Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: EOS 40D wady i zalety

Mieszany widok

Domyślnie EOS 40D wady i zalety

Witam Canonierów

Planując nowy zakup zwracam się do Was z pytaniem jak w temacie - EOS 40D wady i zalety. Aby bardziej sprecyzować pytanie dodam, że aparat ma być przeznaczony do robienia głównie zdjęć ślubnych. Więc interesuje mnie jak sobie radzi z:

- kontrastem ( czarny garnitur, biała suknia)
    - mozliwe akceptowalne iso ( zdjęcia w kościele i na weselu )
    - inne wasze spostrzeżenia związane z tematyką ślubną

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Domyślnie

wg. mnie możesz śmiało pracować do ISO 1200 - odszumianie w tym aparacie działa rewelacyjnie co do kontrastów 50D radzi sobie o wiele lepiej coś jak legendarny 7D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NIrVaNA Zobacz posta
    wg. mnie możesz śmiało pracować do ISO 1200 - odszumianie w tym aparacie działa rewelacyjnie
    Czy to oznacza, że robisz zdjęcia w formacie .jpg? RAW’y są chyba nieodszumiane i tutaj algorytmy odszumiania aparatu się do niczego nie przydają. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Natomiast jeśli chodzi o odszumiane zdjęcia w formacie .jpg to ostatnio znalazłem zdjęcia z PENTAX’a K100D, w którym wydawało mi się, że szumy są na akceptowalnym poziomie ale w momencie porównania z 40D okazały się koszmarne.

Domyślnie

Czyli jednak nie jest taki zły jak to można doczytać w innych postach . Ja będę przesiadał się z 400D więc zmiany powinny być jeszcze bardziej na +.

Wielkie dzięki za pomoc CanonBoys

p.s. Dziękuję również moderatorowi, że nie zamknął wątku.

p.s. Do zakupu jeszcze trochę więc piszcie jak jest jeszcze coś godnego powiedzenia.
    www.fotoadam.eu

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

[QUOTE=zuczek;546117... Ja będę przesiadał się z 400D ...[/QUOTE]

Dokonałem takiej samej zamiany wiosną tego roku. Porównanie jest podobne, jak EOS500N do EOS50E
    Uważam, że 40D jest godny polecenia i przesiadki z posiadanego przez Ciebie 400D. Tak czy inaczej jak zamierzasz robić śluby, to zostaw sobie 400D jako rezerwę.
    Porównując na różnicę pomiędzy 400D a 40D, zauważysz na "+" dla 40D m.in.:
    + jaśniejszy wizjer
    + lepiej leży w ręce
    + zdecydowanie lepszy AF (zwłaszcza na bocznych punktach)
    + punktowy pomiar światła
    + cichszy (ładniej klapie lusterko)
    + ... i jeszcze można by ich wiele wymieniać

niestety zauważalny "-" to:
    - 400D na wyraźniejszy wyświetlacz, ale nie przesadzajmy znów, że jest nie do użycia

Ja jestem zadowolony z zakupu 40D, teraz trzeba myśleć o jakimś FF :-)
    Regulamin pkt 8.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Czy to oznacza, że robisz zdjęcia w formacie .jpg? RAW’y są chyba nieodszumiane i tutaj algorytmy odszumiania aparatu się do niczego nie przydają. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
    Wygląda mi na to, że na Raw-y to też działa (mówimy o funkcji: High ISO speed noise reduction - C.FnII: 2). Zmniejsza się wtedy też znacząco bufor aparatu w Raw - to też o czymś świadczy.
    Z braku czasu nie robiłem jakichś szczegółowych testów tego ustawienia ale wydaje mi się że różnica jest wyraźna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zablokowany

Domyślnie

Oj dostanie ci się za olewanie ,,szukaj''.

Zalety: dobra matryca, dobry AF, dobra ergonomia, szybkość fps.

Wady: jakość obrazu LCD, szumy imo większe nieco niż w 30d, servo nie zawsze daje radę no i crop...ale to już inne zagadnienie. Słowem - na śluby to jednak pięćde.

Domyślnie

robiłem "szukaj" i nic konkretnego, musiałbym przeczytać całe forum żeby pozlepiać wszystko w jedno.

Chciałem konkretne odpowiedzi i są ... dzięki i czekam na jeszcze.

p.s. co do tego, że 5d to domyślam się ale od czegoś trzeba zacząć.
    Ostatnio edytowane przez zuczek ; 21-10-2008 o 10:59
    www.fotoadam.eu

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zuczek Zobacz posta
    robiłem "szukaj" i nic konkretnego,
    http://canon-board.info/search.php?q...3w&titleonly=1

http://canon-board.info/showthread.php?t=5085
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12370
    http://canon-board.info/showthread.php?t=14142

oraz

http://www.google.pl/search?hl=pl&as...tnG=Szukaj&lr=

Rezultaty: około 1,040 z canon-board.info z włączonym allintitle: 40d. (czyli 40D w tytułach wątków)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

przejrzałem powyższe 3 propozycje i tak szczerze to mało w nich na temat , posty mocno wiekowe, a wiadomo ze z wiekiem jak ktoś użytkuje aparat to lepiej go poznaje i zna jego mozliwosci i zalety. Ostatnia prozycja jest o obiektywach..

Nie mówie, że nie da sie z tych tysiąca wyszukanych wątków złożyć mojej odpowiedzi, ale sam rozumiesz.. chciałem konkrety na czasie i dostaje je ....

p.s. ja wpisując w wyszukiwarke 40D , eos 40d, .. nie dostawałem nic .. no raz może wyskoczylo 50d juz oficjalnie i takie tam z tytułu nie pasujące. Dlatego napisałem

pozdrawiam
    www.fotoadam.eu

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów