kadry centralne niestety i trochę za ciemno, tak u mnie to wyglada
kadry centralne niestety i trochę za ciemno, tak u mnie to wyglada
Tylko i aż dokładnie to.
Oba te słowa są dość dokładnie wyjaśniane w książkach o fotografii.
Ekspozycja to tajemnica "nie ufaj aparatowi" czyli kiedy wprowadzać korekty, kiedy stosować inny rodzaj pomiaru światła niż np centralnie ważony czy matrycowy, jak korzystać z histogramu by wykonać ponownie źle naświetlone zdjęcie i wreszcie kiedy przekonać sie do formatu RAW i podciągać niedoświetlone/prześwietlone zdjęcia przy wywoływaniu.
Kompozycja to jeszcze szerszy temat i tu konkretniej niż "przeczytaj książkę" się nie da. No ewentualnie konkretniej to 'jaką książkę'http://canon-board.info/showthread.php?t=7161
Są zwykli zjadacze chleba co słuchają rocka, bluesa. A są i zwykli zjadacze chleba co słuchają discopolo i Feela. O gustach się nie dyskutuje - ty sam wybierasz do której grupy chcesz trafić (trafić sam albo trafić z odbiorem swoich dzieł).
To że się podoba nie znaczy że jest dobrze, tylko że akurat na taki grunt czy do takiej niszy trafiło. Ale czy na pewno chcesz pozostać w tej niszy, czy może próbować uderzać wyżej, w bardziej wysublimowany gust? A może niżej?
Wybór należy do Ciebie - publikę też można sobie wybrać, zmienić czy wychować.
Jak nie będziesz robił kiczowatej obróbki to znajdziesz też publikę, która to doceni i będą się podobały zdjęcia bez 'desaturacja+kawałek koloru' . Kwestia tylko czy Tobie się zachce czy też osiądziesz na laurach zrobienia zdjęcia które komuś się spodobało?
Najważniejsze to - ma podobać się Tobie!
Wiem... filozuję, to z nudów w pracy
.
Ostatnio edytowane przez Vitez ; 25-10-2008 o 17:48 Powód: Automerged Doublepost