Pokaż wyniki od 1 do 10 z 648

Wątek: Portret: 85mm/1.8 vs. 50mm/1.4 ..ktory lepszy....?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    ale kolory i kontrast sa to te skladowe zdjecia ktore mozna spokojnie w programie graficznym "podkrecic"
    Mylisz kontrast na zdjęciu z kontrastem jako parametrem do ustawienia w programie graficznym. Szkło generuje kontrast lokalnie i jeśli jest bardzo słabe to jasne powierzchnie "świecą" na sąsiednie, generując efekt "halo". Owszem, są sposoby żeby to poprawić w PS, ale to nie takie proste, trzeba bawić się ręcznie i nie ma nic wspólnego z suwakiem "kontrast".

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Osobiscie bylem zachwycony zakresem 24-105 jak je mialem, ale potem okazalo sie ze to szklo jest okropnie nijakie. Focac nim mialem wrazenie ze foce kompaktem. Dlatego zeby wycisnac co najlepsze z lustrzanki to zoomy f/4 w zakresach portretowych powiedzmy 24-100 odpadaja.
    24-105 to jest idealne szkło na wycieczkę. Jak chcesz portrety to raczej 105mm żeby rozmyć tło. Zamieniłem swoje 24-105 na 24-70 tylko ze względu na mniejszą GO 2.8 do portretu i bardzo ładny bokeh jaki daje to szkło, a uniwersalny obiektyw "do wszystkiego" przestał być mi potrzebny.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    24-105 to jest idealne szkło na wycieczkę. Jak chcesz portrety to raczej 105mm żeby rozmyć tło. Zamieniłem swoje 24-105 na 24-70 tylko ze względu na mniejszą GO 2.8 do portretu i bardzo ładny bokeh jaki daje to szkło, a uniwersalny obiektyw "do wszystkiego" przestał być mi potrzebny.
    Mam prośbę o poradę. Aktualnie mam 50D + 24-105. Docelowo chciałem aby mój zestaw tworzyły 24-105/4, 85/1.8, 70-200/4IS. Pierwotnie w pierwszej kolejności chciałem uzupełnić zestaw o 85/1.8, ale te kilka ostatnich stron i wzmianki o 24-105 skłoniły mnie do zastanowienia, czy nie lepiej w pierwszej kolejności uzupełnić 24-105 jednak o 70-200?

Zdjęcia głównie moich 1,5 rocznych bliźniaków (pomieszczenia, spacery, wyjazdy), więc ruchliwa tematyka . Pomieszczenia przy słabym świetle + f4 oznaczają albo flash albo ISO 800/1600, więc tutaj 85ka by pomogła. Na zewnątrz 24-105 spisuje się idealnie i bardziej brakuje mi tele. Co radzicie?
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ts147 Zobacz posta
    Mam prośbę o poradę. Aktualnie mam 50D + 24-105. Docelowo chciałem aby mój zestaw tworzyły 24-105/4, 85/1.8, 70-200/4IS. Pierwotnie w pierwszej kolejności chciałem uzupełnić zestaw o 85/1.8, ale te kilka ostatnich stron i wzmianki o 24-105 skłoniły mnie do zastanowienia, czy nie lepiej w pierwszej kolejności uzupełnić 24-105 jednak o 70-200?

Zdjęcia głównie moich 1,5 rocznych bliźniaków (pomieszczenia, spacery, wyjazdy), więc ruchliwa tematyka . Pomieszczenia przy słabym świetle + f4 oznaczają albo flash albo ISO 800/1600, więc tutaj 85ka by pomogła. Na zewnątrz 24-105 spisuje się idealnie i bardziej brakuje mi tele. Co radzicie?
    Bierz zdecydowanie 85!!!! Pamiętaj tylko, że tego szkła trzeba się uczyć od nowa ;-) Bierz w ciemno 85, a się na pewno zakochasz!!! Uwierz tym, którzy mają. To magiczne szkło, zwłaszcza do dzieci, będą miały cudowną pamiątkę :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

85/1.8 to świetne szkło jednak na cropie będzie Tobie ciężko nim fotografować dzieciaki w pomieszczeniu. Sprawdza się stara prawda że warto mieć i 50 i 85 Na cropie dodatkowo jeszcze coś jasnego w okolicach 28-35mm.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Bierz zdecydowanie 85!!!! Pamiętaj tylko, że tego szkła trzeba się uczyć od nowa ;-) Bierz w ciemno 85, a się na pewno zakochasz!!! Uwierz tym, którzy mają. To magiczne szkło, zwłaszcza do dzieci, będą miały cudowną pamiątkę :-)
    Takiego postu potrzebowałem . Ma to ten plus, że z racji $, zakup 85ki będzie możliwy lada dzień .

Cytat Zamieszczone przez aptur;
    85/1.8 to świetne szkło jednak na cropie będzie Tobie ciężko nim fotografować dzieciaki w pomieszczeniu. Sprawdza się stara prawda że warto mieć i 50 i 85 Na cropie dodatkowo jeszcze coś jasnego w okolicach 28-35mm.
    Wiem, że w pomieszczeniach będzie cięzko, ale po 31 stronach tego tematu jakoś znacznie bardziej ciągnie mnie do 85ki . Poza tym idzie wiosna, więc i będzie więcej okazji do zdjęć w plenerze.
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ts147 Zobacz posta
    Takiego postu potrzebowałem . Ma to ten plus, że z racji $, zakup 85ki będzie możliwy lada dzień .
    Wiem, że w pomieszczeniach będzie cięzko, ale po 31 stronach tego tematu jakoś znacznie bardziej ciągnie mnie do 85ki . Poza tym idzie wiosna, więc i będzie więcej okazji do zdjęć w plenerze.
    W pomieszczeniach masz 24-105, a jak Ci ładnie podświetli słoneczne okno, to dobrą zasłonkę i masz super softbox ;-)
    Przynajmniej podzielisz sobie fotki dzieciaków na art-portret i reportaż ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uprawnienia umieszczania postów