w sumie fajnie jakby kazdy opisal.. wnioski negatywne, tj czego nie robic tez sa przydatne![]()
w sumie fajnie jakby kazdy opisal.. wnioski negatywne, tj czego nie robic tez sa przydatne![]()
Na polskim forum Pentaxa jest cykliczny konkurs o nazwie RAW Challenge. Nie wyrzucają ludzi od Canona. Można powalczyć :-)
hehe, no nie wyrzucaja, potwierdzam![]()
tylko jest jedna różnica między tym co proponują tu koledzy na canon board a tym co jest w raw challenge na pentax forum. W raw challenge na pentaxie są ścisłe zasady o tym że nie wolno używać narzędzi nie globalnych (np. wszelakie maskowania itp. odpadają), i nie można tworzyć HDRów, tutaj na canon można by stworzyć coś na ten wzór ale bez tych zasad.
Jako, że nowy ACR wspiera maskowania już na poziomie wołania RAWa tudzież fakt, że maski lokalne, gradienty i inne podobne narzędzia były używane w tradycyjnej ciemni ograniczenia do narzędzi globalnych sensu specjalnie nie mają. Zresztą wówczas nawet ostrzyć by nie było wolno bo to przecież narzędzie lokalne podnoszące kontrast krawędzi.
Zasady muszą być. Najlepszą jest "róbta co chceta"- ma być ładnie
![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
A no proszę, zdjęcie wykonane na gdańskim festiwalu latawca. Bez PS'a ani GIMPa, tylko RAW Image Task z płyty dokładanej z aparatem.
Lulu1988, ekstra. A teraz jak na spowiedzi opowiesz nam jak to zrobiłeś. Ale mam rozumieć że to nie był HDR?. Szczególnie interesują mnie te drzewa na pierwszym planie.
highlights glownie wg mnie + pare sztuczek z burnem itp
mam racje?