Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Sakar TW-3000 a Canon 500d

evelinn
    Guest

Domyślnie Sakar TW-3000 a Canon 500d

Mam kupioną w latach 80-tych lampę Sakar TW-3000, którą używałam z analogową lustrzanką Minolty. Obecnie używam Canona 500d i zastanawiam się czy można by korzystać z wyżej wymienionej lampy wraz z nowym aparatem? Można ją bez problemu dopiąć do aparatu - zaczep pasuje. Z tym, że robiąc zdjęcie wyzwala się tylko dolna część lampy, mniejsza, a główna (ta większa) nie... W Minolcie wszystko działa jak trzeba.

Dodam, że zaczep lampy posiada tylko jedną metalową wypustkę, która wchodzi kontakt z gniazdem aparatu (widać ją na zdjęciu w linku, który podałam). W obydwu aparatach wygląda to tak samo. Ma ktoś pomysł w czym problem? Czemu nie wyzwala się tak jak trzeba?

Tutaj można zobaczyć jak wygląda ta lampa:
    http://goods.ruten.com.tw/item/show?21001179290428

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Najpewniej (sprawdź to) bo Minolta miała jakąś pokręconą stopkę - inną niż wszyscy - jak pasuje do Minolty to pewnie średnio do reszty...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evelinn Zobacz posta
    Mam kupioną w latach 80-tych lampę Sakar TW-3000, którą używałam z analogową lustrzanką Minolty. Obecnie używam Canona 500d i zastanawiam się czy można by korzystać z wyżej wymienionej lampy wraz z nowym aparatem? Można ją bez problemu dopiąć do aparatu - zaczep pasuje. Z tym, że robiąc zdjęcie wyzwala się tylko dolna część lampy, mniejsza, a główna (ta większa) nie... W Minolcie wszystko działa jak trzeba.

Dodam, że zaczep lampy posiada tylko jedną metalową wypustkę, która wchodzi kontakt z gniazdem aparatu (widać ją na zdjęciu w linku, który podałam). W obydwu aparatach wygląda to tak samo. Ma ktoś pomysł w czym problem? Czemu nie wyzwala się tak jak trzeba?
    współpraca jest możliwa tylko gdy 500d jest w trybie M lub Av.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Najpewniej (sprawdź to) bo Minolta miała jakąś pokręconą stopkę - inną niż wszyscy - jak pasuje do Minolty to pewnie średnio do reszty...
    ale to jest lampa od MD, stopka w manualnej Minolcie była normalna i lampa powinna działać poprawnie z 500D (w wymienionych trybach).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

evelinn
    Guest

Domyślnie

niestety coś jest jednak nie tak, w sumie cały czas korzystam z trybu M i w nim również górna część lampy nie błyska... w ogóle teraz raz błyska, raz nie, a z minoltą śmiga jak trzeba. nie mam instrukcji od niej, żeby ewentualnie wychwycić jakieś błędy w ustawieniach. dzięki za wszystkie wskazówki.

Uprawnienia umieszczania postów