Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: balans bieli

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrus33 Zobacz posta
    to może mi Pan podpowie jeszcze z jedną rzeczą... bo moze coś ja źle robię...
    tym razem zdjecie robione z lampą koło godziny 16.00 (lampa służyła tylko do doświetlenia). czemu mam znów zafarb czerwony ???? "współpstrykacz" robiąco nikonem nie miał tych problemów ....

Chłopie - oprofiluj monitor. Nie masz czerwonego zafarbu na tym zdjęciu. To po pierwsze. Zdjęcie nie ma dobrze ustawionej temperatury barwowej ale to INNA kwestia. Miałeś oświetlenie mieszane - lampa + zastane. Ustawiłeś WB na "cloudy". Niby dlaczego miało by być dobrze? Pytanie czym i jak wołałeś RAWa bo tu można sporo zepsuć. Jeśli zdjęcie to automat z DPP to - oprofiluj monitor.

BTW: Kup nikona będziesz zadowolony. Do czasu jak oprofilujesz monitor - wtedy zobaczysz, że żółty aparat robi czerwone zdjęcia.

EDIT: www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html - przeczytać wszystkie o kolorach - zwłaszcza te o zarządzaniu barwą. Proszę! Oszczędzimy se czasu na "pier... o szopenie".

I naprawdę kalibracja i oprofilowanie monitora to pierwsze. Bez tego to ciągle o tym szopenie.

Aha. Do netu używać FireFoxa 3.x z CMS
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-11-2008 o 18:59

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów