasada odwrócenia ogniskowej to coś bardzo przyblizonego i nie jest to żadna reguła.Wszystko zależy od fotografującego ,jego wprawy.Ja jako mało wprawiony fotoamator nie mam problemu żebu zrobić dobre zdjęcie 50-ką na 1/15s i to T90 czyli chyba aparat z najbardziej kopiącym lustrem jaki powstał, modelem AE-1P robie na 1/8s,także używając 500mm obiektywu czsami dam rade na 1/90s.Wszystko zależy od ułożenia palców i całego ciała.(sprawdza się wojskowa pozycja strzelecka na stojąco :-D)
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów