Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: EOS 40D wady i zalety

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NIrVaNA Zobacz posta
    wg. mnie możesz śmiało pracować do ISO 1200 - odszumianie w tym aparacie działa rewelacyjnie
    Czy to oznacza, że robisz zdjęcia w formacie .jpg? RAW’y są chyba nieodszumiane i tutaj algorytmy odszumiania aparatu się do niczego nie przydają. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Natomiast jeśli chodzi o odszumiane zdjęcia w formacie .jpg to ostatnio znalazłem zdjęcia z PENTAX’a K100D, w którym wydawało mi się, że szumy są na akceptowalnym poziomie ale w momencie porównania z 40D okazały się koszmarne.

Domyślnie

Czyli jednak nie jest taki zły jak to można doczytać w innych postach . Ja będę przesiadał się z 400D więc zmiany powinny być jeszcze bardziej na +.

Wielkie dzięki za pomoc CanonBoys

p.s. Dziękuję również moderatorowi, że nie zamknął wątku.

p.s. Do zakupu jeszcze trochę więc piszcie jak jest jeszcze coś godnego powiedzenia.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

[QUOTE=zuczek;546117... Ja będę przesiadał się z 400D ...[/QUOTE]

Dokonałem takiej samej zamiany wiosną tego roku. Porównanie jest podobne, jak EOS500N do EOS50E
    Uważam, że 40D jest godny polecenia i przesiadki z posiadanego przez Ciebie 400D. Tak czy inaczej jak zamierzasz robić śluby, to zostaw sobie 400D jako rezerwę.
    Porównując na różnicę pomiędzy 400D a 40D, zauważysz na "+" dla 40D m.in.:
    + jaśniejszy wizjer
    + lepiej leży w ręce
    + zdecydowanie lepszy AF (zwłaszcza na bocznych punktach)
    + punktowy pomiar światła
    + cichszy (ładniej klapie lusterko)
    + ... i jeszcze można by ich wiele wymieniać

niestety zauważalny "-" to:
    - 400D na wyraźniejszy wyświetlacz, ale nie przesadzajmy znów, że jest nie do użycia

Ja jestem zadowolony z zakupu 40D, teraz trzeba myśleć o jakimś FF :-)
    Regulamin pkt 8.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Czy to oznacza, że robisz zdjęcia w formacie .jpg? RAW’y są chyba nieodszumiane i tutaj algorytmy odszumiania aparatu się do niczego nie przydają. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
    Wygląda mi na to, że na Raw-y to też działa (mówimy o funkcji: High ISO speed noise reduction - C.FnII: 2). Zmniejsza się wtedy też znacząco bufor aparatu w Raw - to też o czymś świadczy.
    Z braku czasu nie robiłem jakichś szczegółowych testów tego ustawienia ale wydaje mi się że różnica jest wyraźna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wygląda mi na to, że na Raw-y to też działa (mówimy o funkcji: High ISO speed noise reduction - C.FnII: 2). Zmniejsza się wtedy też znacząco bufor aparatu w Raw - to też o czymś świadczy.
    Z braku czasu nie robiłem jakichś szczegółowych testów tego ustawienia ale wydaje mi się że różnica jest wyraźna.
    Dziala na RAWy. A dokladniej na zaszytego w nich JPG. Wydaje mi sie, ze to jest powodem zmniejszenia sie dlugosci serii.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez dr11
    Dziala na RAWy. A dokladniej na zaszytego w nich JPG. Wydaje mi sie, ze to jest powodem zmniejszenia sie dlugosci serii.
    Coś w tym jest.

Generalnie odszumione pliki *.jpg dla wysokich wartości ISO bardzo mi się podobają pod względem szumu i teraz zastanawiam się nad tym co zrobić żeby RAW'y były odszumiane wg tego samego algoytmu odszumiania.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Uprawnienia umieszczania postów