Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
witam
No właśnie ja myślałem, że zwątpię będąc na plenerze i próbując wyzwolić 430EX z 580 EX II założonej na 40d.
W końcu doszedłem co jest grane. Podczerwienią przekazywane są tylko ustawienia a slave wyzwalana jest przez fotocelę błyskiem lampy master (NIESTETY). I nawet jak wyłączę na lampie master błysk to i tak lekko błyska żeby wyzwolić lampę slave.
Myślę że po to aby mając dwie lampy odczuć potrzebę zakupu ST-E2.
Popieram spostrzeżenia kolegi. Miałem 2x580EX "na warsztacie" () i nijak nie można było odpalić slave'a nie ingerując błyskiem mastera w scenę. I to na 100% nie był przedbłysk pomiarowy. Też myślę, że dane lecą podczerwienią, a synchronizacja slave'a jest fotocelą załatwiona. Dlatego też trzeba kupić ST-E2. Oczywiście mogłem coś przeoczyć, ale mi się nie udało tego rozwiązać, a próbowałem długo. Może 40d+sterowanie 580tką w body i w body jest jakaś opcja? Teraz mam 50tkę, także jak mi się trafi mieć dwa EX'y to znowu sprawdzę. Tak czy siak, wg mnie najoptymalniejszy jest chińczyk radiowy. Tanio, skutecznie w pewnej odległości. Manual - no manual, ale wolę manual radiowo, niż E-TTL podczerwienią.