Pokaż wyniki od 1 do 10 z 106

Wątek: Zdjęcia Ślubne bez Flasha, blendy i monopada:)) wg Marcusa Bell'a

Mieszany widok

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W całkowitej ciemności zamrozisz, ale jeśli chcesz złapać cokolwiek swiatła z otoczenia, to przy takich czasach (przynajmniej u mnie) część tego swiatła 'zastanego' odbija się też od postaci i powoduje lekkie rozmazanie (które czasem oczywiście celowo wykożystuje). Zastanawia mnie tylko jedna sprawa : Ostatnio fotografowałem taniec w warunkach, gdzie 85/1.8, ISO 1600 i czasy 1/125 powodowały że jakieś światło w tle było widoczne. Natomiast AF sobie zupełnie nie radził, pomimo prób łapania na najbardziej kontrastowe puknty okolic twarzy jakie mogłem znależć. Zastanawiam się, jak to możliwe , że w dużo gorszych warunkach uzyskujesz taką ilośc ostrych fot, tym bardziej że (przynajmniej u mnie) w trybie servo, wspomaganie AF przez lampę, nie działa...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    W całkowitej ciemności zamrozisz, ale jeśli chcesz złapać cokolwiek swiatła z otoczenia, to przy takich czasach (przynajmniej u mnie) część tego swiatła 'zastanego' odbija się też od postaci i powoduje lekkie rozmazanie (które czasem oczywiście celowo wykożystuje). Zastanawia mnie tylko jedna sprawa : Ostatnio fotografowałem taniec w warunkach, gdzie 85/1.8, ISO 1600 i czasy 1/125 powodowały że jakieś światło w tle było widoczne. Natomiast AF sobie zupełnie nie radził, pomimo prób łapania na najbardziej kontrastowe puknty okolic twarzy jakie mogłem znależć. Zastanawiam się, jak to możliwe , że w dużo gorszych warunkach uzyskujesz taką ilośc ostrych fot, tym bardziej że (przynajmniej u mnie) w trybie servo, wspomaganie AF przez lampę, nie działa...

odpowiadajac 60-80% mialem na mysli uzytkowanie szkla. tamten slu akurat lapalem na fuksa duza iloscia fot. wyszlo ( z tego co dobrze pamietam) 20-30% trafionych. no i 50L jest trosze letiwjszy w trafianiu.

O lapaniu swiatla zastanego o warunkach ktorych napisalem to wlasnie po to cala ekspozycja tak byla. lekkie poruszenie mi absolutnie nie przeszkadzaja ,a nawet pomagaja.

Powiem ci dodatkowo ze ostanio sam jestem zaskoczony 85L. lapalo mi wszystklo az sam sie dziwilem (90% odejmujac moje bledy). Mysle ze do kwestia doswiadczenia bo w tych samych warunkach , kolega przyuczany, 35L pudlowal az (nie)milo (30% moze trafionych)
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uprawnienia umieszczania postów